Utorak, 04 Travanj 2017 09:39

Razvoj županije temeljen na brojnim projektima za koje se očekuju natječaji

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODRŽANA KOORDINACIJA NAČELNIKA I GRADONAČELNIKA KOD POŽEŠKO-SLAVONSKOG ŽUPANA ALOJZA TOMAŠEVIĆA -

POŽEGA – Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević održao je redovnu Koordinaciju s načelnicima općina i gradonačelnicima gradova Požeško-slavonske županije. Osim informacija o dolasku nekoliko ministara Vlade RH u posjet županiji na dnevnom redu su bile teme brojnih projekata koje provode općine, gradovi, a i sama županija, za koje se očekuju potpore države, fondova i raspisivanje natječaja za sredstva europskih fondova. Posebno su raspravljane teme trenutnih natječaja i mjera koje su otvorene u ministarstvu poljoprivrede, za mlade IMG 0644poljoprivrednike, te mjere ruralnog razvoja. - Naši gradovi i općine su spremni za otvaranje novih projekata i novih natječaja i očekujemo svakog dana ono što će za nas biti učinkovito i interesantno. Pokazali smo kako su naše razvojne agencije sposobne time što smo privukli dobar dio sredstava, posebice kada je u pitanju energetska obnova škola, ali analiziramo i druge projekte koji su završeni a vezani su uz poticanje mladih poljoprivrednika, turizma i obiteljskih gospodarstava - rekao je župan Tomašević.

Posebno se pričalo o Razvojnoj strategiji županije i Razvojnoj strategiji turizma u županiji, te o zauzimanju zajedničkog stava prema Ministarstvu turizma, od kojega se svakako očekuju veća sredstva i potpora za razvoj kontinentalnog turizma, koji u našoj županiji ima velike perspektive. - Razvoj županije možemo zajednički potaknuti s Ministarstvom turizma, a pri kraju je i izrada Strategije o razvoju turizma kao temeljnog dokumenta za privlačenje sredstava – ističe župan Tomašević te dodaje da su upravo potpisanim ugovorima s Ministarstvom regionalnog razvoja u našu županiju došla sredstva od 5 milijuna kuna. Od sredstava koja će dobiti županija uredit će se objekti školskih kuhinja u Jakšiću i Pleternici.

- Ovih dana kreće i natječaj za izgradnju nasipa za obranu od poplave od Kuzmice prema Pleternici, kreću i predradnje za veliki projekt akumulacije Kamensko gdje ovih dana očekujemo i dolazak direktora Hrvatskih voda. Uvijek je aktualan i izlaz na brzu cestu i uskoro će biti prezentirana i ta dokumentacija – istakao je župan Alojz Tomašević dodajući da se s Ministarstvom zdravstva dogovara oko stvaranja uvjeta za samostalno poslovanje bolnice u Pakracu uz tehničku podršku bolnice u Požegi.

Tekst/foto: Vladimir Protić