Četvrtak, 01 Prosinac 2016 10:27

Godina u kojoj je završen dugo priželjkivan dječji vrtić

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBILJEŽAVA SE DAN OPĆINE JAKŠIĆ I BLAGDAN ZAŠTITNICE SV. BARBARE -

JAKŠIĆ – Blagdan svete Barbare, zaštitnice jakšičke župe, ujedno je i Dan općine Jakšić, koji se svečano obilježava, a u prigodi tog dana predstavit ćemo općinu Jakšić, njene uspjehe i projekte na kojima rade. Području općine Jakšić obuhvaća deset naselja u kojima živi oko 4.100 stanovnika. Ovogodišnji izvorni proračun planiran je s oko 3,5 milijuna kuna, a dodaju li se tome sredstva za razne investicije, on raste na 20-ak milijuna. Nakon velike poplave 2014. godine, čije posljedice još nisu do kraja sanirane, vrijeme ni ove godine nije bilo naklonjeno stanovnicima jakšićkog kraja - najprije je IMG 3307kasni mraz u travnju gotovo potpuno uništio voćnjake a onda je i veliko nevrijeme nanijelo štete i poljoprivredi i građevinskim objektima u nekoliko naselja. No, 2016. godina je imala i svoju ljepšu stranu pa je u naseljima dosta toga izgrađeno i obnovljeno a posebno je važan dugo očekivani završetak radova i otvorenje novog dječjeg vrtića. Godinu na izmaku prokomentirali smo u razgovoru s načelnikom općine Jakšić Ivicom Kovačevićem.

Kako biste ukratko ocijenili 2016. godinu i koje su to aktivnosti koje ste proveli?
- Bez obzira na sve naše bojazni, glavninu poslova smo uspjeli realizirati. Mogu dakle, reći da je 2016. god na zadovoljstvo svih nas, i u općini a pogotovo mladih obitelji, označena privođenjem kraju izgradnje vrtića. Velika je to investicija, s PDV-om je koštala 6,3 milijuna kuna a više od 50 posto sredstva su općine. Ministarstvo regionalnog razvoja je dalo 1,9 milijuna i Fond zaštite okoliša 1,2 milijuna kuna. Sa zadovoljstvom mogu reći da po posljednjim podacima u vrtiću ima 60-ero djece, zaposlena su 4 odgajatelja, ravnateljica, kuharica i spremačica. Drago mi je i to što su se neke stvari pokrenule s mrtve točke koje su stajale još od poplave 2014. godine. Tada su nam stradali mnogi infrastrukturni objekti, ceste, odvodni kanali. Dio sredstava smo preko Ministarstva gospodarstva dobili za sanaciju iz Fonda solidarnosti.

Podsjetite kolike su štete bile u 2014. godini i što ste u ovoj od toga uspjeli sanirati?
- Ukupne štete što od zadnjeg nevremena na stambenim objektima, gospodarskim objektima i na infrastrukturi iznose 6,1 milijuna kuna, a štete od proljetnog mraza na voćnjacima iznose 1.862 milijuna kuna. U oba slučaja smo proglasili elementarnu nepogodu ali još do sada nema nikakvih naznaka da bi mogli dobiti kakvu odštetu. Evo, konačno, unazad IMG 8387pet, šest mjeseci učestalo popravljamo na nerazvrstanim cestama te propuste na vodotocima, a i neasfaltirane ulice po naseljima Eminovci i Jakšić. Općina je dobila direktno u Proračun dio povrata od onog što smo uložili, u iznosu 167 000 kuna, i to smo opet uložili u nerazvrstane ceste i poljske putove. Preko Hrvatskih cesta je u ovoj godini dodatno realizirano 545. 000 kuna. Asfaltirane su dvije ulice u Jakšiću koje su 2014. Godine u poplavi stradale, Vilima Korajca i baruna Trenka i djelomično smo sanirali posljedice u Kolodvorskoj ulici na stanici. Kao i u ranijim slučajevima, država nam direktno ništa nije nadoknadila za tu 2014.godinu a niti za 2016. godinu. Meni je žao Gunje i drugih sela u istočnoj Slavoniji ali evo, stradali smo i mi i Pleternica te nikakvu pomoć nismo dobili.

