Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 18 Svibanj 2017 14:18

Učenički praktikum na novoj farmi mliječnih krava vrijedan 32 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA CENTAR KOMPETENCIJA PRI POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENOJ ŠKOLI POŽEGA -

POŽEGA – Nezadovoljan sadašnjim načinom obrazovanja u srednjim školama Požeško-slavonske županije koje školuju učenike za biro za zapošljavanje, iz kojih izlaze učenici nespremni za rad, preuzimanje odgovornosti odmah na početku mandata župan Alopjz IMG 4174Tomašević je rekao da se to mora promijeniti. Treba više praktičnog rada, a iz poljoprivredne škole koja je osnovana upravo prije 132 godine za pomoć poljoprivredi, moraju izlaziti učenici koji mogu voditi svoje poljoprivredno gospodarstvo, proizvoditi, a to mogu samo ako im je omogućeno kroz školovanje.

Upravo polaganjem ovog kamena temeljca za novi Centar za kompetenciju u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji, župan Tomašević ne krijući zadovoljstvo, dobio je prvi dio svoje bitke. Slijedi im nastavak, kada će se pri Poljoprivredno-prehrambenoj školi izgraditi farma za intenzivni tov svinja, ekstenzivni tov crnih svinja, hladnjača s pakirnicom, proizvodni praktikumi za preradu voća, povrća, žitarica i dr.

- Poljoprivredna-prehrambena škola ima svojih 120 ha poljoprivrednih površina, voćnjaka i vinograda, a na tabli broj 1 odvojili smo 9 ha zemljišta za izgradnju tri farme. Mi ovime želimo vratiti ugled Ratarnice koja je osnovana prijem, 132 godine, ugled učilišta koje je škola nekada imala, a ovim farmama to se vraća. Dobili smo građevnu dozvolu i vrlo brzo će krenuti gradnja, IMG 4183imamo dozvole za obnovu zgrade škole, uređenje novih laboratorija i praktikuma, podizanje novih voćnih nasada. Kroz ove projekte proširit će se djelatnost škole a to znači i nova zapošljavanja – ističe ravnateljica Marija Grgić, te dodaje da će ove farme biti prvenstveno edukativne, ali ne samo za učenike nago i za gospodarstvenike, poljoprivrednike, od vrtića do umirovljenika pokazati sustav poljoprivredne proizvodnje, edukacije svih vrsta. Škola će uvesti i nekoliko novih zanimanja u školovanju.

Profesorica stočarskih i veterinarskih predmeta, Marija Mršo-Rajić, agronom po struci kaže da će ovaj novi centar značiti će puno za učenike, za sve one koji žele unaprijediti svoje znanje. – Učenici koji izađu iz ove škole izlaze s kompetencijama s kojima će se brzo moći zaposliti ili samozaposliti, ali i da vratimo govedarstvo na noge. Da vratimo u Hrvatsku proizvodnju hrane koju ćemo ponuditi potrošačima. Na ovoj farmi-praktikumu za početak će biti 20-tak krava simentalske pasmine, s izmuzištima, s najnovijom tehnologijom uz držanje krava na debeloj stelji IMG 4197uz prehranu na pašnjaku. Ovdje će moći doći i studenti s fakulteta raditi svoje diplomske radove ili znanstvene radove.

- Poljoprivredno-prehrambena škola Požega bit će uskoro slavonski Oxford. Ovo je povijesni trenutak i povratak načinu školovanja kao nekada kad je osnovana Kraljevska Ratarnica 1885. radi pomoći poljoprivrednicima, a mi sada imamo namjeru upravo da napravimo poveznicu naše poljoprivrede s školom. U ovim modernim učionicama, farmama praktikumima, želimo postaviti trend da upis na ovu školu bude prioritet učenicima, jer ovdje u Slavoniji mora biti težnja proizvodnja hrane i sirovina za prehrambenu proizvodnju. Zbog toga će ovdje biti postavljeni i mini pogoni za preradu a s ciljem da oni koji završe budu nositelji svojih OPG-a poljoprivrednih zadruga i prehrambene industrije. Ovakvo školovanje je i garancija da će mladi ljudi ostati na svojim gospodarstvima, stvarati obitelji i biti garancija opstojnost hrvatske države – istakao je župan Tomašević zahvaljujući se i medijima koji su cijelo vrijeme ovu ideju i inicijativu pozitivno pratili i dočekali realizaciju.

Tekst/foto: Vladimir Protić

Galerija slika