Petak, 14 Listopad 2016 20:31

Drugi po veličini požeški trg dobio novo ruho vrijedno 8 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

SVEČANO OTVORENJE OBNOVLJENOG TRGA SVETE TEREZIJE -

POŽEGA – Uz prigodnu svečanost veliki broj gostiju grada Požega te još veći broj Požežana otvoren je novo uređeni Trg sv. Terezije Avilske. Drugi je ovo po veličini, ali i drugi uređeni požeški trg, na kojemu je uz katedralu, Dijecezanski muzej, Svečnički dom, Katoličku osnovnu školu, Katoličku gimnaziju, Dvoranu blaženog Alojzija Stepinca i spomenik fra Luki Ibrišimoviću, osloboditelji Požege od Turaka, koji je u nekoliko mjeseci dobio novo ruho vrijedno 8 milijuna kuna. U svakom slučaju ova do sada neuređena gradska ploha, sada je dobila novu vrijednost i novi značaj za Požegu i Požežane. Svečano otvorenje obnovljenog Trga svete Terezije obilježen je  programom pod nazivom „Eto slike svita ko ga vidit hoće“, znakovitim citatom iz djela Sveta Rožalija Antuna Kanižlića.IMG 8944

Poslije intoniranja hrvatske državne himne u izvođenju Komornog brass ansambla Glazbene škole Požega i profesorice solo pjevanja, soprana Ane Ticl, uslijedio je kratki recital od izabranih najljepših i najsnažnijih stihova iz Kanižlićeve Svete Rožalije na akcentuiranoj staropožeškoj ikavici u interpretaciji Draženke Majić. Stihovi su praćeni i pojašnjeni tekstom u izvođenju Zijada Gračića, člana ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu o znakovitoj povijesti Trga svete Terezije, koji je prvi puta nakon 260 godina cjelovito uređen s namjerom da prati osnovne umjetničke i povijesne vrijednosti ove važne gradske cjeline.

Recital je prožet trima snažnim glazbenim točkama u izvođenju profesora glazbe Glazbene škole Požega. Profesor trube Matija Šeremet izvestiće poznatu baroknu skladbu Trumpet Voluntary Jeremiaha Clarka, profesorica francuskog roga, Kristina Banovac izvest će 2. stavak Mozartovog Koncerta za rog, broj 1 u D duru, uz korepeticije profesora klavira Miroslava Majića, koji IMG 8954će za kraj recitala izvesti Sonatu u D molu za čembalo Carlosa Seixasa.

- Nakon dugog niza godina zapuštenosti, ovaj trg je kao jedna urbana jezgra grada doveden u stanje koje povezuje povijest i otvara priliku budućnosti za naš grad, da prednost koju imamo, a to je upravo ovakav prostor u srcu grada iskoristimo na pravi način. Ovo donosi gradu u budućnosti jednu stranicu novih projekta koji su naslonjeni i na promidžbu grada kroz turizam ali i na neke nove vrijednosti u gradu za svakodnevni život naših građana. Prostor vrijedan preko 8 milijuna kuna uređen je, nadam se na zadovoljstvo građana Požege i svih gostiju za koje želim da, kada odlaze iz našeg grada kažu – u Požegi smo vidjeli nešto prekrasno – rekao je prilikom otvorenja požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

Ispred Gradskog vijeća Grada Požege okupljene je pozdravio i predsjednik Nino Smolčić.- Lijepo je danas biti Požežanin i lako je danas voljeti Požegu. Ovaj dan će ostati zlatnim slovima upisan u povijest grada Požege. Ponosan sam i sretan što danas, uoči dana zaštitnice grada Požege, otvaramo ovu katedralnu krinolinu koja će našem gradu, baroknoj ljepotici, dati jednu novu dimenziju – istakao je Smolčić, te izrazio žaljenje što na ovom otvorenju, kao i nizu do sada otvorenja u gradu Požegi i za grad Požegu značajnih objekata, nema političkih prvaka.IMG 8973

Požežanima je čestitao, a posebno požeškom gradonačelniku Vedranu Neferoviću na ovom uspjehu, koji je samo jedan u nizu uspjeha i ostvarivanja planova grada Požege i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. – Realizirali ste jedan od velikih gradskih projekata, ali na tome se neće stati. U ovo predvečerje blagdana svete Terezije, zaštitnice grada Požege, koji čestitam svim građanima, ima puno simbolike, koje uvijek treba biti. Danas je formiran i novi Hrvatski sabor, a ja podsjećam i da smo mi dio Hrvatske, dio Europe i zato očekujem od nove hrvatske Vlade da se okrenu i skrenu pogled i na ovaj dio Slavonije – pozvao je nadajući se skorom boljitku župan Tomašević ponovivši da se nada i povratku naših mladih koji su otišli u svijet. Ovaj trg bit će i mjesto druženja i našeg povezivanja.

IMG 8992Božji blagoslov na novouređeni trg zazvao je katedralni župnik i prepošt Stolnog kaptola vlč. Ivica Žuljević, a nakon posvete trg je otvoren simboličnim puštanjem fontana koje su svojim raskošnim mlazom vode uz raznobojna svjetla oduševile sve okupljene.

Svečanosti su nazočili načelnici općina i gradonačelnici gradova s područja Požeško-slavonske županije, pomoćnik ministra Regionalnog razvoja Davor Huška zamjenicima župana Željko Jakopović, Ferdinand Troha i Miroslav Grozdanić, pripadnici povijesnih postrojbi Trenkovi panduri i Požeške građanske straže te brojni drugi uglednici kulturnog, društvenog i gospodarskog života grada i županije, te 500-njak građana grada Požega.

Tekst/foto: Vladimir Protić