Ispiši ovu stranicu
Utorak, 14 Ožujak 2017 13:17

Učenici se pokazali kao ozbiljni sugovornici požeškom gradonačelniku

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POVODOM DANA GRADA POŽEGE OTVORENA VRATA GRADSKE UPRAVE ZA POSJETITELJE -

POŽEGA - Treću godinu za redom u povodu obilježavanja Dana grada Požege i Grgureva, organizira se dan otvorenih vrata gradske uprave i gradske kuće, za građane, učenike i posjetitelje. Sve zainteresirane primali su požeški gradonačelnik Vedran Neferović, predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić i savjetnica za odnose s javnošću Mirna Šimunović.

IMG 9450- Brojni sugrađani kada imaju neke potrebe ili su vezani za poslove s gradskom upravom dolaze, kako meni tako i stručnim službama u gradu. Danas smo željeli svima približiti funkcioniranje grada Požege i pozivamo sve koji se žele upoznati s gradskom upravom, od onih najmlađih generacija, do onih starijih sugrađana koji do sada nisu imali prigodu zainteresirati se kako se svakodnevno djeluje i radi u gradskoj upravi – pozvao je gradonačelnik Neferović, kojemu su prvi gosti bili učenici OŠ Antuna Kanižlića i predstavnici Gradskog vijeća grada Požege sa tajnicom Zoricom Krpan.

- Ovi treći Dani otvorenih vrata imaju za cilj pokazati građanima jednu transparentnost rada gradske uprave, pravo na pristup informacija po zakonu, pristup odlukama koje se donose na Gradskom vijeću, odlukama koje idu kroz izvršnu vlast. Prijašnjih godina bili smo svjedoci dosta velikog broja građana i učenika prije svega, a očekujemo to i sada. Ne samo da vide ove prostore nego da i pitaju sve ono što ih zanima, a vrata su otvorena i mi na raspolaganju smo i ostalo vrijeme – istakao je predsjednik vijeća Smolčić.

IMG 9465- Prvi puta su gradska vrata otvorena javnosti 2015. godine, a odlučili smo da to preraste u tradiciju i našim sugrađanima želimo pružiti brzu i lako dostupnu informaciju, te otvoreniji i pristupačniji rad gradske uprave. Gradska uprava uvijek stoji građanima na raspolaganju te predstavlja mjesto rješavanja pojedinačnih i zajedničkih problema. Odnos se mora graditi na međusobnom uvažavanju i povjerenju, ali se moraju znati prava i odgovornosti obiju strana. S takvom gradskom upravom građani će moći lakše komunicirati – istakla je savjetnica Šimunović, koja je učenike i sugrađane u ova dva dana vodila kroz gradsku kuću i ispričala priču, od povijesnih momenata do današnjeg rada.

Prva grupa učenika iz Kanižlićeve škole s predmeta Građanski odgoj, postavila je desetak pitanja, uglavnom o investicijskim planovima grada, skoroj gradnji novog i najvećeg trgovačkog centra u gradu Požegi, autobusnim stajalištima sa nadstrešnicama da se učenici koji svakodnevno putuju mogu skloniti za lošeg vremena, novim pješačkim stazama, novom dječjem vrtiću. Zanimalo ih je kako je gradonačelnik zadovoljan s onime što je postigao na političkom ali i privatnom planu, te da li će se ponovno kandidirati za mjesto gradonačelnika. 

Pitanje kako gradonačelnik vidi prijedlog o uvođenju učeničkih odora u školama, je nakon odgovora gradonačelnika da to sigurno neće riješiti problem siromašnijim učenicima, nego da pitanje siromaštva treba riješiti sistematski i na ostalim segmentima života, na kraju je na prijedlog Nine Smolčića preraslo u malu IMG 9480raspravu. Tako su se čula i razmišljanja samih učenika po pitanju odora, jer do sada su se već svi političari o tome izjašnjavali, i za i protiv, no nitko nije zapravo pitao učenike za njihovo mišljenje o odorama. Nakon kratke diskusije i razmjene mišljenja ni sami učenici nisu oduševljeni idejom da se uvedu obvezne odore u školu, jer to onaj cilj da se prikrije siromaštvo i nejednakost učenika, odore neće ispuniti. Svi vrlo zrelo smatraju da treba djelovati da siromaštvo nestane iz našeg društva, ali i apelirati na one koji se ističu modnim markama u školi, da tome nije mjesto u školi, nego zastupaju stav o jednoj skromnosti u školi. Netko neće moći niti tu odoru održavati, prati je redovno svakih nekoliko dana, pa će opet doći do razlika, zato smatraju učenici te razlike treba smanjivati.

Tekst/foto: Vladimir Protić

Galerija slika