Ponedjeljak, 12 Prosinac 2016 19:23

Gradonačelnik Neferović: "Sve što smo radili u gradu radili smo s dugoročnom vizijom otvaranja novih perspektiva i izgleda grada Požege"

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

RAZGOVOR S POVODOM: požeški gradonačelnik Vedran Neferović o realizaciji projekata, planovima za 2017. godinu i aktualnoj političkoj situaciji u gradu Požegi -

POŽEGA - Kraj kalendarske godine uvijek je prilika za razgovor s čelnim ljudima o realizaciji planova i projekata, planovima za novo razdoblje, a o svemu smo porazgovarali s požeškim gradonačelnikom Vedranom Neferovićem. On je uspio nakon jedanaest godina zaustaviti vlast SDP-a u Požegi, nametnuti neke nove standarde i način upravljanja gradom, koji je naravno oporba redoviti dočekivala na „nož“. U samom početku je imao veliku podršku svog HDZ-a i svi njegovi predizborni planovi, ali i obećanja dobivala su podršku, no onda se počela širiti priča da ta podrška iz HDZ-a, prvo s županijske razine, a nakon izbora u GO HDZ, splašnjava. Gradonačelnika, kako on kaže to ne ometa, da nastavi raditi dalje za dobrobit građana i grada Požega, a ocjene neka donose birači na izborima.

Zapravo sve što je u gradu Požegi rađeno posljednje tri godine radilo se s puno dubljim ciljem, dugoročnom vizijom, svakim potezom otvarali smo nove perspektive i pripremali drugačiji i budući izgled grada. – Samom gradnjom bazena mi smo riješili da naši građani dobiju bazen, mogućnost kupanja, plivanja, razvoj školskog plivanja, ali istovremeno uređenjem prije, prostora ispred Gradske kuglane, i sada ispred bazena dobili smo veliki broj parkirališnih mjesta koje trebaju ova dva objekta, ali uvijek u različito vrijeme, a otvorili ujedno i prostor za gradnju novog Studentskog doma. Ispred doma dobivamo nova parkirališna mjesta, koja će ponovno biti najviše u funkciji rada bazena, kada studenata nema i cijeli ovaj prostor, cijeli ovaj dio grada dobiva novu dimenziju, novu perspektivu. Ulaganje u studentski dom kreće početkom 2017. godine, sredstva su osigurana u Ministarstvu regionalnog razvoja, i grad Požega time dobiva novu vrijednost, a Veleučilište u Požegi mogućnost da se širi. Dobivamo i nove smještajne kapacitete u gradu, posebno u ljetnim mjesecima, kada nema studenata, a kada je veliki pritisak na smještajne kapacitet. Novim zahvatima na državnoj cesti D-38 dobit ćemo drugačiju regulaciju i bržu izmjenu prometa, od Osječke ulice, pa sve do ulice Stjepana Radića koja je žila kucavica do centra grada. Uređenjem obale Orljave uz uređeni Sportsko rekreacijski centar, a nastavljamo još i na desnoj strani kroz naselje Babin Vir, i uređenje desne strane Veličanke do vojne ceste. Taj dio grada dobiva nove sadržaje u više pravaca.

