Petak, 17 Ožujak 2017 18:18

Vrijeme je za optimizam - ugovoreno je radova u vrijednosti 117 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SVEČANOM SJEDNICOM GRADSKOG VIJEĆA OBILJEŽEN DAN GRADA PAKRACA -

PAKRAC - Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Pakraca, upriličenoj u povodu obilježavanja Dana grada Pakraca, i ovaj puta su prisustvovali mnogobrojni gosti među kojima su bili gotovo svi gradonačelnici i načelnici iz Požeško-slavonske županije, župan Alojz Tomašević i sva trojica dožupana, Ferdinand Troha, Željko Jakopović i Miroslav Grozdanić, predstavnici gradova prijatelja iz BiH i Slovačke, počasni građani Marko Širac i general Mladen Markač te ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i njen pomoćnik, donedavni pakrački gradonačelnik, Davor Huška.

Pozdravljajući prisutne predsjednik Gradskog vijeća Zoran Krejči je istakao korektnu suradnju u protekle četiri godine svih vijećnika s njim kao predsjednikom. - Znam da građani nisu zadovoljni brzinom obnove grada, a pogotovo gospodarstva nakon Domovinskog rata no, danas se ipak moramo prisjetiti ogromnih napora oko obnove: obnovljenih škola, crkvi, bolnice, doma zdravlja, poduzetničkog centra i zone male privrede, vrtića, sportske dvorane, tržnice...i još niza objekata koji ovako obnovljeni čine naš Pakrac ugodnim mjestom za život – rekao je Krejči.
IMG 4437S puno optimizma i vjere u budućnost odisali su govori svih slijedećih govornika na svečanoj sjednici pa je tako gradonačelnica Anamarija Blažević posebno istakla: - Na području Pakraca je preko 20 milijuna kuna izvršenih radova i usluga, 117 i pol milijuna je ugovorenih radova a pripremljeno je i planirano projekata vrijednih još 275 milijuna kuna I to ne na papiru nego pred izdavanjem građevinske dozvole ili u postupku javne nabave. Iako su to samo brojke, daju mjesta optimizmu i boljoj budućnosti za stanovnike Pakraca - kazala je gradonačelnica. Među projektima koji su u realizaciji gradonačelnica je posebno istakla izgradnju akumulacije Šumetlica čija je vrijednost 92 milijuna kuna te sanaciju odlagališta otpada "Crkvište" u vrijednosti 20-ak milijuna kuna. 

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac i ovaj puta se dotakla programa "Slavonija" koji bi u pet slavonskih županija trebao 'donijeti' 2,5 milijardi eura kojima će se financirati važni projekti za svaku od njih. - Do sada je već ugovoreno 600 milijuna investicija i to je tek početak. U Ministarstvu za projekt Slavonija nemamo nikakav poseban plan. Naš plan su planovi koje su već ranije izradili pet slavonskih županija, njihove jedinice lokalne samouprave i razvojne agencije koji su nam u tom projektu partneri. U Ministarstvu smo se ekipirali tako da smo spremni za sve izazove – rekla je ministrica Žalac.

Župan Alojz Tomašević na svečanosti u Pakracu je govorio i kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića. Najprije je podsjetio kako su za vrijeme bivše vlade svi projekti s našeg područja odbijani no sada je došlo vrijeme, rekao je, "da s osmjehom na licu možemo govoriti što se radi, što se sprema i da se duh vraća u našu Slavoniju". 

IMG 4487Poslao je i poruku mladima: - Dragi mladi prijatelji, nemojte pokleknuti, nemojte govoriti da se ne može ništa učiniti, nemojte vikati kako ništa ne valja, kako je sve bezvrijedno, kako se ništa ne isplati i kako je sve tako loše. Prije 25 ili 26 godina da je mladost rekla: Mi ne možemo pobijediti, danas ne bi bilo niti Pakraca niti Hrvatske. Nego obrnuto, kada nam nitko nije davao ni malu šansu, ni svijet ni Europa, hrvatski branitelji, mladost, rekli smo: mi rezervnu domovinu nemamo, mi imamo sebe, imamo krunicu oko vrata i mi ćemo ju obraniti. I mi smo ju obranili. I zato, vi morate preuzeti dio tereta na svoja leđa, ne smijete sjesti i kukati kako ništa ne valja, nego reći ponovno: ja to mogu kao i moj otac i moj djed. Ja sam nova generacija pobjednička i ja sam taj koji ću predvoditi razvoj ove predivne i bogate buduće Slavonije i svakako bogate domovine Hrvatske – rekao je župan Tomašević.

Na svečanoj sjednici još su govorili pomoćnik ministrice Žalac Davor Huška, počasni građanin Marko Širac, u ime čelnih ljudi domaćih gradova i općina pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, dogradonačelnica Virovitice Željka Grahovac, igradonačelnik DolnyegKubina Roman Matejov.

Na kraju svečane sjednice uručena su i javna priznanja pa su Godišnje nagrade Grada Pakraca. Zlatna plaketa „Grb Grada Pakraca“ dobili prof. dr. sc. Matija Berljak, za područje kulture, Povijesno društvo Pakrac - Lipik, za područje drugih društvenih djelatnosti, te brigadir HV Damir Voš, za područje obrane i sigurnosti. Javno priznanje „Pečat Grada Pakraca“ za osobiti doprinos u duhovnom i materijalnom razvoju grada dodijeljeno je župniku Matiji Jurakoviću.