Srijeda, 29 Travanj 2015 14:05

Tema: Obrana od poplava i navodnjavanje

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ČELNIŠTVO ŽUPANIJE U RAZGOVORU S RUKOVODSTVOM HRVATSKIH VODA -

 POŽEGA – Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević bio je domaćin sastanka svih načelnika općina i gradonačelnika gradova s delegacijom Hrvatskih voda koju je predvodio direktor Milan Mateša, a osnovna tema sastanka je bila obrana od poplava i navodnjavanje na području Požeško-slavonske županije.

- Cilj ovog sastanka je informiranje žitelja županije o tome što se dešava na području njihove županije što se tiče vodno-gospodarskih objekata, odnosno investicija. Konstatirali smo da danas imamo četiri velika projekta na ovom IMG 8774području ukupne veličine od 450 milijuna kuna, od Požege, Pleternice, Kutjeva, Velike i Lipik, Pakrac gdje se gradi komunalna infrastruktura, vodoopskrba, odvodnja i uređaji za pročišćavanje otpadnih voda. Ova tri velika očekujemo da bi nešto krenulo već u tijeku ove godine, natječajna dokumentacija, ali u slijedeće dvije godine idu ta ulaganja. Zaštita od štetnog djelovanja voda ide nešto kroz projektiranje a nešto kroz izvođenje. Izlazi tender za Šumetlicu, a natječajna dokumentacija za retenciju ili akumulaciju Kamenska – rekao je direktor Mateša.

Sastanku je nazočio i saborski zastupnik Franjo Lucić koji je istakao da je projekt aglomeracije na pleterničkom području najdalje odmakao. – To su projekti koji su započeli još 2010. godine, i nije ih moguće završiti brzo. Projekt u Pleternici vrijedan je 140 milijuna kuna, ima svu potrebnu dokumentaciju i dozvole i očekujemo da ćemo već u tijeku ove godine raspisati natječaj za izvođače radova. Projekt u Požegi je također pri samo kraju i također će ubrzo ići u izvođenje, a ta dva projekta vrijedna su 300 milijuna kuna. Za nas je u ovom trenutku najbitnije obrana od poplava i izrada projekte dokumentacije izgradnje nasipa od Pleternice do Kuzmice. Taj nasip će zaštiti područje Gradca i Pleternice i očekujemo završetak tog projekta negdje u devetom mjesecu. Da li ćemo ove godine ići u izgradnju i da li će biti sredstava, ali za slijedeću godinu sigurno planiramo izgradnju oba nasipa kako bi zaštitili naselja od ovih velikih voda.

Posebno zadovoljan prezentacijom bio je župan Alojz Tomašević jer svi projekti idu za ciljem da se upravlja vodama i bori protiv poplava koje su nas prošle godine zadesile. – Upravljanjem obranom od poplava, ali i navodnjavanjem možemo učiniti ako nastavimo s radom. Akumulacija Kamenska je motor zamašnjak i onaj prostor gdje možemo dobiti novi zamah našeg razvoja. Na Orljavi se planira navodnjavanje kao važan čimbenik razvoja poljoprivrede i izgradnja nekoliko malih hidrocentrala. Akumulacija otvara i pitanje razvoja turizma. Bitku i brigu za ovaj prostor radimo zajednički na dobrobit svih – rekao je župan Tomašević, koji očekuje i dio radova na uklanjanju šteta od poplava do kraja godine.

Kako su za sve objekte zaštite od voda koji se grade za budućnost i trajati će narednih 100 godina potrebne sve planske dokumentacije, studije utjecaja na okoliš i građevinske dozvole ne mogu se raditi brzo, za sve treba vremena, kaže direktor Mateša. Sigurno je da će se napraviti i nasipi od Požege do Pleternice što će otkloniti opasnosti od poplava. Dio manjih šteta na vodnim objektima radi se kroz održavanje.

Tekst/Foto: Vladimir Protić