Četvrtak, 12 Ožujak 2015 12:28

Gotovi projekti očekuju natječaje EU

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRAD POŽEGA OBILJEŽAVA SVOJ DAN I BLAGDAN GRGUREVA -

POŽEGA – Povodom obilježavanja Dana grada Požega i blagdana Grgureva koji Požežani obilježavaju već 327. godina od kada su otjerali Turke iz svoga kraja održava se niz manifestacija kojim se slavi rođendan grada. Svečano se obilježava s brojnim povijesnim postrojbama iz Hrvatske i inozemstva koje odlaze u požeška brda te iz vinograda cijeli dan gruvaju topovi, mužari i kubure u sjećanje na slavnu bitku na Sokolovcu pod vodstvom fra Luke Ibrišimovića. Datum 12. ožujka na Grgurevo kao dan grada počeo se obilježavati nakon osamostaljenja Hrvatske.

Povodom 788. rođendana jer prvi spomen grada Požege bilježimo još davne 1227. godine, razgovarali smo s prvim čovjekom grada Požege, gradonačelnikom Vedranom Neferovićem.

Jeste li zadovoljni učinjenim u prošloj godini?

- U prvoj godini kada je nova gradska vlast imala na raspolaganju i planiranju gradski proračun ja sam izuzetno zadovoljan s onim što smo ostvarili. Ne samo iz vlastitih prihoda koje grad ostvaruje, nego i iz onih izvora pomoći i donacija koje smo putem i mene osobno i mojih zamjenika i cijele gradske uprave realizirali prema nekim ministarstvima. Moram istaći da je napravljeno jako puno po Mjesnim odborima, onih poteškoća koje stanovnici u pojedinim dijelovima grada osjećaju, od mjesnih groblja do asfaltiranja određenih ulica koje su dugi niz godina bile neasfaltirane. To su spojevi u Vidovcima i Dervišagi, Alagincima, Golobrdcima, te dio poslova u gradskoj jezgri na infrastrukturi koji su učinjeni s Fondom za energetsku učinkovitost, posebno na objektima u vlasništvu grada Požege. Zadovoljan sam i s financiranjem projektne dokumentacije za projekte koji će se realizirati u budućnosti, kroz natječaje koje konačno očekujemo da se pojave i da na njih možemo aplicirati. To su projekti uređenja Trga sv. Terezije, novih prometnih rješenja u pojedinim dijelovima grada, novih parkirališnih mjesta, školske infrastrukture. Ponosni smo na ulaganje koje smo odradili na Sportskom rekreacijskom centru gdje je investicija u suradnji s Hrvatskim vodama i Ministarstvom regionalnog razvoja preko 4 milijuna kuna. S jednim aktivnim odnosom prema dugo godina otvorenim radovima na Gradskoj knjižnici, gdje u 2012. i 2013. godini grad Požega nije financirao taj projekt. Mi smo u 2014. godini iz vlastitog proračuna dali 500 tisuća kuna za nastavak i ubrzanje tih radova prema završetku.

Koji su najveći problemi s kojima se suočava gradska uprava?

- Prve probleme koje smo detektirali nakon preuzimanja grada su neučinkovitost pojedinih gradskih odjela, koje smo utvrdili sa službenom tvrtkom za analizu i vođenje radnih procesa. Napravili smo jedan preustroj gradske uprave, poboljšali komunalni odjel s visokoobrazovanim ljudima, poboljšali samoupravu i otvorili odjel za Europske integracije koji je jako puno doprinio u protekloj godini sa sredstvima koja je priskrbio gradu Požegi. Problemi su bili i u jednom dijelu nesuradnje i rekao bih nezainteresiranosti dijela zaposlenika da se određeni procesi vode do na kraju s pozitivnim ishodom. Tu smo uspjeli stvoriti jednu atmosferu da se radi timski i da se projekti okončavaju, bilo da se radi o malim problemima za koje građani dolaze tražiti rješenje, bilo o velikim projektima koji su od interesa za grad. Sada trenutno se pojavljuje problem nedostatka sredstva u proračunu, jer Odlukom Vlade RH požeški proračun će ostati bez više od 4 milijuna kuna. Po našoj projekciji za tri godine to će biti i 14 milijuna kuna, a s tim sredstvima mi bi asfaltirali sve neasfaltirane ulice u gradu Požegi i prigradskim naseljima te rekonstruirali neku od ulica koja je danas u lošem stanju. U trenutku preuzimanja vlasti nismo ni u snu sanjali da će proračun opterećen kreditima što je naslijeđe od bivše vlasti, imati i ovu novu poteškoću, ostanak bez ovoliko financijskih sredstava.

Koji su najvažniji planovi za 2015. godinu grada Požege?

- Bio bih izuzetno sretan kada bi konačno ministarstva i Vlada RH otvorila u Hrvatskoj priču o Europskim sredstvima koja su na raspolaganju i kada bismo konačno naše projekte koji su gotovi i s građevinskim dozvolama mogli prijaviti. To je Trg sv. Terezije, dvodijelna Sportska dvorana pri OŠ Dobriše Cesarića, novi veliki Dječji vrtić, a želimo naći rješenje i za Trg sv. Trojstva, tj. izmještanje parkirališnih mjesta s plohe trga i uređenje najuže gradske jezgre, dovršiti Gradski muzej, odnosno pokrenuti tu priču s Ministarstvom kulture i vidjeti dali taj objekt koji zahtjeva ulaganje od 20 milijuna kuna ima prioritet kao zaštićeni objekt, dovršiti u potpunosti Gradsku knjižnicu i čitaonicu, riješiti pitanje otvorenog gradskog bazena i izraditi projektnu dokumentaciju za Multimedijalni centar. Ostali projekti kao nogostup i biciklistička staza u dužini od 11 km u prigradskim naseljima čekaju mjere ruralnog razvoja, te za Požegu izuzetno važna Poduzetnička zona s poduzetničkim inkubatorom koju krajem ovog mjeseca s kompletnom dokumentacijom kandidiramo. Pokrenuli bi priču prema mladim poduzetnicima da stvore povoljnije uvjete za poslovni uzlet, ali i nekih drugih tvrtki koje bi se ovdje pojavile. Planiramo ravnomjerni razvoj na cijelom području grada.

Tekst/foto: Vladimir Protić