Srijeda, 14 Siječanj 2015 10:33

Izađite iz političkog kaveza i razvijajte Veleučilište

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

GRAD POŽEGA NEZADOVOLJAN REAGIRANJEM VELEUČILIŠTA U POŽEGI NA NJIHOVE INICIJATIVE -

POŽEGA – Dva pisma namjere početkom studenog prošle godine u svezi izgradnje Studentskog doma u Požegi i suradnje s veleučilišnim gradovima u RH i Europi uputili su iz grada Požege na adresu veleučilišta u Požegi, na predsjednika Upravnog vijeća Veleučilišta mr. sc. Marijana Cesarika i v.d. dekana dr. sc. Dinka Zimu, no na njih nisu dobili odgovore. U pismima namjere stoji da je grad Požega spreman pokrenuti projekt izgradnje Studentskog doma u Požegi, u istom aktivno sudjelovati, na način da osigura odgovarajuće zemljište i određena financijska sredstva, a traži suradnju i pomoć Veleučilišta u Požegi. Predložili su da se ovo pismo namjere razmotri i dostavi mišljenje o opravdanosti pokretanja projekta Studentskog doma, no odgovor nije dolazio. Bez odgovora je ostala i druga inicijativa o pokretanju suradnje s drugim veleučilišnim gradovima.

- U vezi suradnje Grada Požege i Veleučilišta želim svima poručiti da je grad Požega otvoren za suradnju, da je zainteresiran postavljanje zajedničkog cilja i afirmacije Požege kao studentskog grada, afirmacije u međunarodnim kontaktima između gradova i veleučilišta, koja egzistiraju u Europi a sličnog sadržaja kao naše veleučilište. Želimo jednu intenzivnu i efikasnu suradnju na dobrobit studenata, Veleučilišta i grada. No istina je slijedeća da nakon dva mjeseca, a uvjeren sam iz razloga što je danas najavljena tiskovna konferencija s ovom tematikom, jučer je stigao odgovor na naša dva dopisa. Što je to bilo toliko važno da se odgovorni nisu udostojili uputiti odgovor. Vjerojatno je bila puno važnija predizborna kampanja i održavanje skupova na Veleučilištu pod krinkom predavanja, a bez ikakve suglasnosti grada Požege, što je definirano i ugovor o korištenju prostora kojeg Veleučilište ima u vlasništvu grada – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović, koji je i u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dobio potvrdu da Veleučilište treba inicirati i ući u projekte iz kojih se mogu povući europska sredstva.

- Ja ih i ovaj puta javno pozivam, izađite iz svojih političkih kaveza, izađite iz svojih uskih pogleda kada je u pitanju razvoj ovoga grada i razvoj studentskog života u ovom gradu. Otvorite se prema gradu Požegi, dođite svi u ovaj objekt zvani gradska kuća i da pred svim medijima otvorimo ovaj razgovor. Kako se bez mišljenja SDP-a u Upravnim vijećima ništa se ne može napraviti, nekorektno je i neozbiljno. Ovo je preozbiljna i dugoročna tema izuzetno važna za ovaj grad i pozivam ih da budu efikasniji i brži jer mi smo ovdje otvoreni za suradnju – dodaje Neferović, koji misli da nije najavio tiskovnu da ne bi odgovori niti došli. Posebno reagira što su se prostori Veleučilišta koristili za predizborne svrhe o čemu imaju sve fotografije a aktivistima u kampanji koji su imali sva obilježja kampanje, a ne studentskog predavanja. U to vrijeme studenata nije ni bilo jer su već počeli božićni blagdani, a dva mjeseca nisu imali vremena odgovoriti na pisma namjere o razvoju Veleučilišta.