Jedna od velikih investicija koja je posljednja napravljena je Trg sv. Terezije, što će on donijeti građanima Požegu u daljnjoj perspektivi?
- Da i ta velika investicija otvara nove perspektive za ovaj dio grada. Imajući u vidu da sportska dvorana Gimnazije još nije završena, da Tuđmanova ulica traži rekonstrukciju, no moramo je pričekati dok se izgradi dvorana jer njena gradnja bi uništila tu ulicu, jer od rotora s Radićevom dolazi novo prometno rješenje. Ključno nam je križanje kod Veleučilišta, jer za buduće etažno garažno parkiralište nakon preseljenja dječjeg vrtića na novu lokaciju, ovdje će promet ići obrnuto od dosadašnjeg i iz garaža će se izlaziti u Kanižlićevu ulicu. Ovdje ćemo imati oko 3.000 kvadrata na kojem ćemo kraj novo uređenog trga, koji sada pješacima otvara perspektivu cijelog centra grada, veliki broj parkirališnih mjesta. S tog parkirališta otvorena je brza komunikacija prema svim državnim, županijski i gradskim institucijama, sportskoj dvorani, komercijalnom dijelu. U taj prostor uklapa se i novo uređenje Starog grada kao velikog turističkog lokaliteta, koje počinje početkom 2017. godine. Novi dječji vrtić vrijedan 11,7 milijuna kuna u gradnju kreće 02. siječnja, tako da ovaj prostor nakon travnja, kada bude gotov vrtić, kreće u preuređenje za garaže, a zgradu gdje su sada jaslice, koja je pod zaštitom, u svibnju preuredit ćemo u braniteljski dom. Nisu te investicije koje su neki napali, bez veze i donošene napamet, nego jedna veže drugu priču. I zbog novog vrtića u tom dijelu rekonstrukcijom prometnice D-38 na raskrižju Orljavske, Frankopanske i Pavla Radića dobit ćemo nova prometna rješenja, kao i na raskrižju Frankopanske i Eugena Kvatrenika. Taj dio grada prema vrtiću će biti jako dobro prometno povezan.

Požega još ni danas nema pravu poduzetničku zonu, a niti poduzetnički inkubator, što ste poduzeli po tom pitanju?
- Poduzetnički inkubator gradit ćemo u Industrijskoj ulici, a do travnja očekujemo rezultate natječaja. Svu potrebnu dokumentaciju za gradnju imamo. Već sada znamo da se otvara i natječaj za financiranje infrastrukture u poduzetničkim zonama. Mi želimo u našu zonu u Industrijskoj ulici dovesti svu potrebnu infrastrukturu, čekamo samo da se riješi problem oko povrata nekog zemljišta crkvi, za koje je zatražen povrat. Svi privatni vlasnici dali su nam suglasnost za elaborat o parcelaciji u poduzetničkoj zoni. Grad planira ponuditi ohrabrujuću i stimulativnu poruku svim poduzetnicima koji planiraju tu doći, a Gradsko vijeće treba donijeti odluku da li će se ići u koncesije, oslobađati poduzetnike od komunalnog doprinosa, odrediti koje grane djelatnosti mi želimo da se pojave.Ovdje se radi i reciklažno dvorište tvrtke Komunalac Požega, a planira se nabaviti i potrebna oprema za rad.

Puno ste ulagali i po Mjesnim odborima i u prigradskim naseljima, što je sve od toga završeno?
- Završena je Marije Jurić Zagorke, završavamo do kraja godine ulicu Ivana Gundulića, odmah se nastavlja ulica Dragutina Tadijanovića, a početkom 2017. godine Janka Matka. Osim toga radilo se na Varelovcu, Prauljama, uređena ulica Ervine Dragman, u Vidovcima završili Radničku, a nastavljamo dalje. Bitno je da smo onako kako smo krenuli 2013. godine, od manjih do većih ulaganja, ali ravnomjerno ulagati u svim dijelovima grada. Od nogostupa u Babinom Viru, a prijavili smo i pješačku stazu kroz Jagodnjak u vrijednosti 1.7 milijuna kuna na natječaj. To je sigurno trenutno jedna od najnesigurnijih ulica po pitanju sigurnosti pješaka. Tu su domovi u Vidovcima i Mihaljevci za energetsku obnovu, postavljanje deset novih autobusnih stajališta, uređenje nekoliko dječjih igrališta. Očekujemo pozitivan ishod i što prije krećemo u rješavanje tog prometnog pravca. Želimo i pet naših prigradskih naselja povezati s gradom biciklističkom i pješačkom stazom, a sve nerazvrstane ceste planiramo prijaviti na sredstva ruralnog razvoja.

