Ispiši ovu stranicu
Utorak, 16 Svibanj 2017 14:43

Projektom vrijednim 32 milijuna kuna Požeško-slavonska županije dobiva čiste poljoprivredne površine

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POČINJE RAZMINIRANJE MINSKI SUMNJIVIH POLJOPRIVREDNIH POVRŠINA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

ŠPANOVICA – Uvodnom konferencijom podno projektne table u selu Španovica, započinje provođenje Projekta razminiranja minski sumnjivih poljoprivrednih površina u Požeško-slavonskoj županiji koji se izvodi u okviru Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje do 2020. godine. Projekt vrijedan 32 milijuna kuna financira se iz EU poljoprivrednog fonda, a požeškoj županiji, posebice gradovima Pakracu i Lipiku donijet će konačno čišćenje od mina.

- Minski sumnjivog područja u RH još uvijek ima 443 km kvadratna s oko 42 tisuće mina, a obilježeno je s 14 tisuća oznaka minske opasnosti. Požeško-slavonska županija ima još 29 km kvadratnih sumnjivom područja i s ovim projektima smanjit će se za 14 km kvadratnih. Ostatak od još 15 km kvadratnih očistio bi se u narednom razdoblju, do početka 2019. godine kada bi ova županija bila bez mina. Ovaj projekt financira se s 85% sredstava EU i 15% iz državnog proračuna RH – rekao je Tomislav Ban, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje, koji dodaje da će projekt biti završen za 150 radnih dana a izvođač je grupa od 28 tvrtki za razminiranje. U ovom projektu tijekom srpnja i kolovoza ovdje će raditi preko 200 pirotehničara, što je oko dvije trećine ukupnih kapaciteta Hrvatske za razminiranje. Izrazio je svoju nadu da nećemo imati stradalih u ovom poslu, jer Požeško-slavonska županija na sreću stradanja od mina nema od 2005. godine.

Ante Brkljačić, v. d. ravnatelja HCR najavio je početak prvih radova već od slijedećeg tjedna, na 3,5 km kvadratnih sumnjivih minskih površina. Sredstva za financiranje ovog projekta su bespovratna. – Na ovih stotina i stotina očišćenih hektara poljoprivrednih površina moći će živjeti i raditi stotine obitelji, na svojim poljima, svojim voćnjacima. Na taj način pomažemo i u zadržavanju stanovništva u ovom dijelu.

- Zadovoljstvo mi je da se nalazimo na području Španovice, gdje smo prije 25 godina vodili bitku za oslobođenje ovog kraja, Zapadne Slavonije, gdje smo i prelomili situaciju oslobađanja Hrvatske. Ovo je važan projekt za poljoprivredu naše županije, i razvoj našeg gospodarstva. Nada se da ćemo moći do kraja 2018. reći da je naša županija slobodna od mina. Uz poljoprivredu na ovom području može se razvijati i turizam, koji će dodatno osigurati da se na ovom prostoru može živjeti, od zemlje, poljoprivrede, te da se ne odlazi iz ovih sela – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Početku radova i uvodnoj konferenciji nazočili su zamjenik ministrice regionalnog razvoja mr. sc. Davor Huška, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Tekst/foto: Vladimir Protić

Galerija slika