Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017 22:08

Na posljednjoj redovnoj Skupštini županije skoro sve točke usvojene jednoglasno

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

20. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Održana je posljednja redovna Županijska skupština Požeško-slavonske županije, ostaje još samo svečana sjednica povodom Dana županije, a skoro sve točke dnevnog reda, njih 25, usvojene su jednoglasno. Vijećnici se nisu usuglasili, jer bilo je sedam glasova protiv, jedino kod Odluke da se za ravnatelja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem županije imenuje dosadašnji ravnatelj, dr. sc. Ivica Samardžić. Ostale točke dnevnog reda usvojene su bez glasova protiv, što se ne pamti do sada na sjednicama Skupštine županije u ovom sazivu.

Jedna od više očekivanih točaka dnevnog reda je bila ona, da se vidi tko će dobiti nagrade Požeško-slavonske županije povodom Dana županije. Materijali o toj točki vijećnike su dočekali na stolu u Velikoj županijskoj vijećnici, tako da su bili do tada nepoznati. Tako je usvojen prijedlog Odbora za dodjelu županijskih nagrada da glazbenik Boris Ćiro Gašparac - Ćiro Požeški dobije nagradu za životno djelo, za što ga je predložio Veljko Valentin Škorvaga. Godišnje nagrade dobivaju Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ Požega, na prijedlog Državnog arhiva, Odjel Požega, zatim Udruga vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ iz Kaptola na prijedlog Općine Kaptol i Tomislav Stokić iz Lipika, zapovjednik DVD Lipik, zapovjednik Vatrogasne zajednice Pakrac–Lipik i zamjenik županijskog vatrogasnog zapovjednika, a na prijedlog Požeško-slavonske županije, gradova Lipik, Pakrac, Pleternica, Kutjevo i općina Kaptol, Jakšić, Velika, Čaglin i Brestovac.

Tek nekoliko pitanja bilo je i na Aktualnom satu, jer na kraju mandata ovog saziva vijećnici više nisu imali puno nejasnoća i pitanja. Tako su postavljena pitanja županu Alojzu Tomaševiću o zakupima lovišta koja se uskoro očekuju, zatraženi podatci stanja rođene djece od 2000. godine, te podatci o učenicima, koliko se smanjuje broj učenika i razrednih odjeljenja, te da li imamo kakav demografski plan na osnovu tih pokazatelja za buduće razdoblje. Vijećnici su se zanimali i dali je prodan školski stan u vlasništvu Gimnazije, od čije prodaje će se namirivati dug prema Tekiji koji ima požeška Gimnazija, te da li ima potrebe da se ponovno na kraju godine skupljaju novci od roditelja gimnazijalaca za nabavku nove informatičke opreme. Župan Tomašević misli da nema potrebe da se novac za informatičku opremu skuplja od roditelja i učenika, jer sredstava za nabavku nove informatike opreme, ako ju treba nabaviti ima u proračunu ili ministarstvima. No ako ima netko od donatora, to će se također prihvatiti. Na pitanje da je selo upropašteno privatizacijama Kutjeva d.d., jer je nestalo svinjogojstvo, nema više ni praseta na selu, a kroz privatizaciju Zvečeva, upropaštena mljekara i broj muznih krava s 17.000 pao na sada 3.500 komada. Župan Tomašević povratak svinjogojstva vidi kroz ponovno aktiviranje prerade u mesnoj industriji Papuk koja će aktivirati i potrebu uzgoja svinja, ali i nekoliko kupaca izvan naše županije koji su pokazali interes za veće količine svinja dugoročno. Dobar primjer je i povezivanje stočara i farmi muznih krava koji su zajedno ušli u vlasništvo mljekare i planiraju tu proizvodnju i preradu mliječnih proizvoda širiti.

Donesena je i Odluka o visini i obvezi plaćanja naknade za navodnjavanje u sustavu Kaptol, u visini od 500 kuna po hektaru kao fiksni trošak, koja se po prijedlogu neće naplaćivati niti 2017. godine, a plaćaju se samo troškovi održavanja sustava i potrošnja vode. U sklopu rasprave potaklo se pitanje i završetka sustava na Akumulaciji Londža i početku rada sustava za navodnjavanje. odgovor je dao zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović. –To je novi sustav za navodnjavanje za kojega se završava dokumentacija, a fizički se završava Akumulacija Londža u Čaglinu, koja bi bila završena da je bio spretniji izvođač radova. Novci stoje u Hrvatskim vodama osigurani i radi se na rješavanju imovinsko pravnih odnosa za područje zahvata navodnjavanja veličine 1.900 ha. Mislim da sve ide u dobrom smjeru i onog trenutka kada budemo imali riješenu dokumentaciju, a nije problem financiranje, taj sustav će biti izgrađen i stavljen u funkciju. Zamišljen je u 12 segmenata i počet će sa radom u onom segmentu gdje bude krajnjih korisnika za navodnjavanje.

Na kraju sjednice požeško-slavonski župan Alojz Tomašević se zahvalio vijećnicima na dobroj suradnji u ovom mandatu u protekle četiri godine. – Zahvaljujem na dobrim i konstruktivnim prijedlozima, ponekad malo i dizanja tona, ali to je sastavni dio jedne političke aktivnosti i borbe. Ostali smo u granicama uljuđenosti, što je dobar znak da i dalje možemo voditi i upravljati a i sama ova Vijećnica nam daje obvezu da budemo gospoda – rekao je župan i pozvao sve vijećnike na zajedničko fotografiranje i prigodni domjenak, te svima poželio sreću u novoj političkoj utakmici na lokalnim izborima u svibnju.

Tekst/foto: Vladimir Protić

Galerija slika