Srijeda, 04 Ožujak 2015 11:30

Utvrditi put kojim naša poljoprivreda treba ići

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ŽUPANIJA POTPISALA SPORAZUM O SURADNJI S DVA OSJEČKA FAKULTETA -

POŽEGA – Pokrećemo ovu suradnju s dva fakulteta iz Osijeka, Poljoprivrednim i Prehrambeno-tehnološkim fakultetom a sve na dobrobit naših gospodarstvenika i žitelja županije. Zajednička suradnja iz ugovora očitovat će se u suradnji i županijskom razvoju, programima, a najviše što IMG 4941želimo reći kojim tijekom treba ići naša poljoprivreda, koja je najvažnija grana u RH. Poljoprivredu moramo staviti u funkciju kako bi stanovnici naše županije ali i Slavonije u cijelosti povećali svoj životni standard, zaustavili odlazak mladih u neke druge zemlje, vratili život na seoska obiteljska domaćinstva i vratili život u sela – istakao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević na potpisivanju ugovora s dekanima fakulteta, dr. sc. Dragom Šubarićem i dr. sc. Vladom Gubercem, najavivši da će se ubuduće ovakav princip suradnje potencirati. IMG 4942Zahvalio se i dr. sc. Borislavu Miličeviću, koji je pokrenuo ovu inicijativu za suradnju.

- Osim obrazovanja mladih ljudi Prehrambeno-tehnološki fakultet ima i stručnu djelatnost a cilj nam je da sve ono što odradimo u našim laboratorijima na kraju implementiramo i primijenimo u gospodarstvu. Nudimo Požeško-slavonskoj županiji projekte za preradu poljoprivrednih proizvoda po čemu je ova županija i poznata. Nudimo zajednički nastup u prijavi projekata prema fondovima Europske unije i prema Ministarstvu poljoprivrede u postupku zaštite zemljopisnog porijekla i izvornosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Fakultet ima i deset programa cjeloživotnog učenja gdje nudimo edukaciju poljoprivrednih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, npr. proizvođača slavonske kobasice koju smo netom završili u Donjem Miholjcu – rekao je dekan Šubarić koji navodi da je ovo druga županija s kojom njihov fakultet potpisuje ugovor o suradnji.

Poljoprivredni fakultet iz Osijeka već ima sporazum o suradnji potpisan s gradom Požegom, a sada takav sporazum potpisuje i sa županijom. – ČitavIMG 4927 niz projekata u takvoj suradnji s tri županije do sada je iza nas, a mislim da će i ova četvrta županija s kojom potpisujemo sporazum profitirati i naći svoj interes u svemu ovome. Drago mi je da je župan prepoznao značaj suradnje s akademskom zajednicom jer neki političari to ističu samo deklarativno, no kada treba povući konkretne poteze onda se šteka – pohvalio je odlučnost županije da struci i akademskoj zajednici daje veći značaj dekan Guberac.

Tekst/Foto: Vladimir Protić