Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 19 Travanj 2017 11:46

Županija obilježava 807 godina svog postojanja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NAJAVLJEN PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE 

POŽEGA – Požeško-slavonska županija obilježava u petak 21. travnja svoj Dan županije i ujedno 807 godina postojanja i prvog spomena požeške županije 1210. godine. Tom prilikom priređen je bogati kulturno umjetnički, društveno-politički i zabavni program, koji se provodi na nekoliko mjesta.

- Obilježavanje Dana županije započinje u petak u 12,30 sati polaganjem vijenaca uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Trgu 123. brigade. Nastavlja se sa Svečanom sjednicom Županijske skupštine u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega. Na svečanu sjednicu doći će predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković sa suradnicima. U večernjim satima, ali ipak u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc, zbog najavljenog lošeg vremena, a ne kako je ranije najavljeno na Trgu sv. Trojstva, održat će se Humanitarni koncert za pomoć u liječenju djevojčice Rine Beble. Kako bi prikupili sredstva za malu djevojčicu koja se nalazi u bolnici organizirali smo sve u tom cilju, a zahvaljujem se svim institucijama koje su pomogle u organizaciji, svim građanima koji su do sada kupili ulaznicu i koji će još kupiti i na taj način pomoći u prikupljanju sredstava s kojima ćemo pomoći toj obitelji. Pozivam još sve naše građane da u petak svi zajedno od 20 sati budemo na koncertu i pokažemo da stanovnici naše županije pomažu kad je najteže – pozvao je župan Alojz Tomašević na što veći odziv za malu Rinu.

Predsjednik Sindikata radnika u upravi Ljuban Čolić, izvijestio je da su i među članovima sindikata proveli akciju prikupljanja pomoći za djevojčicu Rinu, te da su u akciji u kojoj su djelatnici izdvajali po 100 kuna, prikupili 5.000 kuna.

Program obilježavanja nastavlja se u subotu na Trgu sv. Trojstva, kada se za mladi Uskrs organizira Uskrsni sajam. – Na sajmu će biti ponuda poljoprivrednih proizvoda naših proizvođača, OPG-ovi svih općina i gradova. Moći će se vidjeti, kušati, degustirati i kupiti domaće proizvode naših proizvođača. To je svakako važno za naše gospodarstvo, jer sve ono što se jede iz uvoza je upitne kvalitete, i trebamo se vratiti ponovno izvornoj proizvodnji naših gospodarstava. Ono što proizvodimo na našem području to trebamo i trošiti. Štandovi s našim proizvođačima bit će postavljeni od 8 ujutro, do popodnevnih sati i pozivam građane da budu s nama, daju podršku našim malim proizvođačima i OPG-ima. Otvorenje sajma predviđeno je u 10 sati. Već po tradiciji organiziramo po 6. puta Županijski kulturni Mozaik, ove godine u Lipiku od 17 sati. Učestvuje preko 500 izvođača iz 20 kulturno-umjetničkih udruga. Svake godine nastojimo da se ta priredba održi u drugom mjestu naše županije. Mozaik je prilika da svi zajedno uz pjesmu proslavimo Dan županije – istakao je župan Tomašević.

U subotu 22. travnja od 18,30 sati u katedralnoj crkvi sv. Terezije Avilske održat će se i sveta misa za poginule branitelje i sve žitelje županije koji su preminuli u proteklom vremenu. – Pozivam sve građane da se uključe u obilježavanje i proslavu Dana županije jer to su zavrijedili naši branitelji, svi mladi ljudi koji će ovoga ljeta završiti jednu stepenicu svoga školovanja i upisati se dalje, u srednju školu ili fakultete, pripremati se za razvoj i boljitak naše županije – pozvao je župan Tomašević, najavivši i 26. travnja održavanje „Doručka s hrvatskih farmi“ koji organizira ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Tekst/foto: Vladimir Protić