Srijeda, 07 Prosinac 2016 09:37

Obilježili dan grada Pleternice i blagdan svog zaštitnika sv. Nikole

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

NA SVEČANOJ SJEDNICI NAGRADILI ZASLUŽNE GRAĐANE I UDRUGE -

PLETERNICA – Na blagdan svog zaštitnika svetog Nikole grad Pleternica obilježava svoj Dan grada, položeni su vijenci uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, otvoren je i dan udrugama na korištenje novo uređeni Centar udruga, a na Svečanoj sjednici nagrađeni su zaslužni građani i udruge.

Centar udruga uređen je u prostoru bivšeg dječjeg vrtića u kojem će u pet ureda biti smješteno pet pleterničkih udruga a imaju i zajedničku konferencijsku dvoranu za održavanje sastanaka, skupština, radionica i edukacija članova. Za uređenje objekta utrošeno je 750 tisuća kuna a izgrađena je i pristupna rampa za osobe s invaliditetom za koju je utrošeno 150 tisuća kuna. Na ovom mjestu udruge su dobile odličan prostor za unapređenje svog rada.

Među brojnim visokim gostima iz požeško-slavonske županije, sjednici su nazočili i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor Huška.

Nakon što su svi gosti i uzvanici pogledali promotivni film o Pleternici i svemu što se radilo prošle godine, obratio se predsjednik pleterničkog vijeća Marijan Aladrović, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić iznijela je izvješće o investicijama i radovima u 2016. godini te naznačila budući razvoj grada Pleternice. U ime svih gradonačelnika i načelnika županije obratila se pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, a sve goste su pozdravili saborski zastupnik Franjo Lucić, izaslanik ministra branitelja i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, te ministri Gabrijela Žalac i Tomislav Tolušić.

Svečana sjednica je uvijek i prilika da se nagrade pojedinci i udruge koji u proteklom razdoblju doprinijeli razvoju grada Pleternice i svojim radom doprinijeli cijelom društvu, a ove godine nagrade Grada Pleternica primili su KUD-u Zavičajno društvo "Rama" Pleternica, koje je obilježilo 10 godina od osnivanja i plodnog rada a priznanje je primio Jure Vidakušić, Udruga Pleternički čoraci osnovana 2006. godine s ciljem očuvanja tradicije i dijalekta pleterničkog kraja, DVD Gradac obilježio 90 godina postojanja i rada, Nogometni klub Tim osvježenje Kuzmica koji obilježava 50 godina postojanja, član 1. ŽNL, Nogometni klub Slavija Pleternica koji je obilježio 90 godina postojanja, natječe se u 3. HNL, a okuplja oko 130 igrača, poduzetnica iz Francuske koja u pleterničkom kraju živi 15 godina Marie Louis Petrović, obnovila nekoliko starih kuća i dovodi turiste iz Francuske, nadareni učenik Marko Šarić, na državnom natjecanju iz tehničke kulture osvoji 3. mjesto i tvrtka Microplet vlasnika Ante Barbarića, koji je proglašen za poduzetnika Hrvatske.

Tekst/foto: Vladimir Protić