Četvrtak, 23 Veljača 2017 11:37

Sada troše samo 30% energije za grijanje, hlađenje i rasvjetu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRADSKA TVRTKA ZA JAVNU VODOOPSKRBU „TEKIJA“ PROVELA ENERGETSKU OBNOVU -

POŽEGA – Tvrtka za javnu vodoospkrbu i odvodnju Tekija Požega u većinskom vlasništvu grada Požega provela je kompletnu energetsku obnovu upravne zgrade i poslovnih prostora u kojima radi oko 90-tak djelatnika. Uz to što su koristili sredstva fondova, direktan rezultat je već uočenih dvije trećine uštede energenata, plina i električne energije u korištenju četiri mjeseca ove zime. Ovih dana ovlaštena tvrtka radi ispitivanja i certificiranja, te očekuju dobivanje energetskog razreda B.

-Gradska tvrtka Tekija odličan je primjer gledajući na energetske obnove objekata. Vrijednost investicije je 4,8 milijuna kuna od kojeg je iznosa investicija sufinancirana maksimalnim iznosom sredstvima Fonda za zaštitu okoliša od 1,4 milijuna kuna. Investicija je doprinijela energetskoj učinkovitosti zgrade kako samog grijanja tako i rasvjete na kojoj je promijenjena i kompletna stolarija i uređeno krovište. Ovo je jasan primjer kako se može smanjiti trošak energije i kod drugih stambenih objekata - rekao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

U ukupnom iznosu investicije uključeni su troškovi projektiranja i nadzora koji je preostali iznos financirala sama tvrtka Tekija, u iznosu od 3,4 milijuna kuna.
-Nakon sezone grijana za koju možemo reći da je i završena uspoređujući četiri mjeseca sezone 2016. i 2015. vidljivo je da je potrošnja plina pala sa 26.480m³ na 8.800m³. Gledajući financijski iznos pao je sa 75 tisuća kuna na 21 tisuću kuna. Na godišnjoj razini smo imali 147 tisuća kuna troška prije obnove a poslije 41 tisuću kuna iz čega proizlazi da je razlika uštede 100 tisuća kuna samo na potrošnji plina, dakle tri puta manji trošak. U taj iznos nije uključena ušteda druge energije poput LED rasvjete i hlađenja preko novog sustava koji troši električnu energiju. Više se neće koristiti dosadašnji klima uređaji već novo konvektorsko hlađenje prostora cijele zgrade - naglasio je Mile Beslić, rukovoditelj Sektora razvojno tehničkih poslova u tvrtki Tekija d.o.o. U cijeloj investiciji obnovljene su šalter sale na kojima građani plaćaju svoje račune, te zajedničke prostorije, garderobe i ostali poslovni prostor koji koriste djelatnici.

Tekst/foto: Vladimir Protić