Petak, 20 Ožujak 2015 10:45

Tomašević: "Povrtlarstvo može otvoriti tisuće radnih mjesta"

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ŽUPANIJA PREZENTIRALA PROGRAM „ORGANIZACIJA PROIZVODNJE POVRĆA, OTKUP I PLASMAN PROIZVODA MALIH DOMAĆINSTAVA U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI -

 POŽEGA – Županija Požeško slavonska želi biti pokretač proizvođača i proizvođačke organizacije i pokrenuti proizvodnju povrća, otkup i plasman proizvoda malih proizvođača s cijelog područja županije. Prezentaciju tog već izrađenog projekta župan Alojz Tomašević organizirao je za sve IMG 5935načelnike općina, gradonačelnika gradova i čelnike udruga i klastera proizvođača voća i povrća.

- Ovdje je direktor tvrtke CM-Expert iz Zagreba,Vitomir Luketa koji je odradio jednu studiju za Požeško-slavonsku županiju prije desetak i više godina koja je upravo sada ponovno aktualna. Analizom koja je učinjena dobivamo odgovore gdje se mi nalazimo i kojim smjerom moramo dalje ići. Moramo potaknuti naše proizvođače, moramo krenuti u pripremu osnivanja zadruga, proizvođačkih organizacija uz potporu Vlade RH i ministarstava, a prije svega učiniti baš sve po pitanju projekta ruralnog razvoja i privlačenja sredstava. Ova studija se može samo malim izmjenama učiniti aktualnom u povrtlarstvu i smatramo da naša zemlja u povrtlarstvu može dati ono najbolje i najbolje rezultate u RH. Moramo učiniti sve na pripremi, navodnjavanju,  staklenike i plastenike, nove pogone za preradu, hladnjače i da od uvoznika postanemo izvoznik. Ja kao župan želim to sve staviti u funkciju i utvrditi što ćemo IMG 5940mi kao županija poduzeti, pa i otvaranje poduzeća i tvrtki gdje bi mi kao županija pomogli da pokrenu taj ciklus – rekao je župan Tomašević ističući da sa tim projektom samo u povrtlarstvu možemo otvoriti tisuće radnih mjesta. Organizirat će jedan jedinstveni klaster u županiji koji će organizirati i okupiti udruge proizvođača povrća, voća, meda, mlijeka, crne slavonske svinje i dr.

- Ovu studiju za vašu županiju završili smo 2000. godine, a 2001. je ta studija zaustavljena od tadašnje politike. Smatramo da je neprimjereno i nedozvoljena da uz takav potencijal Hrvatska je ogroman uvoznik povrća u milijunima dolara. Analizirali smo sredstva vašeg gospodarstva i dokazali da je moguće zemlju i domaćinstva u seoskim gospodarstvima staviti u funkciju vrlo kvalitetnog uzgoja povrća i plasmana na tržište. Organizacija je takva da će tvrtka za organizaciju davati sjemensku robu, zaštitu bilja i otkup proizvoda te plasman na hrvatsko tržište. Potencijal je u prvoj godini otvaranje najmanje 500 radnih mjesta a kasnije i dvije tisuće radnih mjesta – istakao je Vitomir Luketa koji ističe da kako turizam na moru danas najveći dio uvozi i plaća eurima, ta proizvodnja bi bila i čisti izvoz. U svojoj studiji razvili su devet plodoreda ovisno o vrsti zemljišta i navodnjavanju.

Tekst/Foto: Vladimir Protić