Nedjelja, 30 Studeni 2014 11:41

Završetak vrtića do jeseni

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

RAZGOVOR S POVODOM: DANA OPĆINE JAKŠIĆ I BLAGDANA SV. BARBARE, ZAŠTITNICE ŽUPE JAKŠIĆ  -

 Povodom Dana općine Jakšić, koji se obilježava 4. prosinca i blagdana sv. Barbare, zaštitnice župe Jakšić razgovarali smo s načelnikom općine Jakšić, Ivicom Kovačevićem, o postignutim rezultatima ove godine. Kako je i kraj kalendarske godine uvijek je i vrijeme za svođenje računa te ocjene uspješnosti u razvoju općine. 

IMG 357022- Prema usvojenom Proračunu i Planu kapitalnih investicija u 2014. godini, poduzeli smo niz aktivnosti: tako smo s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju iz Programa IPARDA Mjere 301 potpisali ugovore za realizaciju dva projekta: 1. - Kanalizacija Treštanovci - izabrani izvoditelj radova Brodska Posavina d.d. privodi radove kraju, te će cjelokupna investicija u vrijednosti nešto manjoj od 3 milijuna kuna bez PDV-a, biti završena do kraja godine. 2. – Izgradnja odvojka ul. S Radića- cestovna infrastruktura, nogostup, javna rasvjeta i oborinska odvodnja - ugovoreni radovi su u 490.000 kuna bez PDV-a, zbog zakonske nemogućnosti produljenja istekle građevinske dozvole, prisiljeni smo ishoditi novu građevinsku dozvolu što se privodi kraju, tako da ćemo tijekom zime uvesti izvoditelja radova, Promet građenje d.o.o. iz Požege u realizaciju navedene investicije.

Izgradnja dječjeg vrtića u Jakšiću protegnula se i u sljedeću godinu?
- Nažalost zbog nedostatka proračunskih sredstava, a isto tako zbog ne praćenja u sufinanciranja od strane ministarstava nećemo dovesti do kraja izgradnju vrtića do kraja u ovoj godini. U ovoj godini izvršeno je radova u vrijednosti oko 1,7 milijuna kuna, tako da će glavnina radova na unutarnjem uređenju biti privedena kraju, ostati će vanjsko uređenje prilazne ceste, dječjeg igrališta i opremanje vrtića sve u vrijednosti oko 1,8 milijuna kuna.

IMG 6682Završetak radova planiramo do početka jeseni, a to znači i plan početak rada vrtića. Kandidirali smo opremu za vrtić pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, u protuvrijednosti 209.000 Eura, prošli prva dva kruga eliminacija, očekivali natječaj za dodjelu sredstava, ali su nas izvijestili iz Ministarstva da natječaja u ovoj godini neće biti, tek na proljeće ili ljeto 2015. godine.

 Kakva je suradnja s ostalim ministarstvima i javnim poduzećima?
- Očekivali smo svesrdnu pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije ali do sada je izostala njihova potpora u ovoj godini. Iznimka svih javnih poduzeća je HEP, koji ima dobru suradnju s Općinom, tako su i ove godine investirali u obnovu niskonaponske mreže u dijelu naselja Treštanovci, a nastavak radova na cjelokupnoj rekonstrukciji mreže očekujemo u 2015. a paralelno ćemo obnoviti javnu rasvjetu.

Isto tako najavljeni su radovi na rekonstrukciji niskonaponske mreže u Rajsavcu, gdje će biti obnovljen javna rasvjeta. Hrvatske vode već drugu godinu ne prihvaćaju našu kandidaturu za gradnju sustava javne vodoopskrbe, odvodnje, a imamo građevinske dozvole za kanalizaciju Svetinja, Tekić, Cerovac i Granje, te vodovode Tekić, Cerovac i Granje, uskoro će neke i isteći.

 Moram pohvaliti dobru suradnju s Hrvatskim cestama koje su u ovoj godini obnovili kolnički trak na državnoj cesti D-51 u duljini oko 5,5 kilometara. Isto tako ostvarena je dobra suradnja s Županijskom upravom za ceste koja obnavlja svoje ceste ali i obnavlja oborinsku odvodnju uz pripadajuće županijske i lokalne ceste.

IMG 3558Ove godine pretrpjeli ste i štete od poplava?
- Našu Općinu zadesila je katastrofalna poplava, krenulo je u toku dana 15. svibnja, bujične vode Vetovke su zaprijetile Tekiću, ugrožene su bile kuće, no sve smo uspjeli spasiti bez velikih šteta. Istoga dana od poplave je stradalo igralište i objekti NK Jakšić, LD Seljak, ŠRD Slavonac, te je bilo ugrožen mlin obitelji Sabo u Jakšiću.

U akciji je sudjelovalo 25 vatrogasaca DVD Jakšić te građani i tvrtke sa svojom mehanizacijom. Te noći dolazi do izlijevanja, Kaptolke, Vetovke i Orljave u Jakšiću na predjelu ulica V. Nazora, B. Trenka i dijela Kolodvorske. Stradava 24 stambena objekta i 2 poslovna. Spašeni su svi ljudski životi, sva stoka kako na Kuzmičkom dijelu tako i na Stanici. Vodena bujica je prodrla u 12 stambenih jedinica, od toga tri nenaseljene, te prodire u jedan napušteni poslovni prostor i jedan poslovni prostor gdje nastaje šteta na opremi. Štete su nastale na stambenim objektima, poljoprivrednim površinama, cestovnoj infrastrukturi, gospodarskim i društvenim objektima, ukupne štete po konačnom obračunu iznose 5 milijuna kuna.

 Druga poplava nas je zadesila 11/12. rujna kada ponovno dolazi do izlijevanja vodotoka Vetovke u Tekiću, te na sportske terene NK Jakšić, mlin Sabo i na predjelu željezničke stanice u Jakšiću, ali svesrdnom agilnošću DVD Jakšić i građana, izgrađeni su zečji nasipi i spašena imovina.
 

IMG 3885Što se još uspjelo uraditi na infrastrukturi?
- Odradili smo redovno godišnje održavanje nerazvrstanih cesta i poljskih putova u vrijednosti oko 250.000 kuna, što je nedostatno zbog nastalih šteta od poplava.
Izgrađen je i asfaltiran sportski teren na području Stanice u Jakšiću i dan na korištenje mladima tog dijela naselja. Realizirali smo program Javnih radova za Općinu Jakšić i zaposlili 10 nezaposlenih osoba s područja Općine.

Što će biti za Dan općine?
- Napokon ćemo za Dan općine otvoriti izgrađeni spomenik poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata, koji su nesebično dali svoje živote za Domovinu Hrvatsku. Odradili smo kandidaturu sredstava FZOEU za poboljšanje energetske učinkovitosti u kućanstvima, odlukom dobili 996.000 kuna, odabrani su kandidati i trenutno traje procedura za prikupljanje njihovih projekata, nakon toga potpisivanje ugovora i realizacija u proljeće 2015. godine Neće biti iskorištena sva sredstva te ćemo za ostatak sredstava ponoviti natječaj.

Drage Jakšićanke i Jakšićani čestitam Vam blagdan Svete Barbare zaštitnice naše Općine i župe.