Grad stvara bolje uvjete za gospodarstvo, no neke od tvrtki su u velikim problemima, što se vidi svakodnevno, može li im grad kako pomoći?
- Što se tiče npr. Zvečeva, ja sam u nekoliko navrata zbog njihovih obveza prema gradu i gradskoj tvrtki Tekija, htio sjesti i razgovarati na način da se dugoročno rješava problem. Zanimalo me na koji način vide dalju suradnju, jer smo mi htjeli pomoći u onom turističkom dijelu, gdje bi se mi profilirali kao grad čokolade. Nikada s njihove strane nije bilo volje i vremena da razgovaramo. Ušli smo u ovaj turistički projekt Grad okusa, gdje naš grad vežemo uz čokoladu. Mi ćemo svoj dio projekta napraviti, govorili smo i o muzeju čokolade, međutim izostala je njihova volja da se razgovara o tome. Požešku turističku kuću mi planiramo završiti do Dana grada, koju smo uredili uz pomoć Ministarstva turizma.

Otvaraju se natječaji i za kulturnu baštinu, a naš muzej su godinama zaobišla sredstva jer nije imao riješena vlasnička pitanja, gdje je muzej danas?
- Određeni natječaji koje smo čekali bit će otvoreni, natječaj za mogućnost uređenja Gradskog muzeja, kroz program kulturne baštine. Mi smo tu spremni s kompletnom dokumentacijom za muzej. Spremni smo s dokumentacijom i za rješavanje problema Sportske dvorane uz OŠ Dobriša Cesarić, jer od 2018. godine dobit ćemo sredstva na raspolaganje. Tu je i Thalerov ljekoviti hram koji planiramo također izgraditi iz europskih sredstava, a od 2018. godine i Multimedijski centar kojim bi riješili problem gradske dvorane za kino, kazalište i kulturne sadržaje. Iz iskustva drugih gradova vidimo da uz kulturne sadržaje moramo dodati još i nešto širu komercijalnu dimenziju. Želimo riješiti taj problem, a imamo u razmatranju nekoliko lokaliteta u gradu. Podloga tom centru može biti i naša Međunarodna revija jednominutnog filma, a ući u još neke sfere s takvim jednim prostorom.

Za sada imamo uređena dva gradska trga, no ostala nam je jedna od najvećih europskih ploha u starim središtima gradova, Trg sv. Trojstva, kakva je priča sada oko trga?
- Za iduću godinu smo planirali sredstva, već od veljače da se raspiše natječaj za idejno projektiranje rješenja za Trg sv. Trojstva, kao i za prostor požeškog stadiona. Na prostoru trga i stadiona trebamo dobiti rješenja kako će to sve izgledati. Ostaje nam neriješen problem tržnice u gradu. Protiv sam dislociranja tržnice iz zone trga, no moramo naći varijantu kako osigurati promet u ovim uskim ulicama, od Sokolove, do izlaska u Matice Hrvatske. Da li objekte u vlasništvu grada ukloniti i proširiti parkiralište ili podići parkiralište za jednu razinu. Očekujem da Ministarstvo poljoprivrede stvori uvjete da naš projekt Centar za razvoj i implementaciju održivih urbanih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bude prihvatljiv za financiranje. Želimo da naša tržnica bude dio te priče, a imat će prioritet za pripremanje dokumentacije.

Kreće od proljeća projekt Aglomeracija Požega, u koji su uključene i gradske tvrtke. Što građani mogu očekivati od tog projekta?
- To je veliki projekt na uređenju odvodnje i ti zahvati će se osjetiti u Požegi, na području od Eugena Kvaternika pa do Osječke ulice i prigradskih naselja do Bankovaca. Projekt je vrijedan 140 milijuna kuna, no i gradski proračun će u slijedećim godinama morati nositi teret sanacije nekih ulica nakon aglomeracije. Stoga u neke ulice sada nismo ušli s rekonstrukcijama, da ih ne bi nakon tih radova opet popravljali. U slijedećoj godini kreće se s natječajem za odabir izvođača radova. Očekivao sam dosta takvih natječaja odmah u 2013., kada sam preuzeo gard bez ijednog projekta, strahovao da ih nećemo napraviti do 2014. kada smo opet očekivali natječaje, no evo uspjeli smo napraviti brojne projekte, a natječaji se tek raspisuju, tako da ćemo na mnogo njih konkurirati. Sve su otegli i ovi ponovljeni izbori, tako da mi kao grad tek očekujemo natječaje, ali spremni sa svojim projektima.

