Nedjelja, 18 Siječanj 2015 11:48

Ulaganje 2 milijuna za poljoprivredu i navodnjavanje

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PRORAČUN POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE POTIČE RAZVOJ POLJOPRIVREDE - 

POŽEGA - Nešto više od dva milijuna kuna za ovu je godinu osigurala Požeško-slavonska županija u proračunu za provođenje programa razvoja poljoprivrede, šumarstva i lovnog gospodarstva. S ovim se programom tako želi unaprijediti poljoprivredna proizvodnja te zaustaviti opadanja broja goveda u Požeško-slavonskoj županiji.

Uz to županija želi stvoriti preduvjete za daljnji razvoj i povećanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, posebice u povrtlarstvu, voćarstvu i vinogradarstvu i to kroz izgradnju sustava za navodnjavanje. Kroz iduće dvije godine planiraju se osigurati novci za izradu projektne dokumentacija za sustave navodnjavanja prije svega sustava Orljava - Londža koji bi omogućio navodnjavanje 1.930 hektara površine. Samo za projekte navodnjavanja ove je godine planiran iznos od milijun sto tisuća kuna.

Požeško-slavonska će županija i ove godine financirati mnoge programe razvoja poljoprivrede, prije svega one priredbe i manifestacije od značaja za cijelu županiju kao što je Vino Kap u Kaptolu, festival graševine u Kutjevu, Dane Jabuka u Požegi, Dane orača te Županijsku stočarsku izložbu u Alilovcima. Za tu je namjenu u proračunu županije osigurano 110 tisuća kuna.

S  gotovo jednako tolikim iznosom županija će sufinancirati i izmjere poljoprivrednog zemljišta  koje se provode u pojedinim gradovima i općinama te projekt potpore vinarima koji u suradnji s Hrvatskim poštama, po vrlo povoljnim uvjetima šalju pakete vina po cijeloj Hrvatskoj, od podruma do kupca.

I ove godine s 200 tisuća kuna Požeško-slavonska županija sufinancira projekt osjemenjivanja goveda i razvoj crne slavonske svinje a s ciljem unapređenja stočarstva.

Tekst: V.Re. Foto: arhivska fotografija (Vladimir Protić)