Četvrtak, 12 Siječanj 2017 12:13

Ministarstvo dalo suglasnost za zemljište, slijedi izrada projektne dokumentacije za studentski dom

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

STUDENTSKI DOM U POŽEGI -

POŽEGA – Gotovo da je izgledno kako će požeški studenti, nakon punih 18 godina postojanja Veleučilišta u Požegi, izgradnjom novog Studentskog doma dobiti primjeren i prilagođen smještaj sa svim potrebitim sadržajima. Za očekivati je da će uvjeti smještaja privući sve one kojima je, između ostalog, smještaj presudan za studiranje u srcu Zlatne doline.

Podsjetimo, Upravno vijeće požeškog Veleučilišta donijelo je na sjednici održanoj 14. studenog protekle godine odluku o kupnji građevinskog zemljišta za izgradnju studentskog doma. Riječ je o zemljištu površine od 3. 520 četvornih metara gdje se planira izgradnja studentskog doma sa smještajem za oko 100 nedomicilnih studenata. Dom će uz dvokrevetne sobe imati kuhinju, restoran, dvoranu, sobe za osobe s invaliditetom te brojne druge sadržaje prema idejnom rješenju.

Za kupnju zemljišta na kojem se planira izgradnja studentskog doma požeško Veleučilište je dobilo suglasnost nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja od kojeg smo dobili potvrdu o donesenoj odluci.

- Veleučilište u Požegi je javno visoko učilište kojemu je osnivač Republika Hrvatska. Sukladno navedenom Ministarstvo u ime osnivača daje suglasnost za sklapanje svih ugovora Veleučilišta u Požegi čiji iznos je veći od 500.000,00 kn. Navedeno davanje suglasnosti ministarstva definirano je u članku 17. stavku 2. Statuta Veleučilišta u Požegi. Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je suglasnost Veleučilištu u Požegi za sklapanje ugovora iznad 500. 000,00 kn vezano uz kupnju zemljišta za potrebe izgradnje studentskog doma. Za kupnju zemljišta, Veleučilište bi koristilo vlastita sredstva – navodi se u priopćenju kojeg smo primili od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Inicijativu izgradnje studentskog doma pokrenuo je požeški gradonačelnik Vedran Neferović koji je izvršio potrebite dogovore s Upravnim vijećem i dekanom Veleučilišta u Požegi što je rezultiralo iskazivanjem interesa za projektni prijedlog „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju“ koji je usmjeren na podršku javnim visokim učilištima za proširenje i poboljšanje njihovih smještajnih kapaciteta za studente s naglaskom na studente u nepovoljnom položaju kako bi se doprinijelo smanjenju troškova studiranja i povećanju pristupa visokom obrazovanju za redovite studente.

Dinko ZimaPrihvatljive aktivnosti unutar projekta „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju“ su priprema projektne i tehničke dokumentacije, izgradnja novih studentskih domova, izgradnja zajedničkih prostorija (kuhinje, blagovaone, učionice, restorana, garaže i sl.), opremanje novih studentskih domova, izgradnja pristupnih putova, kupnja neizgrađenog zemljišta i sl. – pojašnjavaju s Veleučilišta.

Parcela koju Veleučilište kupuje od grada Požege u neposrednoj je blizini gradskih bazena. Izgradnja studentskog doma treba se financirat europskim novcem putem Ministarstva regionalnog razvoja.

- Dobili smo suglasnost na kupnju zemljišta na temelju prijedloga kupoprodajnog ugovora. Ministarstvo je na temelju toga dalo suglasnost. Pokreće se procedura potpisivanja ugovora o kupovini zemljišta. Nakon kupovine izrađujemo projektnu dokumentaciju i pripremamo svu drugu papirologiju za prijavu na natječaj koji je već raspisan ma temelju kojeg su neki već i dobili sredstva za izgradnju studentskog doma – rekao je dr.sc. Dinko Zima, dekan požeškog Veleučilišta.

Tekst/foto: pozega.eu