Srijeda, 03 Prosinac 2014 13:15

Smanjenje udrugama i investicijama

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

PRORAČUN GRADA POŽEGE PRIHODOVAT ĆE 4 MILIJUNA KUNA SREDSTAVA MANJE U 2015. GODINI  -

 POŽEGA – Povećanje neoporezive osnovice zaposlenim građanima će donijeti nešto veći iznos na plaći a umirovljenicima na mirovinama, no dodatnu glavobolju svakako će donijeti gradskoj vlasti u gradu Požegi. Uz već godinama stagnirajući proračun, jer nema otvaranja radnih mjesta iz čijih se plaća i puni proračun, nije bilo ni porasta cijena komunalnih naknada, a sada će 4 milijuna kuna s osnovice poreza na dohodak manje priteći u proračun. Ovih dana rađene su projekcije za novi proračun 2015. godine, te smo pitali požeškog gradonačelnika, nam koji način će premostiti ovih 4 milijuna kuna manjka.

 - Za ovaj proračun 4 milijuna kuna manje je izuzetno veliki iznos i 2015. godina sigurno neće biti dobra. Neke od aktivnosti koje smo planirali iz tog razloga morali smo zaustaviti. No nama svakako dodatne teškoće čine određene obveze koje se vežu za grad Požegu iz prošlih vremena, a koje sada dolaze na naplatu. To je sve rezultat jedne tvrdoglave i nezrele politike SDP-a i bivšeg gradonačelnika, a sve te obveze nas čekaju u 2015. godini. Po upravnim sporovima i sudskim presudama ova teška situacija bit će opterećena novim rashodima. Na bazi tih političkih odluka i nedefiniranih odnosa sa poslovnim subjektima proračunu prijeti gotovo 3,5 milijuna kuna obveza od bivše vlasti – kaže gradonačelnik Neferović.

Samo jedan od tih kostura iz ormara je presuda suda za povrat neopravdano naplaćenog komunalnog doprinosa za tvrtku Tofrado, koja je u međuvremenu otišla i u stečaj, ali stečajni upravitelj po presudi podnosi zahtjev za naplatu oko 1,9 milijuna kuna. Nepropisna naplata je još 2006. godine napravljena iz čistog inata bivšeg gradonačelnika i političkog obračuna sa vlasnikom tvrtke, a sada će tu tvrdoglavost bivšeg gradonačelnika slijedeće godine osjetiti svi građani, tvrdi Neferović, a tu je još i obeštećenje tvrtke Adamo koja je kupljene parcele poklonila gradu Požegi, a da im u međuvremenu nije omogućeno da krenu u gradnju novog tržnog centra. Za te transakcije do sada građani Požege nisu znali, a u pitanju je nekoliko stotina tisuća eura po ugovorima koje nisu štitile grad nego tu tvrtku. Iako nikada nisu počeli sa rekonstrukcijom pruge Pleternica – Čaglin HŽ infrastruktura je nedavno ispostavila račun na 700 tisuća kuna. Ovih dana radovi su već trebali biti okončani. Tu su i radovi na groblju Krista kralja koji su izvedeni bez ugovora a ostali neplaćeni. Pa i one pompozno najavljivane od bivšeg gradonačelnika svakodnevne kamate od zgrade Porezne uprave koje su se trebale slijevati u požeški proračun, nisu došle nikada, ali su došli računi u stotinama tisuća kuna za sudske sporove i ostale troškove.

 Tko će najviše osjetiti ovo smanjenje proračuna?
- Postojeća socijalna davanja koja imamo prema svojim korisnicima, prema umirovljenicima za prijevoz i subvencije za dječje vrtiće nećemo smanjivati, ali ni podizati cijene vrtića kojima pribjegavaju neki gradovi. Čak ćemo u okviru pedagoškog standarda i povećati subvencije za djecu, ali samo za broj djece po standardima. Najvećim djelom smanjujemo davanja udrugama, jer to je potez koji smo svakako planirali smanjiti, jer u gradu Požegi postoji puno registriranih udruga. Novi zakon i obveze koje se postavljaju prema udrugama u cilju kontrole trošenja proračunskih sredstava će smanjiti broj udruga, jer neke od njih nemaju temelja za sve one zahtjeve. Neke vrlo neozbiljno pristupaju u zahtjevima prema proračunu i ne žive u realnosti u kojoj se nalazimo. Neki članovi udruga sebe vide samo u turističkim putovanjima koja ide preko udruge, što se neće plaćati. Smanjili smo prema sportu, jedan manji dio prema udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i tako uravnotežili proračun, jer mislimo da one kompenzacijske mjere koje najavljuje država, nove poreze na kamate, porez na potrošnju neće smanjiti taj nedostatak. Tražit ćemo i od Vlade RH da pomogne u tom rješavanju manjka proračunskih sredstava – rekao je Neferović, koji je otklonio i mogućnost povećavanja komunalnih doprinosa, nego iznosi ideju promjene načina korištenja sredstava tih doprinosa koja mora također odobriti Vlada RH.

 Novi proračun za 2015. godinu bit će oko 77 milijuna kuna, a prihodi i rashodi su izbalansirani.