Ponedjeljak, 13 Veljača 2017 12:50

Traže se nova izvorišta za sigurno snabdijevanje građana pitkom vodom

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

O POSLOVANJU TEKIJE JAVNO DIREKTOR KOLIĆ I GRADONAČELNIK NEFEROVIĆ

POŽEGA – Za vodoopskrbu i odvodnju u gradu Požegi, a tako i na cijelom području Požeštine brine se tvrtka za pružanje vodnih usluga Tekija, koja je u većinskom vlasništvu grada Požege, ali i ostalih općina i gradova Požega. Dugi niz godina vodovodna mreža se širila, stvarali se novi potrošači, pa je prioritet uvijek bilo osiguranje dovoljne količine vode, i to kvalitetne pitke vode. Stanovnici Požeštine, što se ne mogu pohvaliti neke europske zemlje mogu svoju vodu iz slavina piti.

direktor KolićPo riječima direktora Tekije Ante Kolića, koji je zajedno s požeškim gradonačelnikom Vedranom Neferovićem javno iznio podatke o poslovanju tvrtke, Tekija i dalje radi na pronalasku novih izvora pitke vode, uređenja tih izvora, bušenja novih bunara s pitkom vodom u središtu Požeštine, u Treštanovcima, kako bi se osigurale dovoljne količine pitke vode i u budućnosti. No, Tekija po prvi puta bilježi i smanjenu potrošnju pitke vode, što svakako govori o jednom podatku poraznom za nas, da se smanjuje broj stanovnika u gradu Požegi, i u cijeloj Požeštini. Stanovništvo odseljava, kućanstva sve više ostaju prazna, pa naravno ne troše nit vodu.

- Financijski gledano tvrtka Tekija poslovala je u 2016. na nivou 2015. godine, što znači pozitivno, kao i svih proteklih godina. Bitna nam je ta financijska stabilnost i likvidnost tvrtke, kako bi mogli kvalitetno aplicirati prema sredstvima EU. Jako puno smo prošle, kao i prethodnih godina radili na vodoistražnim radovima, a obećavajući rezultati su na izvoru u Stražemanu, koji daje dovoljne velike količine kvalitetne vode. Tim crpilištem Požega i Požeština bi dobili još jedan kvalitetan izvor pitke vode. Vodoistražni radovi nastavljaju se i na polju Treštanovci, bušenjem još tri od ukupno pet zdenaca, koji će moći nadopuniti vodoopskrbi sustav – rekao je direktor Kolić, koji priprema i jednu sveobuhvatnu studiju kada je u pitanju vodoopskrba, kojom bi se moglo aplicirati na europska sredstva. 

Veliki projekti u kojima je uključena Tekija kao izvođač ali i korisnik sustava su tri velika projekta Aglomeracija, prvi Kutjevo-Velika, drugi Pleternica i treći Požega koji kreće ove godine. - Prošle godine što se tiče odvodnje riješili smo niz imovinsko-pravnih problema kako bi ove godine mogli krenuti s projektom Aglomeracija Požega. To isto radimo sada na području Pleternice i području od Kutjeva do Velike, kako bi i te aglomeracije mogle krenuti u budućem vremenu. Tekija je riješila u gradu Požegi, na području Trga sv. Terezije i novu odvodnju, budući da je tamo bila kanalizacija IMG 8896postavljena još za vrijeme Austro-ugarske. U ovoj godini možemo očekivati regulacije vodotoka i odvodnje oborinskih voda u suradnji s gradom Požega i Hrvatskim vodama na lokacijama Jagodnjaka i potoka Vučjaka, ulice Borisa Hanžekovića i Zagrebačke ulice gdje bi se riješile poplave oborinskih voda s padina Požeške gore – istakao je direktor Kolić, koji naglašava da se radi evidencija svih priključaka na odvodnju. Najavio je i zadržavanje cijene pitke vode za kućanstva, što je posebno bitno za potrošače. Na području grada Požega 99% kućanstava ima riješenu vodoopskrbu, koja još nije riješena u brdskom dijelu južnih prigradskih naselja koja se ne može riješiti postojećim sustavom, nego bi trebalo graditi novi nezavisni sustav vodoopskrbe, ali će se riješiti od 2018. godine.

Požeški gradonačelnik Neferović istakao je dobru suradnju s tvrtkom Tekija te iznalazak crnih točaka oborinskog izlijevanja u gradu Požega. – Dugi niz godina u ulici Borisa Hanžekovića imali smo problem oborinske vode koja dolazi s Glavice, sve do ulice Eugena Kvaternika. Sada se to rješava, a paralelno s time i asfaltiranje prometnice i nogostupa u ulici Borisa Hanžekovića vrijednosti milijun kuna čime bi se završili zajednički napori Tekije i grada Požega kada je u pitanju odvodnja. Vodotok Vučjak se rješava i paralelno s njime kanalizacija u tom dijelu grada, ali i nogostup u ulici Jagodnjak.

Tekst/foto: Vladimir Protić