Što se još radilo u općini Jakšić proteklih mjeseci?
- Nakon poplave nismo ni šutjeli ni plakali nego smo još 2014. godine s Hrvatskim vodama napravili procjenu štete nastale na vodotocima i one su u ovoj godini uložile u sanaciju vodotoka Vetovke i Kaptolke negdje oko 800 tisuća kuna. Dodatnim naporom i aktivnostima u održavanje i saniranje kanalskih mreže, uglavnom na ovom potezu od Tekića, uloženo je još nekih 200 tisuća kuna. Nastojali smo zajedno sa Županijskom upravom za ceste riješiti problem oborinskih voda koje idu iz smjera sjevera prema jugu, kroz Kolodvorsku ulicu naselja Jakšić prema željezničkoj stanici i usmjeriti ih prema IMG 2305vodotoku Vetovke. U njega smo mi sami uložili 20 tisuća kuna, Hrvatske vode su dale 100 tisuća a ŽUC oko 30 tisuća kuna. Ti su radovi završeni i očekujemo smanjeni pritisak oborinskih voda u depresiju na željezničkoj stanici. U stalnom smo kontaktu s Hrvatskim cestama koje su proteklih godina bile aktivne i uredile su državnu cestu D51 na cijelom području kroz općinu Jakšić, ali su ostala neuređena autobusna ugibališta. Ovih dana je napravljeno ugibalište u Cerovcu a završava se i u Eminovcima. Procijenjena vrijednost je malo veća od 200 tisuća kuna i na tome smo im zahvalni jer, da oni to nisu odradili, mi sami ne bi mogli.

Sredstvima našeg proračuna u Cerovcu smo u ovoj godini izgradili i asfaltirali igralište za mali nogomet, rukomet i košarku. Zajedno s opremom to je koštalo naš proračun 250 tisuća kuna. U tijeku su također i radovi na rekonstrukciji niskonaponske mreže u naseljima Eminovci i Svetinja, kad se to završi, cijela općina će imati rekonstruiranu niskonaponsku mrežu.

Općina prati HEP Elektru u rekonstrukciji i odmah obnavljamo staru javnu rasvjetu. Ako bude sve prema planu, do kraja godine Eminovci će biti prvo naselje u Županiji koje će cijelo imati LED rasvjetu. Ta investicija će nas koštati oko 400 tisuća kuna. Za Svetinju će trebati dodatnih 40 tisuća kuna. Inače, HEP je za rekonstrukciju niskonaponske mreže uložio milijun i sto tisuća kuna.

IMG 2266U svim naseljima smo uredili mrtvačnice za naše pokojne, tako se privode kraju zadnji radovi na pravoslavnom groblju u Jakšiću gdje je bila izgrađena mrtvačnica ali ne uređena. U obnovu stolarije, krovi-šte i vanjsku ovojnicu uloženo je 60 tisuća kuna.

Kakvu infrastrukturu imaju naselja u jakšićkoj općini imaju potrebnu infrastrukturi i što ostaje za napraviti u idućim godinama?
- Eminovci imaju kompletnu infrastrukturu i za iduću godinu je u planu odraditi odraditi pješačku stazu uz DC 51, očekujemo građevinsku dozvolu za pješačku stazu s parkiralištem, pješačkim mostom i autobusnim ugibalištima u Eminovcima. Procijenjena vrijednost projekta je oko 2,6 milijuna kuna.

U ovoj godini smo izradili Strategiju razvoja Općine Jakšić financiranu sredstvima EU u 100% iznosu.

Naselje Tekić nema niti vodovod niti kanalizaciju ali za to imamo pripremljenu građevinsku dozvolu i već smo prijavili projekt na natječaj za mjeru 7.2.1. ruralnog razvoja, kako bi dobili potrebna sredstva. Vrijednost investicije je malo manje od 6 milijuna kuna.

Pripremamo i uređenje stare škole u Jakšiću koju ćemo prenamijeniti u multifunkcionalni prostor s knjižnicom i čitaonicom, prostorom za udruge i prostorom za komunalni pogon Općine. Vrijednost navedene investicije iznosi oko 3 milijuna kuna.

