Četvrtak, 16 Veljača 2017 09:21

Izgradnja akumulacije Šumetlica vrijedan 92 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

HRVATSKE VODE I VIADUKT U PAKRACU POTPISALI UGOVOR -

PAKRAC - U Pakracu je potpisan ugovor za izgradnju akumulacije Šumetlica vrijedan 92 milijuna kuna.

Ugovor su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đureković ispred investitora i predsjednik Uprave Viadukta d.d. Josip Mikulić ispred zajednice izvođača.

SUMETLICA3

Potpisivanju ugovora nazočili su i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Generalni direktor Hrvatskih voda Đureković rekao je kako će vrlo brzo građani Pakraca i Lipika osjetiti značenje ove investicije Hrvatskih voda, odnosno Vlade RH, upravo zbog višenamjenske funkcije akumulacije. 

Uz potpisivanje ugovora na tiskovnoj konferenciji prisutne je sa stanjem projekta “Aglomeracija Lipik - Pakrac“ upoznao direktor Voda Lipik Marijan Pierobon dok je osvrt na plan radova Hrvatskih voda na području gradova Pakraca i Lipika izložio Davor Novinc, voditelj daruvarske ispostave Hrvatskih voda nadležne za vodno-gospodarski sliv Ilova-Pakra.

Uvodno je o projektu govorio Marijan Pierobon koji je rekao kako je on započeo još 1974. godine, Anamarija Blažević stoga ga je i nazvala poslom stoljeća jer potpisivanjem ugovora krenut će napokon i radovi. Spomenula je kako je do sad uloženo desetak milijuna kuna kako bi se projekt održao na životu, jer uz Domovinski rat kad je stradala cjelokupna infrastruktura, postojale su i političke peripetije posebno u 2013. godini kad je došlo do promjene vlasti te je projekt ponovno postao upitan.

SUMETLICA1Akumulacija Šumetlica uz to što u potpunosti rješava problem vodoopskrbe Lipika i Pakraca, značajan je za cjelokupno gospodarstvo, posebno za razvoj turizma kao i poljoprivrede jer se njime otvara mogućnost navodnjavanja velikih poljoprivrednih površina, a uz to rješava se i problem poplava.
Početaka se prisjetio i Marko Širac koji je u projekt bio uključen od prvih dana te je rekao kako s obzirom na to da nas priroda nije podarila nekim velikim izvorima proveli su tada opsežne istražne radove i konačna odluka stručnjaka bila je za zahvat u Šumetlici. - Napravili smo privremeni vodovod i točno se predvidjelo da kad nešto riješiš privremeno, to se gura dok može, no već 90-im godinama bili smo svjesni da razvoj gospodarstva i turizma i razvoj navodnjavanja nemoguć je bez osiguranja dovoljnih količina vode, rekao je Širac.

Predsjednik Uprave Viadukta Mikulić zamolio je za strpljenje jer će biti puno buke, strojeva, kamiona, ali tom investricijom živnut će trgovine, ugostiteljstvo i iznajmljivači zbog smještaja inženjerskog kadra i radnika.

- Sretan sam jer smo potpisali dokument od velike vrijednosti za Pakrac, Lipik, ali i cijelu županiju. Ovo je nastavak onoga što su godinama neki zaustavljali. Dolaskom nove Vlade Republike Hrvatske mi idemo dalje, Slavonija ide dalje. Moramo staviti sve naše resurse u punu funkciju kako bi mladi ljudi ostajali na ovim područjima - rekao je tom prigodom župan Tomašević.

Nakon konferencije obišlo se buduće gradilište u Šumetlici nešto više od vodospremnika Voda Lipik na mjestu temeljnog ispusta gdje će uskoro po uvođenju izvođača na gradilište započeti radovi na izgradnji brane. Gradnja nasute brane izvodi se od zemljanih materijala, uz glinenu jezgru po pravilima struke za što trebaju biti i povoljni vremenski uvjeti te je predviđen rok gradnje od tri godine. Kruna brane bit će preko četrdeset metara, a stvorit će se akumulacija veća od dva milijuna kubnih metara vode koja će omogućiti razvitak gospodarstva i stabilnu vodoopskrbu na našem području.

Tekst/foto: PSŽ