Ponedjeljak, 26 Rujan 2016 09:51

Modernizira se sustav grijanja u Babinom viru

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

RADOVI VRIJEDNI 500 TISUĆA KUNA -

POŽEGA – Gradonačelnik Vedran Neferović i direktor tvrtke Komunalac d.o.o. Požega Anto Bekić obišli su kotlovnicu u Ulici Miroslava Krleže u Babinom viru gdje su u tijeku radovi na modernizaciji vrijedni oko 500 tisuća kuna.

Kotlovnica snabdijeva toplinskom energijom stambene zgrade M. Krleže 2, M. Krleže 4, M. Krleže 6 i V. Radauša 10-12 (3 osmerokatnice i 1 četverokatnica) s ukupno 145 stanova, a u uporabi je od 1980– ih godina, s uglavnom izvornom strojarskom i elektrotehničkom opremom. Izdvajanje nekoliko stambenih zgrada iz sustava grijanja, zbog prelaska na plinsko etažno grijanje, uzrokovalo je prekapacitiranost kotlovnice te bila je neophodna njena potpuna modernizacija. Zbog svega navedenog, uz sufinanciranje IMG 8233Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izrađena je studija za poboljšanje energetske učinkovitosti sustava grijanja u naselju Babin vir, elaborat uštede energije za navedeni toplinski sustav te kompletna projektna dokumentacija za izvedbu radova modernizacije kotlovnica. Projekt je kandidiran prema FZOEU i očekuje se njegovo sufinanciranje.

- Imat ćemo potpuno obnovljenu kotlovnicu gdje ćemo, prema proračunu i projektnoj dokumentaciji, podići energetsku učinkovitost cijeloga sustava za gotovo 20 posto. Završetkom radova na kotlovnici završili smo i kompletnu modernizaciju sustava grijanja ovoga dijela naselja, a sada je ključno ići u obnovu stambenih zgrada i razgovore sa stanarima – rekao je Bekić.

Osim ovih aktivnosti, u proteklom periodu na navedenom sustavu grijanja provedeno je niz operativnih aktivnosti: kompletna zamjena vanjskih toplovoda s geodetskim snimanjem izvedenog stanja, rekonstrukcija toplinskih podstanica u svim stambenim zgradama, zamjena jednog kotla i plamenika, kao i postavljanje novog krovišta za navedenu kotlovnicu.

IMG 8231- Ostao nam je sljedeći korak kojega moraju riješiti sami stanari i stanoupravitelji, a to je izolacija same zgrade. Tu stanari moraju pokazati želju za smanjivanjem troškova i očuvanjem energije. Mi ćemo sve s naše strane napraviti, ali vlasnici moraju biti zainteresirani jer inače to neće ići – kazao je gradonačelnik Neferović.

Cilj radova je postići potpunu sigurnost i funkcionalnost rada toplinskog sustava, njegovu maksimalnu energetsku učinkovitost, postići smanjenje ispuštanja dimnih plinova u atmosferu te smanjiti zagađenje okoliša. Izrađeni elaborati predviđaju povećanje energetske učinkovitosti sustava grijanja preko 20% u odnosu na referentnu 2014. god., a u istom postotku i smanjenje zagađenja okoliša tj. emisija onečišćujućih tvari u zrak.

Ugradnjom kondenzacijske tehnike pri modernizaciji sustava grijanja u Babinom viru postići će se smanjenje potrošnje plina za isti energetski učinak, a ugradnjom elektronskih cirkulacijskih pumpi uravnoteženiji hidraulični rad sustava i manja potrošnja električne energije. 

Navedena investicija rezultirat će smanjenjem troškova proizvodnje toplinske energije za Komunalac Požega d.o.o. koji je proizvođač i opskrbljivač toplinskom energijom naselja Babin vir.

Za kompletno poboljšanje zajedničkog sustava grijanja u naselju Babin vir planira se i uređenje kotlovnice V. Nazora, a potrebno je i uređenje ovojnica stambenih zgrada postavljanjem toplinskih fasada, sanacijom građevinske stolarije, izoliranjem krovišta i sl., što je u ingerenciji vlasnika stanova. Ovakva ulaganja dovela bi do značajnog smanjenja potrošnje toplinske energije pojedinih stanova, a u konačnici i do smanjenja cijene grijanja.

Za projekte iz područja energetske učinkovitosti stanari će se putem upravitelja stambenih zgrada (npr. putem tvrtke Komunalac Požega d.o.o.) moći prijavljivati na natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bi ostvarili pravo na nepovratna sredstva Fonda predviđena za ovakve projekte.

Tekst/foto: Vladimir Protić