Utorak, 21 Ožujak 2017 20:38

Usvojen rebalans proračuna a prije toga maknute točke zbog kojih je rađen rebalans

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

31. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGE JE TREBALA BITI ZADNJA SJEDNICA OVOG MANDATA -

POŽEGA – Sjednica je započela samo s nekoliko kratkih pitanja na Aktualnom satu, jer vijećnici su zaista već pitali puno toga, a pred kraj mandata očito više nema puno pitanja. No prije usvajanja dnevnog reda uslijedio je zahtjev iz vijećničkih redova HDZ-a da se skinu dvije točke dnevnog reda, i to točka 6. Prijedlog odluke o prodaji dionica Grada Požege u trgovačkom društvu Autoprometno poduzeće d.d. i točka 7. Prijedlog Odluke o kupnji nekretnine u Požegi u Ulici Pod Gradom, kojom bi se proširila parcela budućeg parkirališta na prostoru sadašnjeg Dječjeg vrtića koji seli na novu lokaciju. Bilo je to malo začuđujuće, kada se istovremeno nije zatražilo i povlačenje točke o Izmjeni i dopuni proračuna grada Požega za 2017. godinu ili 1. rebalansa proračuna, jer je on i rađen u najvećem dijelu zbog moguće realizacije ove dvije točke, prodaja dionica za 3,7 milijuna kuna i kupnja nekretnine od 850 tisuća kuna, koje nisu bile planirane u redovnom proračunu, pa je zbog njih i predlagan rebalans.IMG 9993

Skinute su te dvije točke bez puno rasprave, jer iako su neki vijećnici tražili pojašnjenje zašto se te točke skidaju (nezavisni Rašić i Novaković HSU) predsjedavajući Nino Smolčić (nezavisni) je pojasnio da se ne mora obrazložiti nego glasati. Kako je bilo samo 13 vijećnika na sjednici Gradskog vijeća, jer oporba već od prošle sjednice bojkotira dolazak na sjednice, za skidanje točaka dnevnog reda glasovalo je 8 vijećnika (dva s nezavisnih lista, 5 iz HDZ-a i jedan iz HSP AS) a 5 ih je bilo protiv (3 iz HDZ-a, nezavisni Rašić i vijećnica Novaković iz HSU). Da se nešto čudno događa u HDZ-u vidljivo je već bilo i na prošlim sjednicama kada se nikako nije moglo utvrditi tko je zapravo pravi predsjednik Kluba HDZ-a, ali sada više niti ne glasaju jedinstveno.

Kako je jutros predsjednik SDP-ova kluba vijećnika Zdravko Ronko poslao Apel u kojemu apelira na vijećnike da „zaustave Neferovića“ upravo u tim odlukama prodaje dionica i kupnje kuće i parcele, sada ispada da je dio vijećnika poslušao Ronka, koji na sjednicu nije ni došao iz bojkota. Iako u nedoumici oko rebalansa koju je opet započeo baš vijećnik Borevac (HDZ) koji je predložio to skidanje točaka dnevnog reda, sada je upitao „a da li IMG 9994možemo sada donositi odluku o Rebalansu“. Nakon dosta diskusije, koja počesto uopće nije imala niti temu Rebalansa, na što je vijećnike upozoravao predsjednik Smolčić, pa čak i gasio iskre koje su izbijale na relaciji Šolić (HDZ) i zamjenika gradonačelnika Darka Puljašića i Maria Pilona (HDZ), ipak je donesena odluka o Izmjenama i dopunama Proračuna s 12 glasova „za“ i jednim suzdržanim (nezavisni Rašić) koji je vijećnike cijelo vrijeme upozoravao da donose kontroverznu odluku kojoj su sastavne dijelove prije toga odbacili.

Ostale točke dnevnog reda donesene su uglavnom sa 12 glasova „za“ ponekad i samo 11 glasova, te jednim suzdržanim glasom. Kao dopuna dnevnog reda usvojen je program rada Savjeta mladih grada Požege za 2017. godinu, a vijećnicima se predstavio i Fran Marijanović vijećnik dječjeg vijeća grada Požege, koji je nazočio sjednici odraslih vijećnika, te pozvao predstavnike vijećnika da posjete njihove dječje sjednice.

Kako se očekivalo da će ovo biti zadnja sjednica u ovom četverogodišnjem mandatu, ipak su izostali neki srdačni govori, pozdravi i ostalo kao na Županijskoj skupštini i vijeću u Pleternici, pa i domjenak na kraju, možda možemo očekivati još jednu sjednicu. Uglavnom vijeća se raspuštaju do 21. travnja, kada kreće postupak novih lokalnih izbora za izbor novih članova Gradskog vijeća grada Požega.