Srijeda, 31 Prosinac 2014 17:07

Pleternica je grad koji bilježi samo napredak

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

NA OPTUŽBE IZ HDSSB-a REAGIRALA JE GRADONAČELNICA GRADA PLETERNICE

 PLETERNICA – Optužbe da se novac proračuna grada Pleternice razbacuje, da nije transparentan, da se ne vidi koliko troše sportski klubovi, te da su neke stavke trošene više od plana, demantirala je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić.

- Povećanja određenih stavki za 2014. godinu proizašla su zato što smo tijekom godine dobili određena sredstva za projektnu dokumentaciju, posebno vezana za sport, te za izgradnju knjižnice i čitaonice. Naravno da smo morali povećati rashodovnu stranu proračuna, ali smo povećali i prihodovnu stranu proračuna. Obveza je donijeti proračun na trećoj razini na gradskom vijeću i tu se ne vidi koliko je koji klub dobio sredstava. Međutim zna se da klubovi u 1. ŽNL dobivaju 30 tisuća kuna, u 2. ŽNL 20 tisuća, a u 3. ŽNL 15 tisuća kuna. NK Slavija dobiva 240 tisuća kuna i uistinu godinama su takva izdvajanja. Smatram da ne možemo smanjivati i ovako već mali iznos za sport jer ćemo dovesti da ugasimo sportske klubove, a onda imamo situaciju što s djecom koja treniraju u tim klubovima, što s dječacima i djevojčicama koji treniraju gimnastiku, nogomet – rekla je gradonačelnica Jozić, a prokomentirala je i neizdvajanje sredstava za stipendiranje nadarenih studenata.

– Ja bih zaista bila sretna gradonačelnica kada bi mi mogli financirati sve te projekte i populističke mjere koje je iznio gosp. Milković i njegova stranka na vijeću. Treba shvatiti da je proračun grada Pleternice takav kakav je, da je dostatan tek za ovo malo što mi u Pleternici možemo izdvojiti. Zapravo sredstva za razvoj grada mi priskrbljujemo mimo našeg proračuna, jer proračun ne bi nikada mogao graditi knjižnicu od 12 milijuna kuna, dječji vrtić od 11,5 milijuna kuna, hidrocentralu od 5,5 milijuna kuna. Ljudi naprosto moraju shvatiti da ta sredstva dolaze izvan proračuna, da su to namjenska sredstva i da ih se namjenski mora i trošiti. Ne možete dobiti sredstva za hidrocentralu i podijeliti ih za stipendije.

 Proračun grada Pleternice je uistinu mali, oko 5 milijuna kuna izvornih sredstava, a iz njega se moraju financirati rad dječjeg vrtića, knjižnice, a po novom i predškolskog odgoja, sporta, kulture, vatrogastva, crvenog križa, pomoći udrugama, sponzoriranje događanja i manifestacija. Kako je u izbornoj kampanji rečeno da će gradonačelnica zapravo biti menađerica, a novac kaže HDSSB se najmanje izdvaja za otvaranje novih radnih mjesta i razvoj gospodarstva.

– Pojam gradonačelnika menađera je da iz ništa napravi puno i smatram da se takvim pristupom ovaj grad dugo vodi. Na taj način ovaj naš prekrasni grad i bilježi takav napredak. Kada bi ga vodili čisto proračunski, koliko prihoda imamo toliko i trošimo, da razmišljamo o tome da li možemo priskrbiti sredstva sa strane, graditi. Nekada možda idemo u investicije i glavom kroz zid, ali veliki žar i želja i dalje gori u nama da u tom gradu ostanu kapitalne investicije, da naši građani žive bolje, a ove pritužbe da poduzetnici nisu ništa dobili. Možda treba otići u gospodarsku zonu, vidjeti koliko je to zemljišta tamo, opremljeno komunalno u potpunosti, vidjeti Poduzetnički inkubator koji je izgrađen iz sredstava EU, otići posjetiti poduzetnike koji posluju u tom inkubatoru. Posjetiti naš poduzetnički centar o kojem ne pričaju samo u Pleternici i šire, nego cijela Hrvatska priča o tome što Poduzetnički centar Pleternica radi i kakvoj je usluzi poduzetnicima. Pišemo im projekte, dobivaju bespovratna sredstva, evo upravo jedan je dobio bespovratna sredstva za novi stroj. Svi naši okrugli stolovi koje vodimo s poduzetnicima i o njihovim problemima su naš rad koji ostaje – zaključila je gradonačelnica Jozić, koja je prokomentirala da je i gradski časopis izašao samo tri puta. Smatra da su kritike normalna stvar, jer onaj koji se boji kritika nebi ništa trebao raditi, i biti nitko, a ona to ne želi i nastavlja dalje.