Utorak, 07 Veljača 2017 12:51

Pleterničani dobivaju glavni gradski trg vrijedan 10 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRAD PLETERNICA SUDJELUJE U JOŠ JEDNOM EU PROJEKTU – PREKOGRANIČNOM S TOMISLAVGRADOM -

PLETERNICA – Već proglašen top gradom koji je među prvih 10 gradova Hrvatske u privlačenju europskih i fondovskih sredstava, grad Pleternica je dobio odobrenje za sudjelovanje u novom projektu koji se financira sredstvima EU. Ovaj puta radi se o projektu prekogranične suradnje u kojemu iz BiH sudjeluje trg8Tomislavgrad, a ukupna vrijednost projekta je veća od 17,5 milijuna kuna. Dio koji će pripasti Pleternici veći je od 10,5 milijuna kuna, a prati cijelu investiciju u 85% dijelu, na koji će grad Pleternica uložiti oko 1,5 milijuna kuna vlastitih sredstava.

- Ovo je novi uspjeh grada Pleternice koji je sudjelovao prošle godine na natječaju Interreg-IPA u kojemu osim Hrvatske sudjeluje i BIH i Crna Gora. Projekt je odabran za financiranje od 2017. godini, zajedno s općinom Tomislavgrad. Kako je grad Pleternica zaštito ime Muzej Bećarca, općina Tomislavgrad je zaštitila ime Muzej Gange hajdučke družine, što je kao nematerijalna kulturna baština, dobilo potporu Europe. U projektu je predviđena gradnja infrastrukturnih objekata, pa će od 1. travnja ove godine krenuti realizacija kojom će grad Pleternica dobiti novi gradski trg, veličine 3.800 kvadrata na prostoru današnje tržnice. Izgradit će se nova turistička infrastruktura trga, centar za posjetitelje i amfiteatar za mogućnost organizacije raznih manifestacija te zgrada Muzeja Bećarca. Projekt je izradio poznati arhitekt Andrija Rusan – istakla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić. Sve se gradi u fazama, a za konačno rješenje očekuju i potporu hrvatskih ministarstava.

IMG 8583Andrija Rusan, dobitnik je i nagrade za arhitektonsku izvedbu groblja Krista Kralja u Požegi osim osobnog zadovoljstva što njegov projekt dobiva realizaciju u Pleternici ističe i dugoročni aspekt ovog projekta. – Osim što je ovaj projekt za nas veliki izazov, jednog dana kada bude gotov, ova dobra suradnja sa svima, ostavit će trag u Pleternici na jedno duže vrijeme i nas nadživjeti. Projekt trga donosi i jednu barijeru, koja zatvara benzinsku postaju koja se dotiče trga, no projektom je ne skrivamo, nego uklapamo u trg na primjeren način. Inspiracija za trg se dogodila u jednom trenutku, a potakao nas je snimak slavonskih polja - rekao je Rusan koji najavljuje ovdje i mogućnost organizacije međunarodnih arhitektonskih radionica koje bi doprinijeli još jednom aspektu razvoja ove priče, da arhitekti ne odu kada se radovi završe, nego ovdje ostanu i razvijaju nove priče, značajne za ovaj kraj i Zlatnu dolinu.

Uskoro kreće izgradnja nove zelene tržnice, čijim premještanjem se oslobađa prostor za novi trg, a uklanjanju se i neki objekti, danas poslovni prostori, dijelom prazni, koji će se kasnije uklopiti u prostor tribina amfiteatra. Novi trg sa svojim amfiteatrom bit će središnje mjesto svih događanja i manifestacija grada Pleternice.

Tekst/foto: Vladimir Protić