Srijeda, 25 Siječanj 2017 13:54

Po sredstvima na dnu, a po organizaciji i operativnosti pri vrhu vatrogastva Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

VATROGASNA ZAJEDNICA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Po ukupnom iznosu financijskih sredstava za redovitu djelatnost Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije je među siromašnijim vatrogasnim zajednicama u RH, tek na 18. mjestu sa veoma skromnim sredstvima, Istovremeno se nalazi na najvišim razinama u RH i često ističe kao primjer izuzetno racionalnog i istovremeno veoma učinkovitog rada i operativnog djelovanja.

Svima u RH koji prate i ocjenjuju rad vatrogasne organizacije je poznata činjenica da ova županija ima najracionalniji ustroj vatrogastva i zaštitu od požara u RH, koja je uglavnom bazirana na dobrovoljnosti, kroz rad 56 dobrovoljnih vatrogasnih postrojba s oko 3.600 članova i sa samo dvije manje javne vatrogasne postrojbe (JVP Grada Požega i JVP Požeško-slavonske županije sa sjedištem u Pleternici, obje sa po 20 djelatnika.

JVP Požeško-slavonske županije je upravo ustrojena po zapadnoeuropskim iskustvima, jer su njeni djelatnici dislocirani u devet središnjih vatrogasnih postrojbi u sjedištu gradova i općina koji su osnivači ove postrojbe. Navedeni vatrogasci su članovi središnjih (stožernih) DVD-a gradova i općina i nositelji (kičma) u radu središnjih DVD-a, a iskorištena je mogućnost da se iz državnog proračuna osiguraju sredstva za njeno financiranje kao i za JVP Grada Požega. Ukupno za obje postrojbe oko 5 milijuna kuna, a zaposleno je na taj način 40, uglavnom mlađih osoba.

- Time smo bitno podigli mobilnost i učinkovitost operativnog djelovanja vatrogasnih postrojbi 10 središnjih dobrovoljnih društava u sjedištima gradova i općina i obje JVP, koji su sukladno Zakonu o vatrogastvu i Planovima zaštite od požara, nositelji zaštite od požara na području gradova, općina i cijele županije - ističe predsjednik Županijske vatrogasne zajednice Željko Petrović.

Navedeni ustroj, koji se pokazao izuzetno racionalnim i učinkovitim, upravo je izrađen na prijedlog VZ-e Požeško-slavonske županije koja je među rijetkim županijama koja ne mora brinuti kako nadalje financirati profesionalce u najavljenoj racionalizaciji troškova Državnog proračuna, a u slučaju da država umanji značajna sredstva koja trenutno izdvaja za profesionalno vatrogastvo te će troškove iz sadašnjih sredstava moći pokriti općine i gradovi imajući u vidu pretpostavku da će država za iste, kako se predlaže, decentralizirati financijska sredstva za tu namjenu.

Značajno je da u svim općinama i gradovima djeluje dovoljan broj DVD-a za učinkovito operativno djelovanje te da po pozitivnim propisima svaka središnja postrojba izlazi na intervenciju od 1-5 minute, a sve postrojbe mogu doći do najdalje točke koju pokrivaju i na mjesto događaja najviše do 15 minute. Naime, praksa potvrđuje da je požar ako je na vrijeme dojavljen i ako je vatrogasna postrojba izašla u navedenom vremenu, tek u početnoj, a ne u fazi razbuktale vatre što daje mogućnost učinkovitog operativnog djelovanja.

Isto tako po pokazateljima HVZ-e po broju dobrovoljnih vatrogasaca na tisuću stanovnika Požeško-slavonska županija je četvrta županija u RH. 

Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije se ističe i u radu sa mladim vatrogascima kroz uzrast podmlatka (djeca od 6-12 godina) i vatrogasne mladeži (mladež od 12-16 godina), jer u organizaciji imamo oko 1200 navedenih članova, koji su zalog budućeg djelovanja i opstojnosti dobrovoljnog vatrogastva na području županije, a odlukom tijela VZŽ-e nagrađuje ih odlaskom i boravkom u Kampu vatrogasne mladeži HVZ-e u Fažani gdje vatrogasna mladež kroz sedmodnevni boravak prolazi niz korisnih edukativnih obuka, nakon čega veliki broj mladih ostane u vatrogasnoj organizaciji.

Posebne rezultate VZŽ-e je postigla u najbitnijem segmentu svake struke, a to je kontinuirano osposobljavanje vatrogasnih kadrova za potrebita zvanja, klase i specijalnosti, a što potvrđuje ocjena HVZ-e da je zadnjih godina među uspješnijima u RH, jer osposobi u postotku najveći broj vatrogasaca u odnosu na ukupan broj članova, posebice u zvanjima za specijalnosti koje su zahtjevniji i kvalitetniji dio osposobljavanja.

Tekst: D.K. Foto: arhivska fotografija