Utorak, 24 Ožujak 2015 09:36

Proteklu godinu najbolje zaboraviti i okrenuti se budućim projektima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PAKRAČANI OBILJEŽILI DAN GRADA I BLAGDAN SV. JOSIPA -

PAKRAC - Tijekom cijelog ožujka Pakračani su nizom priredbi obilježavali Dan grada i blagdan njegova zaštitnika sv. Josipa. Podno spomen obilježja položili su vijence za poginule branitelja. Svečana sjednica Gradskog vijeća održana je na samo Josipovo a među mnogobrojnim gostima bili su i počasni građani Pakraca Marko Širac, Ivica Kostović i Mladen Markač, potom saborski zastupnik Franjo Lucić, župan Alojz Tomašević, predstavnik Hrvatskih voda Siniša Širac, predstavnici gradova i općina prijatelja iz Slovačke Revuca, Dolneg Kubina i Jasenove, predstavnici prijateljske općine Dobratići iz Bosne i Hercegovine, kao i gradonačelnici i načelnici više hrvatskih gradova i općina.

Prisutne na svečanoj sjednici prvi je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Zoran Krejči. Podsjetio je potom kratko na povijest Pakraca koja datira još iz 13. stoljeća kao i na razaranja u Domovinskom ratu. U sadašnjem Vijeću, istakao je, 16 je vijećnika iz tri različite političke stranke i s jedne nezavisne liste a specifičnost Pakraca je u tome što gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća pripadaju različitim političkim opcijama. - Važno je napomenuti da niti između jedne političke stranke ili nezavisne liste nema nikakvog koalicijskog sporazuma i funkcioniramo od sjednice do sjednice Gradskog vijeća. Pokušavamo u što većem dijelu tema doći do nekog približnog kompromisa koji bi bar donekle bio prihvatljiv svima – rekao je Zoran Krejči.

Na vrijeme od proteklog Dana grada osvrnuo se gradonačelnik Davor Huška. - Što reći o prošloj godini osim, Ne ponovila se! Bila je to godina u kojoj je naša bolnica ostala bez pravne osobnosti, godina u kojoj je raspisan natječaj za akumulaciju Šumetlica a odmah potom poništen, godina u kojoj je prestao voziti vlak kroz Pakrac i u kojoj smo izgubili status područja od posebne državne skrbi. Ova Vlada nas ne voli no, usprkos svemu nećemo odustati od naših planiranih projekata kojih imamo pripremljene u vrijednosti od preko 300 milijuna kuna – kazao je gradonačelnik Huška. Inače, treba kazati kako je u 2014. godini izvršeno radova i nabavljeno opreme u vrijednosti 40 milijuna kuna a ugovoreno je radova u vrijednosti dodatnih 28 milijuna. Među projektima koji čekaju novac iz EU jest akumulacija „Šumetlica“ vrijedna 150 milijuna kuna koja će konačno osigurati kvalitetno snabdijevanje vodom pakračko-lipičkog područja, potom sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Lipik-Pakrac vrijedan 110 milijuna kao i kompleks zatvorenog bazena od 30 milijuna kuna.

U ime počasnih građana Pakraca govorio je Ivica Kostović koji je Pakračane pozvao na zajedništvo i optimizam. - Morate imati volju za borbu u ova teška vremena kako biste realizirali željene projekte – rekao je Kostović. Čestitke za Dan grada Pakračanima su uputili i prijatelji iz Slovačke, potom u ime gradova prijatelja gradonačelnik Bjelovara Antun Korošec i gradonačelnik susjednog Lipika Vinko Kasana. - Vidim da ste nezadovoljni odnosom aktualne vlasti prema Pakracu i pitam se, zar je ovaj herojski grad to zaslužio? U četiri godine u Pakracu je bio samo jedan ministar iz sadašnje Vlade a to je malo za grad koji je podnio tolike žrtve – kazao je saborski zastupnik Franjo Lucić. Župan Alojz Tomašević na svečanoj sjednici Gradskog vijeća sudjelovao je i kao izaslanik predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. - Nosim vam poruku Predsjednice da ne pokleknete u ovim teškim trenucima kao što nikada i niste. Podsjećam vas i na njene riječi na inauguraciji kada je istakla važnost zajedništva i domoljublja – rekao je župan Tomašević.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Pakraca potpisan je sporazum o suradnji s Veleučilištem "Baltazar" Zaprešić. Naime, Grad Zaprešić, Grad Pakrac i Veleučilište s pravom javnosti "Baltazar" pokrenuli su inicijativu sa ciljem razvijanja obrazovnih, znanstvenih i drugih oblika zajedničke suradnje u visokoškolskom obrazovanju a ovaj sporazum bi trebao omogućiti da se to i realizira.

Na kraju svečanosti, podijeljena su i javna priznanja. Zlatna plaketa "Grb Grada Pakraca" dodijeljena je Udruzi 100 postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine, Udruzi za promicanje inkluzije iz Zagreba i talijanskom poduzetniku Giovanniju Riganellu. Javno priznanje "Pečat Grada Pakraca" pripalo je Streličarskom klubu "Kuna", pionirskoj sekciji Nogometnog kluba "Hajduk" i novinarki Hrvatskog radija Dubravki Vukoja.