Ispiši ovu stranicu
Utorak, 28 Veljača 2017 13:09

Potrebno je što veće privlačenje sredstava iz EU fondova za razvoj županije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SASTANAK SVIH ČELNIKA ŽUPANIJE, OPĆINA I GRADOVA S PREDSJEDNICOM RH KOLINDOM GRABAR-KITAROVIĆ -

POŽEGA – O problemima koji tište Požeško-slavonsku županiju ali i razvojnim mogućnostima predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, razgovarala je sa svim načelnicima općina, gradonačelnicima gradova i čelnicima županije u Velikoj vijećnici požeške županije. – Prosječna plaća je ovdje za 17% niža nego u RH, postoji puno neiskorištenih kapaciteta, prometno je izolirana pa je neophodna gradnja brze ceste s izlazom na autocestu. Potrebno je što veće privlačenje sredstava iz EU fondova za poljoprivredne programe, stočarstvo i svinjogojstvo, za navodnjavanje i obranu od poplava – istakla je predsjednica Grabar-Kitarović, koju je župan Alojz Tomašević izvijestio da smo županija koja je izašla devastirana iz Domovinskog rata. Cilj je doći na prosjek ostatka RH i očekuje i pomoć predsjednice u tim naporima.

Predsjednica je odgovorila i na pitanje kako komentira ovu vidljivu eskalacija mržnje u posljednje vrijeme, a posebno u nedjelju na glavnom zagrebačkom trgu: - Moj stav prema bilo kakvim izljevima mržnje je dobro poznat, no mislim da se ovim marginalnim pokretima daje velika pozornost, jer time ispunjavamo upravo ono što oni žele. Podizanje toga na visoku stopu kako u medijima, tako i u razgovorima političkih stranaka stvara se zapravo dojam da je stanje u Hrvatskoj puno netolerantnije nego što zapravo jest. Mislim da bismo trebali gradirati ono što govorimo i kada govorimo o takvim pojavama učiniti sve kako bismo ih spriječili. Nijedna politička stranka nije dobila na takvom programu parlamentarne izbore, što pokazuje orijentaciju Vlade i razmišljanje velike većine hrvatskih građanki i građana – rekla je predsjednica Grabar-Kitarović i dodala da bi trebali više pričati o temama dječjih vrtića, školstva, gospodarstva, kako otvoriti nova radna mjesta i zadržati mlade ljude. – To što netko ne isplaćuje plaće svojim radnicima je sramotno. Prvi prioritet je isplatiti plaće radnicima za posao koji su odradili. Ohrabrena sam projektima koje je iznijela Vlada RH, posebno projektima za Slavoniju i nadam se da će učiniti sve kako bi se ti programi implementirali. Očekujem svakako bolje iskorištavanje Europskih fondova koji su trenutno u Hrvatskoj na niskoj razini i ja se tu apsolutno zalažem za decentralizaciju. Da se i ta pitanja prenesu na općine, gradove i županije. Evo ovdje u županiji rade 43 djelatnika i dužnosnika dok u Državnoj upravi radi 86 djelatnika, dvostruko više. Građani neznaju trenutno što tko radi, tu treba te funkcije decentralizirati prema županiji. 

Predsjednica je komentirala i stanje u Hrvatskom nogometnom savezu: - Zalažem se da se Zakon o sportu u potpunosti primjenjuje, ali i da se politika ne miješa kada je u pitanju sport. Situaciju u HNS-u vidim tako, da treba nogomet vratiti onima koji igraju, onima koji nogomet vole, onima koji u nogometu uživaju, dakle navijačima na tribinama. Da svi možemo sigurno i spokojno ići na nogometnu utakmicu, ne samo od straha od incidenata, već i uživati u tome nogometu i biti ponosni na naše nogometaše. Sve devijantne pojave moraju riješiti oni koji su za to zaduženi i u čije resore to pripada.

Tekst/foto: Vladimir Protić

Galerija slika