Kakvo je političko stanje u Gradskom vijeću, kako je političko stanje utjecalo na rad Gradskog vijeća i kakva je sada situacija nakon provedenih izbora u HDZ-u grada Požega?
- Startali smo s pet političkih opcija i nezavisnom listom, onda se dogodilo nekoliko izlazaka i još nezavisnih vijećnika, te nije bilo ni malo jednostavno. Vjerujem da ovi pokazatelji što smo napravili, na što sam ponosan, te privlačenje još 22 milijuna kuna izvan proračunskih sredstava za projekte, govore samo u našu korist. Očekuje se od svih odgovornost, a odluke koje smo donijeli i za ova zadnja tri velika projekta, da su donesena u korist ovog grada. Dio vijećnika uvijek je dizao glas protiv, a često nisu znali niti objasniti zašto su protiv. Sve što se dešavalo unutar HDZ-a prije ovog posljednjeg Gradskog vijeća i ono što je izašlo van u medije, je unutarstranački problem. Ja sam još u proljeće jasno izašao i dao javnu potporu dotadašnjem predsjedniku GO Anti Šoliću, prvenstveno nakon sastanka koji smo imali Franjo Lucić, predsjednik ŽO HDZ-a, Ante Šolić i ja, kada smo iskristalizirali stav da treba biti jedan kontinuitet. Sve ovo poslije što se događalo, nije mi drago da je do toga došlo i pojedinci koji misli da je HDZ nastao i da politički funkcionira kada su oni došli u Gradski odbor, a pojedinci su došli u stranku poslije izbora 2013. godine, moraju shvatiti da sve dobro i loše što je ova stranka ostavila u gradu Požegi, smo mi nasljednici. Ne može se skrivati ono što je bilo prije, ali ni svijet nije počeo našim dolaskom na mjesta u politici. GO HDZ-a je taj koji treba sudjelovati i kreirati odluke za život ovog grada, no čovjek koji je vodio stranku u vrijeme kada je bila debelo oporba, kada je stranka imala u Gradskom vijeću 4 vijećnika, preuzeti stranku i reorganizaciju stranke na terenu, mnogi nisu tada ni bili blizu vrata HDZ-a, da bi sada ocjenjivali njegov rad. To nije korektno i ove pozicije koji imaju ti ljudi, koje su kao stranački kadrovi dobili u političkom životu grada moraju shvatiti da je zasluga i za te njihove pozicije sada upravo rad ljudi u kontinuitetu proteklih osam, devet godina. Ako im je teško to priznati, da je to bio Ante Šolić, onda to nadilazi jednu kulturu, nego se spušta na jednu razinu osobnosti što nije dobro. Moramo respektirati da je taj čovjek za stranku napravio puni, može ga se voljeti ili ne voljeti, no pod njegovim vodstvom HDZ grada Požega je doživio to da može voditi i upravljati gradom Požega. Naravno da godine čine svoje ali kod nekih ljudi HDZ se promatra isključivo od kad su oni u GO, nekih se ne sjećam niti 2006., niti 2008., neki nisu bili ni u izborima 2011., ni 2013., ne kažem da su manje vrijedni, ali treba respektirati jedno vrijeme koje je bilo prije.

Kako je još jako puno posla, puno projekata, puno novih investicija, radova na infrastrukturi koji su tek započeli, a mandat je uskoro na izlasku, svakako bi bio potreban još jedan mandat za sve učiniti. Sam gradonačelnik Neferović kaže da do toga još ima dosta vremena, da će se odraditi još jako puno posla u gradu Požegi.

Da li će sav dosadašnji rad, ali i znakoviti napredak Požege, HDZ koji bi ga trebao ponovno kandidirati i građani Požege prepoznati te mu na izborima u svibnju 2017. godine dati svoj glas za još jedan mandat, ostaje za vidjeti. 

Tekst/foto: Vladimir Protić