Srijeda, 18 Ožujak 2015 14:36

Proračun još uvijek u minusu 3,44 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ODRŽANA 10. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA PAKRAC -

PAKRAC – Na Aktualnom satu 10. sjednice Gradskog vijeća grada Pakrac postavljena su neka već i ranije postavljana pitanja, o problemima padanja fasada i urušavanju neodržavanih objekata i ruševina, o vodovodu Šumetlica i održavanju jaraka u Šeovici, o mostu na Pakri, prometnoj izoliranosti Pakraca. Zanimljiv je komentar vijećnika Špančića, kako Pakrac 20150311 170417sve više liči na palanku iz susjednih zemalja jer se gradska rasvjeta gasi jako rano.

Gradski proračun je u plusu od 1,6 milijuna kuna, ali zbog prenesenih više od pet milijuna kuna minusa iz prethodnih godina, proračun je i lanjsku godinu završio u minusu od skoro 3,5 milijuna kuna. Gradonačelnik Davor Huška je istaknuo uštede koje su poduzimanjem niza nepopularnih mjera poput smanjivanja plaća i drugih racionalizacija koje su unazad dvije godine smanjile godišnje troškove za oko 3 milijuna kuna što je rezultiralo pozitivnim lanjskim poslovanjem u iznosu od 1,6 milijuna kuna. To je i dovelo do smanjivanja kumuliranog proračunskog minusu iz prethodnih godina na 3,44 milijuna kuna, s tim da bi se gubitak anulirao do kraja mandata gradonačelnika.

Damir Špančić, glavni oponent gradonačelniku je istakao - Grad je godinama u opakim minusima od 3,5 do 5,5 milijuna kuna i to je svima postalo normalno. Nama je normalno da nam ne gori javna rasvjeta, da mladi masovno odlaze. Grad tone kao Titanic, a nama je to normalno što znači da su Pakračani vrhunski mazohisti, rekao je Špančić i glasovao "protiv" izvješća gradonačelnika o poslovanju proračuna u 2014. godini. Miroslav Ivančić (HDZ) je primijetio da se poslovanje Grada vraća u normalu, a da se s obzirom na događanja u okruženju više nije smjelo niti očekivati. Dragan Marin (SDP) je konstatirao da je to izvještaj o lanjskim aktivnostima, a "protiv brojki se ne može". Zamjerio je gradonačelniku Huški što na više stavki troškova su prisutna "sitna farbanja tunela". Nikola Ivanović (DPS) je rekao da proračun treba hitno konsolidirati što je zadatak gradske uprave jer s ovakvim proračunskim stanjem Grad neće moći kandidirati za sredstva fondova EU.

Najzanimljivije točke na dnevnom redu su bila Javna priznanja Grada Pakrac a ove godine dobit će ih šest dobitnika na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Pakraca 19. ožujka. Javno priznanje Zlatna plaketa "Grb Grada Pakraca" dobit će Udruga 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine za područje drugih društvenih djelatnosti, Udruga za promicanje inkluzije Zagreb, za područje zdravstva i socijalne skrbi, kao i Giovanni Riganella iz Republike Italije, za područje gospodarstva.

Javno priznanje "Pečat Grada Pakraca", za osobiti doprinos u duhovnom i materijalnom razvoju Grada, dobit će pionirska selekcija Nogometnog kluba "Hajduk" Pakrac, Streličarski klub "Kuna" Pakrac i novinarka Dubravka Vukoja iz Malih Zdenaca.

Tekst/foto: Gordan Vukić