IMG 5103Nadalje, prijavit ćemo za uređenje poljske putove na području naselja Jakšić, konkretno, centralni put koji ide ispod Jakšića prema Ovčarama u dužini od oko 4,5 kilometara a koji pokriva značajne oranične površina. Vrijednost investicije je 2,5 milijuna kuna a novac ćemo preko programa ruralnog razvoja osigurati iz Europske unije. Od ostalih naselja, naselja Cerovac i Granje su bez vodovoda i kanalizacije i tu sada preko Tekije obnavljamo staru građevinsku dozvolu. Svetinja ima vodovod ali ne kanalizaciju. Za to imamo građevinsku dozvolu i taj mali sustav planiramo spojiti na sustav naselja Eminovce. Pripremamo niz projekata za nadolazeće razdoblje koje ćemo i koje smo već kandidirali prema domaćim i EU fondovima, našim ministarstvima i javnim poduzećima.

Rekli ste da je vrtić pun i da je u njemu 60-ero djece. Znači li to da na vašem području nema iseljavanja mladih obitelji na rad u zapadne zemlje?
Ulaskom u EU i otvaranjem granica otvorene su i nove mogućnosti za mlade pa takvih slučajeva ima i kod nas. Po mojim saznanjima otišlo je desetak obitelji, neki su tamo zadovoljni i lijepo se snašli, neki nisu kako je inače u životu. Nadam da će se ih većina ipak vratiti i živjeti u našoj lijepoj Slavoniji. Naša glavna želja je izgraditi gospodarsku zonu i u budućnosti tamo osigurati 50 do 60 radnih mjesta. Nažalost, već treću godinu nema niti jednog natječaja za sufinanciranje izgradnje poduzetničke infrastrukture i mi smo definitivno odlučili tu nešto sami napraviti. Imamo Okvirni sporazum s tvrtkom Nisko-gradnja Jurčak d.o.o., te ćemo sami krenuti s financiranjem izvođenja radova. Dio sredstava koji imamo u Proračunu nećemo utrošiti do kraja godine i odvojit ćemo ga samo za tu namjenu. Sve aktivnosti sada ćemo usmjeriti u aktiviranje gospodarske zone.

57c97d58429daa605de14fe307211ace XLObnavljaju se i područne škole, pomažete i udruge?
- Važno je da smo ove godine obnovili školu u Treštanovcima koja je prije dvije godine bila pred zatvaranjem. Sad je u njoj 6 učenika a dogodine će biti 9. Trenutno se obnavljaju škole u Tekiću i Cerovcu, a za sljedeću godinu je u planu Požeško-slavonske županije, regionalne razvojne agencije Panore i OŠ Mladost Jakšić obnova škola u Rajsavcu i Traparima.

Isto tako, želim istaći i djelovanje mnogo udruga u ovom kraju. Imamo tri sportska ribolovna društva, tri nogometna kluba, aktivno lovačko društvo. Naša Matica umirovljenika broji čak 380 članova. Nadalje tu je HKUD Slavonija koji ima oko 80 članova, Matica slovačka "Kukučin-Kuntarić" broji 50 članova. U Tekiću djeluje udruga mladih kao i u Treštanovcima udruga Okret, a imamo i novoregistrirani malonogometni klub Jakšić. Tu je i ženski odbojkaški klub i limena glazba. Dobrovoljno vatrogasno društvo Jakšić iduće godine obilježava 110 godina djelovanja. Mi općina, svim udrugama nastojimo pomoći kako bi poboljšali rad, opremljenost jer je i to jedan od načina da zadržimo mlade na ovom području. Moram naglasiti da je Općina socijalno osviještena, te redovito isplaćujemo drva za ogrjev, dijelimo socijalne pakete a ljudima u potrebi dodjeljujemo jednokratne pomoći za osnovne životne potrebe.

Darujemo novorođenu djecu, sufinanciramo mjesečne karte srednjoškolskim učenicima, dajemo studentima stipendije. S OŠ Mladost imamo dobru suradnju i financiramo pojedine njihove potrebe, a uskoro planiramo i novu pošiljku računala za opremanje informatičke učionice. 

Pratimo i pomažemo rad i obnovu objekata župnih zajednica svih kongregacija koje djeluju na našoj Općini. Uz sve aktivnosti kroz dugi niz godina provodimo program HZZ-a, Pomoć u kući starijim osobama s naše Općine i tako zapošljavamo u ovoj godini osam nezaposlenih žena.

Na kraju, iskreno i od srca čestitam Dan Općine Jakšić, naše zaštitnice svete Barbare svim mještankama i mještanima Općine Jakšić.

cestitka jaksic

Tekst/foto: Vladimir Protić