Ispiši ovu stranicu
Utorak, 11 Travanj 2017 16:45

Novi naziv Gradska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

IZVANREDNA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE ZBOG NOVOM IMENA BOLNICE U PAKRACU -

POŽEGA – Zbog potrebe donošenja Odluke o promjeni naziva Opće županijske bolnice Požega, Podružnice Gradske bolnice Pakrac, sazvana je izvanredna sjednica Županijske skupštine Požeško-slavonske županije, sa samo jednom točkom dnevnog reda. Opća županijska bolnica Požega zatražila je po odluci Upravnog vijeća koje je pokrenulo postupak promjene naziva, odluku osnivača, Požeško-slavonske županije, a to mora donijeti Županijska skupština.

IMG 1317U odnosu na dosadašnji naziv predložena je izmjena da se u naziv dodaju još riječi „i bolnica hrvatskih veterana“. Prijedlog promjene naziva proistekao je iz uloge grada Pakraca i same bolnice u Domovinskom ratu te velikog broja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji na području koje gravitira bolnici, a kao izraz posebne zdravstvene skrbi o braniteljskoj populaciji i zahvalnosti za sudjelovanje u obrani. Predložena promjena značajno bi doprinijela načinu funkcioniranja bolnice i povećanju dostupnosti zdravstvene zaštite braniteljskoj populaciji te istovremeno pozitivno utjecale na razvoj bolnice Pakrac i opstojnost u budućim reformama bolničkog sustava RH.

- U traženju rješenja za grad Pakrac, grad heroj, opstojnost bolnice nije upitna. Nekoliko puta smo bili kod ministra zdravstva, obavili razgovore i dobili potporu ministra i ministarstva da sukladno našoj odluci Skupštine, bolnica dobije svoju samostalnost, onako kako mi budemo željeli. Sada dodajemo jedan novi naziv, nego i aktivnost koja će biti važna dobivanjem statusa veteranske bolnice. Neke bolnice u Hrvatskoj već su dobile taj status, a ovdje u Pakracu je rat počeo, razrušen je grad i stoga smo tražili da dobijemo taj status, koji je pozdravio i ministar branitelja – istakao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je pozvao vijećnike da podrže ovu Odluku, da bolnica ne bude zatvorena, nego ide u dalji razvoj.

IMG 1320Podršku odluci dao je i vijećnik Zdravko Ronko (SDP) koji je istakao da je on uvijek i nekada kao župan želio mijenjati odnos prema Pakracu, puno se zalagao da pakračka bolnica dobije brojnu novu opremu, te istakao da će dignuti obje ruke za ovu Odluku koja znači opstojnost bolnice u Pakracu.

- Ovo nije samo čisto dodavanje tri riječi nego pravljenje novog okvira za brigu o ugroženoj populaciji, u kojoj se prosječno umire s 51,7 godina, populacija u kojoj su brojni problemi u području psihijatrije, fizikalne medicine, neurologije. Veteranske bolnice imat će u budućnosti veliku ulogu, i bit će regionalno raspoređene u Hrvatskoj. Ovaj grad po broju stradalih i značaju u ratu zaslužuje taj status. Pakračka bolnica ispunjava sve te kriterije – rekao je ravnatelj OŽB Požega, prof. dr. sc. Željko Glavić, koji dodaje da će se u bolnici osnovati novi odjeli, a to će značiti sigurniju opstojnost bolnice, sigurnije radno mjesto za one koji rade, mjesto koje će privlačiti mlade stručnjake u taj dio županije.

Vijećnici Županijske skupštine su Odluku o promjeni naziva donijeli su jednoglasnu odluku i svi dali potporu razvoju pakračkoj bolnici.

Tekst/foto: Vladimir Protić

Galerija slika