Četvrtak, 15 Siječanj 2015 13:40

Neferović: "Suradnju s braniteljskim udrugama želimo unaprijediti"

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBILJEŽILI GODIŠNJICU MEĐUNARODNOG PRIZNANJA REPUBLIKE HRVATSKE -

POŽEGA – Povodom 23. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske požeški gradonačelnik Vedran Neferović sa suradnicima primio je u Gradsku kuću predstavnike svih braniteljskih udruga koje djeluju na području IMG 1752grada Požege. Time im je odao zahvalnost za njihov doprinos stvaranja države, te izrazio i želju da se poboljša suradnja grada Požege i braniteljskih udruga i njihovog članstva. Gradonačelnik Neferović ujedno je iskoristio priliku svima predstaviti i svog savjetnika za braniteljska pitanja, umirovljenog brigadira Željka Kalića.

- Na ovaj datum u spomen na 15. 01.1992. koji kod nas izaziva puno simbolike i uspomena kod svih, posebno sjećanja na poginule branitelje. Godine prolaze a vrijednosti koje ste postigli ne samo priznanjem nego i oslobođenjem cijele Hrvatske, koja je uslijedila nakon toga. Sve one žrtve i sve one patnje koje ste zajedno sa svojim suborcima preživjeli ne možemo ostaviti po strani i ne možemo ih ostaviti na vjetrometini dnevno političkih zbivanja. Važno je da se ovakvi dani uvijek obilježe u institucijama grada, možda do sada nisu na IMG 1759adekvatnoj razini popraćeni, posebno mladima i onim generacijama koje nisu osjetile te težine ratnih stradanja, svi zajedno moramo napraviti puno više. Ovo je samo zahvalnost od mene i grada Požege, a uključivanjem svih vas i braniteljskih udruga mi ćemo napraviti još jedan iskorak, posebno na afirmaciji Domovinskog rata među mladima – rekao je gradonačelnik Neferović koji je pozvao da se povežu međusobno i sa civilnim udrugama te da zajedničkom energijom pomognu u mnogim segmentima društva u gradu Požegi.

Novoimenovani savjetnik Kalić pozvao je da zajednički poprave i loš imidž hrvatskih branitelja koji su neki nametali godinama u ovom društvu. – Percepcija javnosti prema nama nije dobra, loša je, mi smo prozvani paraziti ovog društva, a ja mislim da nismo. Da možemo raditi kako smo radili u ratu, tako i sada u miru. trebamo raditi kvalitetne projekte i to će ljudi prepoznati. zajedno možemo napraviti puno više i zajedno moramo krenuti u tom smjeru.

Dobru suradnju i do sada istakla je predsjednica Udruge udovica Domovinskog rata Silvana Kordiš, te rekla da je uvijek naišla na otvorena vrata i pronašla rješenje za sve probleme s kojima se suočava članovi udruge.

Sa dosadašnjom suradnjom bio je IMG 1758zadovoljan i predsjednik Udruge hrvatski domobran Drago Franić, a posebno sa planom koji su napravili zajedno s gradom Požegom o obilježavanju mjesta na kojima su stradali hrvatski domobrani u ratu i nakon 2. Svjetskog rata.

Zlatko Bošković istakao je su znali kada se trebalo izboriti ono što se sanjalo stoljećima  ostavlja budućim generacijama, zbog toga moraju realizirati projekte koji će revalorizirati i veličinu tog međunarodnog priznanja i stvaranja hrvatske u ratu. Očekuje svakako još bolju suradnju s gradom Požega.

Tekst: Vladimir Protić
Foto: Vladimir Protić