Utorak, 17 Siječanj 2017 20:45

Općinama veliki problem nerješavanje državnog zemljišta i umanjeni prihod zbog porezne reforme

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OPĆINA JAKŠIĆ DOMAĆIN SASTANKA NAČELNIKA OPĆINA POŽEŠTINE I UDRUGE OPĆINA RH -

JAKŠIĆ – Općina Jakšić bila je domaćin sastanka načelnika općina s područja Požeštine s rukovodstvom Udruge općina RH. Osim upoznavanja s problemima koji tište općine Požeštine, razgovaralo se i o velikom problemu neriješenog pitanja državnog zemljišta koje se godinama ne rješava, koje muči sve općine, te pitanja financiranja zbog smanjenih prihoda izazvanih novom poreznom reformom.

- Upravni odbor Udruge općina donio je prošle godine odluku da se obiđe područje cijele Hrvatske, znači sve općine po županijama i na sastancima prezentira ono što udruga radi i kuda teži. Mi smo evo, gotovo na kraju ovog obilaska, danas održali taj sastanak a bilo je više tema o kojima smo raspravljali, Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, reformi lokalne samouprave u čemu se godinama govori, brojnim projektima. Znamo da nitko neće rješavati naše probleme ako ih ne rješavamo sami, te da imamo malo novaca na raspolaganju, ne treba posebno ni pričati, jer je mizerija ono što nam država vrati natrag. Naša težnja je da nam se, kao jedinicama lokalne samouprave, daju veće ovlasti ali i veće odgovornosti pa da, ako napravimo glupost, za to i odgovaramo. Inače, mi kao općine i gradovi naše županije na ovakvim sastancima istupamo zajedno jer imamo iste probleme i iste želje – istakao je nakon sastanka, domaćin, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, član Upravnog odbora Udruge općina RH.IMG 7413

Puno rječitiji o temi poljoprivrednog zemljišta bio je predsjednik Udruge općina, Đuro Bukvić, inače načelnik općine Lukač u Virovitičko-podravskoj županiji. – I prije smo upozoravali da aktualni Zakon o poljoprivrednom zemljištu nije dobar i da će doći do 'paralize' što se sada potvrđuje. Ove godine izlazi 90% natječaja za zemljište a Agencija koja je formirana pri Ministarstvu poljoprivrede to nije mogla, niti je odradila posao koji je trebala. Mi iz ovih pet slavonskih županija imamo najviše interesa da se tu nešto mijenja i naš je stav, a prihvatio ga je i ministar poljoprivrede Tolušić, da nema nikakvih izmjena i dopuna zakona nego idemo s novim zakonom. Zakon je u pripremi i njegovo prvo čitanje očekuje se u lipnju u Saboru RH. U 20 godina bilo je 10-ak poljoprivrednih zakona ili njihovih izmjena i mi znamo da ni ovaj neće biti idealan ali, ono čemu mi težimo i od čega nećemo odstupiti je to da se raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem ponovo vrati jedinicama lokalne samouprave. Tražit ćemo i da se zaštite naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva na način da će im biti priznat domicil. Tako se neće dogoditi, a što se može po sadašnjem Zakonu koji je na snazi, da dođe netko iz Istre ili Dubrovnika i u općini Jakšić izlicitira 2.000 hektara zemlje a naši OPG-i ostanu bez državne zemlje – kaže Bukvić, koji dodaje da su se o zemljištu najbolje brinule općine, tada se u najvećoj mjeri, gotovo u potpunosti plaćala i naknada za zakup. U općini najbolje znaju i kome od OPG-a treba zemlja IMG 7415za potpunu proizvodnju, pa se neće desiti da država vodi politiku razvoja stočarstva, potiče gradnju staja, potiče uzgoj mljekarskih goveda, a te stočare ostavi bez zemlje, pa ne mogu proizvoditi hranu za svoje krave. Tu bi svakako bolju brigu o zemljištu vodile domicilne općine, a prioritet svakako treba dati domicilnim OPG-ima i domaćim poljoprivrednicima. Očekuje da će se novi Zakon usvojiti do rujna, tako da bi već za novu poljoprivrednu sezoni mogli biti raspisivani novi natječaji za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta, jer postojeći ugovori upravo ističu. Od naplaćenih naknada za zakup jedinicama lokalne samouprave ostaje 50% sredstava.

Bukvić se posebno osvrnuo i na sredstva koja će sve općine izgubiti novom poreznom reformom, a konačan sud općine će moći dati krajem 6. mjeseca kada budu vidjeli u kojoj mjeri će država intervenirati kroz kompenzacijske mjere. Kao predsjednik Udruge općina prilikom prošle mini porezne reforme bivše Vlade bio je veliki kritičar tog poteza, no sad je bio znatno blaži, očekujući da će država kompenzirati u potpunosti te minuse. Istakao je da je prvi puta premijer pozvao sve predstavnike nacionalnih udruga, Zajednicu županija, Udrugu gradova i Udrugu općina, gdje su oni vidjeli što porezna reforma donosi.

- Kroz dvije porezne reforme u šest godina 428 općina u Hrvatskoj izgubilo je preko 700 milijuna kuna, 300 milijuna kuna od Vlade Jadranke Kosor, a 400 milijuna kuna od Vlade Zorana Milanovića. Nova porezna reforma nama odnosi dodatnih 800 milijuna kuna, no obećano nam je da će ta sredstva biti kompenzirana. Sada čekamo 15. veljače da dobijemo uplatu za prvi mjesec, za manje uplaćen porez i prirez na dohodak. U ovoj poreznoj reformi ne bi trebali izgubiti ništa, jer bi to sve trebalo u potpunosti biti kompenzirano – kaže Bukvić, no ističe da je problem druge IMG 7416naravi daleko veći, jer fiskalna snaga 428 općina je vrlo mala. Ukupni proračun svih jedinica lokalnih samouprava su 3,3 milijarde kuna, što je 2,7% državnog proračuna. U isti taj proračun 428 općina uplati od 15 do 20 milijardu kuna, kroz zakup poljoprivrednog zemljišta, koncesije za šljunak, naftu, plin, a još najviše s osnova PDV koji se ubere na području općina, koje imaju ukupno 1,3 milijuna stanovnika ili gotovo 30% populacije Hrvatske, pa je tužno i žalosno da imaju samo 2,7% sredstava na raspolaganju. zato naši mladi ostavljaju svoja sela, zaseoci ostaju pusta i prazna – Po tome mi spadamo u jednu od najcentraliziranijih država u Europi.

Udruga općina godinama upozorava na to sve lošije stanje i traži fiskalnu decentralizaciju koju je odavno provela Europska unija i njene članice. Idemo to prepisati jer lokalne jedinice u Europi imaju od 25 do 50% vraćenih sredstava s državnog nivoa u jedinicu lokalne samouprave. Depopulacija je najveća upravo u ruralnim sredinama u općinama gdje je od 2001. do 2011. nestalo 150 tisuća stanovnika, nestalo 200 slavonskih sela.