Ispiši ovu stranicu
Petak, 17 Ožujak 2017 11:56

Đakovčani i Požežani, učenici i roditelji zajedno na radionicama

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

SURADNJA DVIJU SLAVONSKIH OSNOVNIH ŠKOLA KOJE OBRAZUJU DJECU S POSEBNIM POTREBAMA -

POŽEGA – Dvije specifične osnovne škole Julija Kempfa iz Požege i Vladimira Nazora iz Đakova, obrazuju i djecu s poteškoćama, te imaju razredna odjeljenja od 1. do 8. razreda s učenicima s poteškoćama. Osim posebnog obrazovnog programa s učenicima radi i nekoliko dodatnih struka u obrazovanju. Ovim zajedničkom nastavom željela su se proširiti pozitivna iskustva, ali uspostaviti i trajnija suradnja dviju škola, kako učenika, tako i roditelja i pedagoga.

IMG 9678- Mi smo danas ugostili naše prijatelje iz Đakova, a dogovorili smo i provodimo zajednički projekt „Naša priča prijateljstva“. Cilj je da se naši učenici međusobno upoznaju, druže, a sa njima su došli i njihovi roditelji, koji će s roditeljima naših učenika razmijeniti svoja iskustva, podijeliti savjete, a to će učiniti i edukatori i rehabilitatori u nastavi. Za sve učenike pripremili smo niz radionica u kojima će oni spajati, bojati i napraviti jedan top koji je simbol Požege, a ponijet će ga svi kao suvenir. Ukrašavati će okvire za slike. Potom ćemo se svi zajedno fotografirati i izraditi fotografije u okvirima svima za uspomenu. Obići ćemo grad Požegu i znamenitosti, te na kraju svi družiti uz zabavu u sportskoj dvorani Sokol – istakla je ravnateljica Kempfove škole Kornelija Sabljak, koja dodaje da ovim projektom još jednom žele senzibilizirati javnost da je vrlo važno uključiti učenike s teškoćama u razvoju u život i suživot sa zajednicom. Njima se ne smije okretati leđa nego da budu ravnopravni sa svim ostalim učenicima.

- Drago nam je da smo započeli s ovim projektom za koji se nadamo da će postati trajan. želimo što više povezati, učenike, učitelje i roditelje naših posebnih razrednih odjela i obrazovnih skupina, kroz ova druženja u osmišljenim aktivnostima. Ne mogu opisati koliko su djeca i mi zadovoljni ovakvim lijepim dočekom, a djeca se lijepo osjećaju i opuštaju u zajedničkim aktivnostima. IMG 9682Iz Đakova je došlo 30 učenika u dobi od 7 do 20 godina učenika s teškoćama, 15 roditelja, te učitelji i rehabilitatori - rekla je defektologinja i stručna suradnica Kristina Klemen iz Đakova, koja je pozvala požeške učenike, roditelje i učitelje da im uzvrate posjet krajem svibnja za njihove Nazorove dane, za kada pripremaju sportske susrete i druženje u Đakovu u aktivnostima Sport nas spaja.

U razrednim odjeljenjima zajedno požeški i đakovački učenici, borili su se s bojama i ljepilima, sastavljali požeški top iz kojeg se inače puca na požeškim brdima za Grgurevo, kada se slavi oslobađanje Požege od osmanlijske vojske. Posebno zadovoljni su bili roditelji učenika s poteškoćama, jer ovaj vid učenja i nastave učenici jako dobro prihvaćaju. - Moje dijete ima 11 godina i ima poteškoća u razvoju. Meni je a i djeci ovo jako zanimljivo, jer se može svašta pitati, vidjeti i razmijeniti iskustva s drugim roditeljima. Malo uspoređujemo našu školu s ovom školom i uvjetima. Mene puno toga zanima i uvijek puno pitam, pa sam već poznata po tome, no mi roditelji uvijek želimo znati više - ističe Mirela Žuljević, majka učenika s poteškoćama iz Đakova.

Tekst/foto: Vladimir Protić

Galerija slika