Ponedjeljak, 20 Veljača 2017 21:49

Sjednice bojkotira oporba zbog predsjednika vijeća

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

29. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGE -

POŽEGA - Jedna od kraćih, što se tiče dnevnog reda, tek desetak točaka, ali i diskusija vijećnika, bila je 29. Sjednica gradskog vijeća grada Požege, koja je kako je oporba najavila održana bez njihovog prisustva. Još na prošloj sjednici najavili su da više neće nazočiti sjednicama vijeća dok sjednicama predsjedava Nino Smolčić. Kako je slijedeća sjednica Svečana sjednica uz Dan grada Požege, gradonačelnik Vedran Neferović je pozvao sve vijećnike da nazoče svečanosti, no za sada neznamo da li će se osam oporbenih vijećnika pojaviti ili će bojkotirati i tu sjednicu.

IMG 9387Ponovilo se ponovno konfuzno stanje već kod diskusije na prvoj točki dnevnog reda, kada je predsjednik vijeća Smolčić, prozvao vijećnika Muljevića(HSP AS), da u ime Kluba HDZ-HSP AS, iznese diskusiju. Na to je odmah reagirao vijećnik Šolić (HDZ), koji je do ove sjednice vodio prijepor s vijećnikom Borevcem (HDZ), o tome tko je stvarni predsjednik Kluba. U diskusiju se uključila i vijećnica Leko (HDZ) koja je predsjedavajućeg upozorila da nije legalno Šolić niti smijenjen, niti izabran novi predsjednik Kluba. Šolić je zamolio predsjednika Smolčića ( NL) da više ne šilji situaciju te obrazložio slijedeće: - Mi smo se raskolili, više nismo zajedno, nas troje smo na jednoj strani, pet je na drugoj strani, nažalost takva je situacija. Nemojte iz dana u dan donositi protuzakonite odluke – rekao je Šolić, te pozvao da onda nitko ne diskutira u ime predsjednika Kluba HDZ-HSP AS, dok se ne riješi taj problem unutar kluba i stranke. Vijećnik Muljević je u jednom trenutku zaprijetio i odlaskom sa sjednice, ako mu se ne dozvoli da diskutira kao predsjedavajući Kluba, pošto vijećnika Borevca nije bilo na ovoj sjednici.

IMG 9386

U daljem tijeku sjednice usvojen je prijedlog Zaključka o korištenju proračunske zalihe za protekla tri mjeseca, a usvojeno je i Izvješće gradonačelnika grada Požege za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2016. godine.

Usvojen je i prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Požege za 2017. godinu, mada nakon opširne diskusije samo s 10 glasova za i dva suzdržana. Vijećnik Rašić (nezavisni) postavio je pitanje zašto je priznanje grada dobila osoba koja je na čelu tvrtke u kojoj radnici ne dobivaju redovno plaću i naknadu za prekovremeni rad, te nije li Presoflex gradnji dovoljna nagrada što je odradio poslova za grad Požegu vrijednih 30-tak milijuna kuna, jer njemu u gradu se javljaju drugi poduzetnici i obrtnici, koji negoduju protiv toga.

Pojašnjenje je dao gradonačelnik Neferović – Za nagradu je predložen Luka Balenović, ali kao predsjednik Županijske gospodarske komore te za dobru suradnju grada Požega i HGK. Poslovi koje je dobio Presoflex gradnja, je odnio na natječajima kao poslovni subjekt. To mu nije bila nagrada, jer za nagradu se nešto dobije – istakao je Neferović, te dodao da vijećnik Rašić u zadnje vrijeme u svojim diskusijama uvijek poziva neke virtualne građane, virtualne osobe koje od njega nešto traže. Postavilo se i pitanje zašto nitko nije dobio nagradu počasnog građanina grada Požege, ali nije bilo takvih prijedloga ove godine.

Usvojena je Odluka o sigurnosti prometa Grada Požege, u kojoj se uz dosadašnje ulice uIMG 9391 pješačkoj zoni promet zabranjuje i na Trgu sv. Terezije, osim u dozvoljene sate za dostavu robe. Usvojen je i prijedlog Izmjene i dopune Mreže dječjih vrtića na području grada Požege, te prijedlog Rješenja o imenovanju ravnatelja Gradskog kazališta Požega, po kojemu je za novi mandat od četiri godine za ravnateljicu imenovana dosadašnja ravnateljica Valentina Neferović, kao jedini kandidat na raspisanom Natječaju.

Usvojena su i izvješća o izvršenju programa održavanja komunalne infrastrukture za 2016. godinu i Izvješće o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2016. godinu. Donesena je i Odluka o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u Društveno rekreacijski centar u Vidovcima, vrijedan oko 7,5 milijuna kuna. Projekt će se prijaviti na upravo raspisani natječaj EU fondova koji predviđa sufinanciranje bespovratnim sredstvima u 90%-tnom iznosu. Usvojena je i Odluka o stavljanju izvan snage Odluke o imenovanju članova Stožera za zaštitu i spašavanje, budući da po novom Zakonu o sustavu civilne zaštite odluku o imenovanju više ne donosi predstavničko tijelo, Gradsko vijeće, nego izvršno tijelo grada Požege.

Tekst/foto: Vladimir Protić