Utorak, 04 Travanj 2017 14:28

Požeštinu danas posjetilo dvoje ministara Hrvatske vlade

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Ministar Marić obećao brzo rješavanje problema državne imovine

POŽEGA - Požeško-slavonsku županiju u dvodnevnom posjetu obišao je ministar Ministarstva državne imovine Goran Marić. S aktualnom problematikom oko državne imovine upoznao ga je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, te svih pet načelnika općina i pet gradonačelnika. Posebno su ministra upoznali s težnjama županije da se bivši IMG 0734rekreacijski centar na Zvečevu dodijeli županiji i općini Brestovac, jer već 25 godina kao devastiran u Domovinskom ratu, stoji kao mrtvi kapital. Postavljeno je i pitanje tekstilne tvrtke „Orljava“u većinskom državnom vlasništvu, čiji pogoni se nalaze unutar zatvora, što se mora izmjestiti, te ostalih objekata koji nisu u funkciji a u državnom su vlasništvu.

- Mogu izraziti svoje veliko zadovoljstvo što smo imali mogućnost biti domaćinima radnog posjeta ministra i državnog tajnika, gdje smo rasčlanili, evidentirali i razgovarali o niz točaka koje su važne za razvoj naše županije. Već dugi niz godina želimo staviti u gospodarsku aktivnost mrtve kapitale, gdje je država vlasnik. Obišli smo končarevo odmaralište na Zvečevu, gdje se i sam ministar uvjerio da je to pravi biser naše županije. Na žalost, uništen je i zapušten. Moramo naći odgovor kako to staviti u funkciju, kao otvoriti nova radna mjesta. Razgovarat ćemo i o aktiviranju prostora biše Ete i preseljenju tvrtke Orljava na novi prostor – rekao je župan Tomašević.

- Rat i agresor je ostavio krvav trag ali i nemar u ovih 21 godinu se pridružio tom učinku, tako da je učinjeno još više štete. Vlada ima razumijevanja za Slavoniju, za ovu županiju i ja ću učiniti što mogu. Naći ćemo model kako riješiti taj problem i Zvečevo će ići u funkciju. Neće više proteći niti jedna godina a da se ne riješi. Obići ćemo i tvrtku Orljavu. Teško je ispraviti nešto što je netko davno zamislio da se tvornica napravi u zatvorskom okrugu. Budućnost te tvornice IMG 0741nije u zatvoru, nego je budućnost izvan, a naći ćemo i taj model. Ovom kraju treba vratiti život – istakao je ministar Goran Marić, koji je prihvatio inicijative lokalne samouprave i obećao brzo rješavanje, te sazvao novi radni sastanak za nekoliko mjeseci da se vide rezultati učinjenog.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek podržala dovršenje knjižnice i obnovu zgrade muzeja

Domaćin ministrici Nini Obuljen Koržinek iz Ministarstva kulture bio je požeški gradonačelnik Vedran Neferović, s kojim je obišla sve ustanove u kulturi kojima je osnivač grad Požega, Gradski muzej Požega, Gradsko kazalište Požega i Gradsku knjižnicu i čitaonicu Požega. Ministricu je upoznao s projektima koji se provode, uz zajedničko financiranje ministarstva i grada, te s potrebama koje bi trebale u budućnosti ovog grada. Prije svega to je završetak velikog projekta dogradnje i obnove knjižnice i čitaonice kojim bi bilo riješeno pitanje knjižnice za desetljeća budućnosti, a najveći problem je obnova i dogradnja zgrade muzeja koja je u lošem stanju.

- Grad Požega i ustanove iz kulture imaju svoje probleme, prvenstveno infrastrukturne. Zgrada Gradskog muzeja spremna je za natječaj kulturne baštine nakon što je riješena problematika imovinskih odnosa koja je trajala desetak i više godina. Zadovoljan sam što će ministrica posjetiti i zgradu Gradskog kazališta koja također ima svoje specifičnost, iako je u ovom trenutku u najboljem položaju kada su u pitanju ustanove iz kulture. Najveće breme i teret koje zadnjih IMG 0750desetak godina zahtijeva sufinanciranje Grada je zgrada Gradske knjižnice i čitaonice koja je sada došla u fazu da se radovi moraju preseliti u stari dio zgrade koji je pod zaštitom. Mora se pronaći način za financiranje ovih radova – rekao je gradonačelnik Neferović.

- Ministarstvo kulture ove godine je za projekt knjižnice izdvojilo 2 milijuna kuna, no sada vidimo da je potreba za još većim ulaganjima, a radove treba ubrzati. Što se tiče zgrade muzeja ona je u vrlo lošem stanju i traži nužnu obnovu. Projekt će biti prijavljen kada se otvori slijedeći javni poziv za obnovu kulturne baštine iz europskih strukturnih fondova, a mi ćemo onda sa svoje strane dati značajniju potporu kako bi se pristupilo izradi stalnog postava u muzeju. Vjerujem da će se u slijedećim godinama ova dva problema koja ima grad Požega u području kulture napokon riješiti - rekla je ministrica Obuljen Koržinek.