Petak, 16 Prosinac 2016 11:28

Postao Dom hrvatskih branitelja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UREĐENA DEVASTIRANA ZGRADA PODRUČNE ŠKOLE U POLJANSKOJ -

POLJANSKA – Prostor je to koji je za vrijeme Domovinskog rata bio prva crta bojišta, prostor gdje se branila Požeština, a nakon ratnih djelovanja ostala je stara i devastirana područna škola u Poljanskoj. Godinama nije bila u nikakvoj svrsi, no zalaganjem Općine velika krenulo se s projektom obnove i revitalizacije u Dom hrvatskih branitelja. kako općina nije sama mogla sve financirati, odlučeno je da će se ići s obnovom u etapama, no onda je uskočilo Ministarstvo regionalnog razvoja i osiguralo potrebna sredstva da se obnova odradi do kraja. nakon nekoliko mjeseci rada, završilo je s uređenjem i Dom hrvatskih branitelja u Poljanskoj ugledao je svjetlo dana i svečanost otvorenja s blagoslovom.

- Kroz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU osigurali smo 60 % potrebnih sredstava, od ukupno 500 tisuća koliko je koštala adaptacija i uređenje, te opremanje prostora. Ostala sredstva osigurala je općina Velika iz proračuna. Zahvaljujem stoga pomoćniku ministra Davoru Huški, koji je taj projekt gurao kroz ministarstvo. Ovaj objekt podignut je i u spomen na dva naša hrvatska branitelja koji su poginuli u Domovinskom ratu, a kojima smo stavili i spomen ploču na ovaj objekt. Osim udruge branitelja iz Velike ovaj objekt služit će i mještanima ovog naselja za njihove potrebe – istakao je načelnik općine Vlado Boban na svečanom otvaranju doma.IMG 5292

Uz pozdravne riječi požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, kojega posebno uspomenama veže ovaj kraj i ovaj objekt jer je ovdje ratovao 1991. godine, rezanjem vrpce načelnik Boban i župan Tomašević otvorili su Dom hrvatskih branitelja. Svečani blagoslov objekta i svih koji su otvorenju nazočili obavio je msgr. Jozo Devčić. Otvorenju su nazočili predstavnici udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata, vojske i policije, zamjenik župana Ferdinand Troha, načelnici općina kaptol Mile Pavičić i općine Brestovac, Zdravko Mandić, vijećnici općinskog vijeća Velika i predsjednica Antonija Pavlović te brojni mještani.

Tekst/foto: Vladimir Protić