Ispiši ovu stranicu
Utorak, 14 Ožujak 2017 15:13

Nova ovojnica zgrade i izolacija osigurat će 50% uštedu energenata

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

(PROMO ČLANAK) POTPISAN UGOVOR O POČETKU PROJEKTA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI OŠ VILIMA KORAJCA U KAPTOLU -

KAPTOL – Potpisom ugovora počeo je projekt energetske obnove OŠ Vilima Korajca Kaptol, u kojemu će se obnoviti vanjska ovojnica zgrade, postaviti toplinska izolacije vanjskog zida, toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu, zamjena vanjske drvene stolarije, čime će se osigurati 50% ušteda energenata. Ukupna vrijednost projekta je 1.060.745,00 kn, a najavio ga je ravnatelj kaptolačke škole Nino Diklić.

IMG 9499- Ovaj projekt smo prijavili zajedno s Razvojnom agencijom Panora, koji je prošao kod europskog fonda. Naš zadatak je osim pedagoškog standarda da omogućimo našoj djeci suvremene standarde, uštedu i racionalno korištenje energije. Stoga je vrlo važno da ćemo ovim projektom dobiti značajnu uštedu energije – rekao je ravnatelj Diklić.

Zgrada Osnovne škole Vilima Korajca u Kaptolu izgrađena je 1984. godine na način koji ne odgovara suvremenim standardima uštede i racionalnog korištenja energije. Iz tog razloga je Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o. u suradnji s Osnovnom školom Vilima Korajca pripremila dokumentaciju i prijavila projekt na Pilot projekt: energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Prijava projekta bila je uspješna te je dana 20. srpnja 2016. godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

IMG 9482Projektom energetske obnove izvest će se toplinska izolacija vanjskog zida, toplinska izolacija stropa prema negrijanom prostoru te zamjena vanjske stolarije. Nakon izvedbe navedenih radova ostvarit će se ušteda toplinske energije od 50,47%, a zgrada će iz energetskog razreda C prijeći u energetski razred B.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 1.060.745,00 kuna, od čega Europski fond za regionalni razvoj (posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja) sudjeluje s iznosom do 287.904,75 kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s iznosom do 575.809,50 kuna, a preostali iznos od 197.030,75 kuna financirat će Požeško-slavonska županija. U tom iznosu je obuhvaćeno 10% ukupnih prihvatljivih troškova te neprihvatljivi troškovi koje je potrebno izvesti kako bi se u potpunosti realizirao projekt energetske obnove.

Provedbom projekta ostvarit će se trajna ušteda energije što će se manifestirati kroz financijske uštede koje će se moći usmjeriti većoj kvaliteti obrazovanja. Poboljšanjem toplinske ovojnice zgrade smanjit će se IMG 9501ispuštanje CO2 čime će se značajno smanjuje zagađenje okoliša, a škola postaje ugodna, ekološki prihvatljiva i društveno odgovorna obrazovna ustanova. 

Treba napomenuti da je izrada glavnog projekta za energetsku obnovu Osnovne škole Vilima Korajca u Kaptolu također sufinancirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu pilot projekta 4c1.1.

Ugovor o početku projekta uz ravnatelja Diklića potpisao je predstavnik tvrtke „Iver“ iz Čepina, koja će biti izviđač radova energetske obnove škole, a radovi će biti gotovi u roku 6 mjeseci.

- Ovo je šesta u nizu škola na kojoj radimo energetsku obnovu, ostala je još jedna škola za koju očekujemo također početak radova. Ušteda ovim projektom je preko 50%, a zgrada će iz energetskog razreda C prijeći u energetski razred B kategorije. Sredstva su osigurana iz europskog fonda, Ministarstva, Fonda za energetsku IMG 9494učinkovitost i Požeško-slavonske županije - istakla je direktorica RRA Panora Senka Horvat, koja najavljuje da je na novom natječaju prijavljeno još 9 novih škola u devet projekata vrijednih 20 milijuna kuna.

Ispred osnivača škole, Požeško-slavonske županije obratio se zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha. – Po pitanju energetske obnove škola mi smo najuspješnija županija u Hrvatskoj. Ova zgrada izgrađena je 1984. godine i tada je bila u vrhu standarda, a nakon ove uspješne priče, ona će to biti ponovio. Županija će nastojati do kraja energetski obnoviti sve svoje škole.

grbovi

Tekst/foto: Promo