Četvrtak, 08 Prosinac 2016 13:55

Škola će štedjeti 21% budućih troškova energije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVRŠILA ENERGETSKA OBNOVA OŠ DRAGUTINA LERMANA BRESTOVAC -

BRESTOVAC – Nakon završenog projekta energetske obnove Osnovne škole Dragutina Lermana u Brestovcu, učenici i učitelji svakako su dobili udobniji i ljepši boravak u školi, a sama škola i njen osnivač, Požeško-slavonska županija štedjeti će 21% budućih troškova energije. Čuli smo to na obilježavanju IMG 3987završetka radova projekta vrijednog 1,45 milijuna kuna od kojih je sufinancirano od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 60% od EU fondova 30% te Požeško-slavonske županije preko 10% jer je županija pokrila i sve troškove koji nisu obuhvaćeni projektom, ali su završetkom uvjetovali punu funkciju zgrade.

Na završnoj priredbi koju su priredili učenici škole i prezentaciji cijelog projekta sve pohvale županiji, koja je od svih hrvatskih županija uspjela dobiti najviše projekata, uputila je Andreja Horvat Friščić iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, sektora za programe i projekte EU. – Za podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenje obnovljivih izvora energije osigurano je 60 mil. kn. EU i hrvatskih sredstava. Potpisano je ukupno 105 ugovora, od kojih 77 za izradu projekata, a 33 za same radove energetske obnove. Ovaj projekt OŠ u Brestovcu je najveći projekt u ovoj županiji, a moram pohvaliti i požešku županiju kao jednu od najboljih po broju projekata jer ih ima ukupno 14, od kojih 6 za IMG 4010izradu projektne dokumentacije, a 8 za same radove energetske obnove, sve skupa u vrijednosti od 6 milijuna kn. Kuriozitet je da je ova županija dobila za 4 projekta i financiranje izrade projekta i financiranje izvršenja radova, za što pohvaljujem ekipu, od ravnatelja škola, načelnika i gradonačelnika, županije i razvojne agencije.

Završetku radova je nazočio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je istakao spremnost županije da pomogne i sudjeluje u svim obnovama i uređenju školskih zgrada, pa i najmanje područne škole, te ponovio još jednom stav županije, da neće dozvoliti zatvaranje Područnih škola, jer one znače život tim naseljima. – Od 26 škola na području županije njih 8 je u projektima izvedbe i obnove i ja sam zbog toga sretan, kako zbog učenika, učitelja i ravnatelja, svih nas. To je jedna predivna inicijativa i mi kao županija rado učestvujemo s 10% sredstava u projektima, ali i sa dodatnim sredstvima za dio radova koji se moraju dovršiti da bi bila punu funkcija škole. Postigli smo cilj da smo podigli kvalitetu školskog standarda IMG 4004ali i uštedjeli novac za energiju koji možemo uložiti u drugi razvoj, kupnju opreme za školu i sve ono što se očekuje. Županija neće stati na ovome, a rezultati se već vide svuda oko nas.

U školi je napravljena energetska obnove glavne zgrade, napravljeni su radovi zamjeni krovnih prozora, povećanje toplinske izolacije vanjskog zida, obnovljena cijela krovna konstrukcija, koja je dodatno toplinski izolirana. Škola je na taj način dobila uređene učionice u potkrovlju zgrade, ali i značajne uštede na energentima – dodala je Senka Horvat, ravnateljica Razvojne agencije Panora Požega.

Tekst/foto: Vladimir Protić