Srijeda, 17 Prosinac 2014 11:53

Tekija obilježila 50 godina rada

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

POŽEŠKA TVRTKA ZA VODNE USLUGE PROSLAVILA VISOKI JUBILEJ

 POŽEGA – Požeška Tekija, koja je od početka godine isključivo tvrtka za vodne usluge obilježila je 50 godina rada i postojanja tvrtke. Kroz tih pola stoljeća prošla je nekoliko faza razvoja, no uvijek je to bila jedna od najboljih tvrtki u Hrvatskoj kada se tiče opskrbe stanovništva sa pitkom vodom i odvodnjom. Tako je to i danas, kada se od tvrtke odvojio dio komunalnih djelatnosti u novo komunalno poduzeće, a Tekija ostala pružatelj samo vodnih usluga na području Požeštine, za tri grada i pet općina.

IMG 4360Povodom proslave ovakvog visokog jubileja održana je i svečana sjednica na kojoj je brojnim gostima i uzvanicima prikazan dokumentarni film o 50 godina razvoja Tekije, a o povijesti, razvoju i planovima za budućnost govorio je Ante Kolić, direktor tvrtke već dugi niz godina. - I naši stari su znali da je voda temelje života i bez nje život na zemlji ne bi bio moguć pa je Požega još u tursko doba imala svoj vodovod, te o tom Julije Kempf piše: “Voda je dolazila zemljanim širokim cijevima ispod brijega Sokolovca (nad Tekijom) ispod Velikog kamena (nad Fratrovicom), dok je iz Kapavca dobivao vodu osobitim vodovodom samostan Franjevaca. Svi su ovi vodovodi bili u 18. vijeku u svom cvatu, što svjedoče i danas ostaci kamena i cijevi pod zemljom”. Navedeno nam svjedoči da su Požežani u ta davna vremena imali način kako koristiti vodu, te su to činili sve do odluke da se početkom 60-tih godina krene u izgradnju modernog vodoopskrbnog sustava za grad Požegu i okolna područja. Osnivanjem poduzeća “Vodovod” i kanalizacija” u 1964. godini, uz prethodnih godina obavljene vodoistražne radove, započela je izgradnja u proljeće 1964. g. Sljedećih godina, širi se vodoopskrbni sustav dalje u Požegi, te drugim naseljima Požeštine nakon zahvaćanja Veličanke, Božjeg zdenca, Kutjevačke Rike i Stražemanke. U Pleternici se gradi vodovodni sustav od 1976. do 1980. g. u nekoliko etapa.

IMG 4484Završetkom izgradnje i preseljenje 1979. g. u nove upravne prostore i ostale popratne sadržaje na današnjoj lokaciji za djelatnosti vodoopskrbe i odvodnje dobivaju se daleko bolji uvjeti za rad i razvoj. Tijekom 1992. godine započelo je s radom poduzeće “Tekija” koje je nastalo spajanjem Vodovoda i Komunalca sa svrhom racionalnijeg, efikasnijeg i ekonomičnijeg poslovanja. Naravno, najveći značaj u radu novog poduzeća dan je vodoopskrbi i odvodnji. Stoga je intenziviran rad na obnovi sustava od ratnih djelovanja u Domovinskom ratu, a i zbog sve veće dotrajalosti objekata i gubitaka vode u cjevovodima.

U proteklih 20-tak godina, u obnovu, modernizaciju i gradnju novih crpilišnih kapaciteta, vodosprema, cjevovoda i opremu uloženo je gotovo 100 milijuna kuna. Sredstva su namicana iz raznih izvora kao od Hrvatskih voda, gradova i općina, županije, te iz vlastitih sredstava Tekije. Prema broju stanovnika riješenu vodoopskrbu iz javnog vodovoda ima oko 92% stanovništva Požeštine, a priključenost je oko 78 %.

IMG 4495Još važnije je danas ulaganje u odvodnju, a time i u zaštitu okoliša, gdje su rezultati pokrivenosti kanalizacijskom mrežom nešto lošiji, no aglomeracijskim projektima u koje se planira uložiti oko 330 milijuna kuna u nekoliko sljedećih godina i taj segment se očekuje podići na raznu europskih zemalja.
Kako je tvrtka Tekija u većinskom vlasništvu grada Požege, čestitke za uspješan rad dobili su od požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića.

 Jubileji su vrijeme za nagrađivanje zaslužnih pojedinaca i tvrtki koji su pomogli u razvoju, pa su zahvalnicama nagrađeni slijedeći: Josip Borbaš, Antun Hojslak, Antun Josipović, Zvonko Kraljević, Branko Majnarić, Milovan Radovajlović, Dragan Resanović, Tomislav Rozman, Zdravko Breza, Ivica Nekić, Stjepan Kovačić, Ante Bekić, Zlatko Blažević, Dragutin Mihelčić. Priznanja za dugogodišnju suradnju dodijeljena su Hrvatski vodama, Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacije Zagreb, Požeško slavonska Županija, Grad Požega, Grad Pleternica, Grad Kutjevo, Općina Brestovac, Općina Čaglin, Općina Velika, IMG 4515Općina Kaptol, Općina Jakšić, Zvečevo d.d., Kutjevo d.d., Unius d.d. Požega, Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske Županije, Obrtnička škola Požega, Međimurske vode d.d. Čakovec, Ministarstvo Poljoprivrede, Rudarsko geološko naftni fakultet u Zagrebu, Hrvatski geološki institut u Zagrebu.