Srijeda, 01 Ožujak 2017 13:11

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Pakrac

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SVEČANO OBILJEŽAVANJE POČETKA DOMOVINSKOG RATA -

PAKRAC – U sklopu svog boravka u Požeško-slavonskoj županiji predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prisustvovala je u Pakracu svečanom obilježavanju 26. obljetnice početka Domovinskog rata.

IMG 1111Domovinski rat u Hrvatskoj započeo je u Pakracu 1. ožujka 1991. godine oružanim sukobom hrvatskih policijskih postrojbi s pobunjenim Srbima. Bio je to prvi otvoreni oružani sukob na području Republike Hrvatske, a prisjećajući se tih događanja u Pakracu svake godine obilježavaju početak Domovinskog rata.

Ovogodišnje obilježavanje organizirali su Grad Pakrac i Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH koja je osobno nazočila obilježavanju.

Predsjednica je na čelu kolone sudjelovala u Mimohodu pobjednika ulicama grada Pakraca te položila vijenac na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima.

Nakon polaganja vijenaca na pakračkom groblju Mimohod pobjednika se vratio na prostor ispred policijske postaje gdje su se 1. ožujka 1991.godine dogodili dramatični događaji i pokušaj neprijatelja da zauzme postaju. Prisutne branitelje, a bilo ih je više od tisuću iz cijele Hrvatske te njihovu vrhovnu zapovjednicu, prvi su pozdravili domaćini gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i župan Alojz Tomašević koji su zahvalili Kolindi Grabar-Kitarović jer je prvi predsjednik Hrvatske koji je na današnji dan došao u Pakrac.

IMG 1480Ministar branitelja, brigadni general Tomo Medved danas je u Pakracu bio i kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, u svom je govoru istakao važnost borbi u zapadnoj Slavoniji te je obećao u najkraće vrijeme iznaći zakonsko rješenje da se uspostavi medalja 'zapadna Slavonija'.

- Ovaj dan je upisan u hrvatsku povjesnicu kao dan kada je počeo Domovinski rat, a trebao bi biti upisan i u udžbenicima - rekla je na početku svog govora predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Potom je nastavila: - Zapadna Slavonija je bila strateški važno područje naše obrane. To je znao i velikosrpski agresor koji je napadom na Pakrac i Lipik želio zabiti klin posred Hrvatske, prelomiti ju i slomiti no, upravo je u zapadnoj Slavoniji doživio prve velike neuspjehe. Želim istaći činjenice koje su nama na pouku a na poruku onima koji izvrću činjenice, istinu i krivotvore povijest. Prva činjenica je da je Hrvatska bila žrtva unutarnje i vanjske agresije s pozicija s pozicija velikosrpskog imperijalizma, druga činjenica je da smo obranili i oslobodili svoju zemlju u časnom i oslobodilačkom Domovinskom ratu. Treća činjenica je da smo pobijedili zahvaljujući zajedništvu a četvrta činjenica je da nismo tražili ni uzeli ni pedalj tuđe zemlje a za slobodu i nezavisnost podnijeli smo velike žrtve - istakla je predsjednica Grabar Kitarović.

Tekst/foto: Vanja Protić