Srijeda, 26 Studeni 2014 12:12

Zašto se bojimo pisati i govoriti hrvatski

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PREDAVANJE KATARINE ALADROVIĆ SLOVAČEK O JEZIČNIM KOMPETENCIJAMA  -

 POŽEGA – Ogranak Matice hrvatske Požega organizirao je predavanje dr. sc. Katarine Aladrović Slovaček, mlade znanstvene novakinje o jezičnim kompetencijama ili zašto se bojimo pisati i govoriti hrvatski. Predavanju u Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije osim članova matice nazočili su brojni prosvjetni djelatnici, ali i učenici. Zašto danas u hrvatskom društvu imamo sve više onih koji se boje pisati i govoriti hrvatski pokušala je odgovoriti Katarina Aladrović Slovaček u svojoj doktorskoj disertaciji.

Katarina Aladrović SlovačekNa predavanju je govorila o čestim jezičnim pogreškama u govoru i pismu, o lokalizmima, a najviše je govorila o tome zašto je važno kod mladih poticati svijest o hrvatskom jeziku. Smatra da uvriježeni izgovor o stalnim promjenama u pravilima nije točan. - Pravila su prilično jasna, donesena su pravopisom iz 94. godine, a zadnje promjene 2013. godine. Gramatika je uvijek ista a mi griješimo i u tom gramatičkom području. To je možda krivnja i u sustavu obrazovanja, jer bi se nastava hrvatskog jezika trebala provoditi na jedan drugačiji način u osnovnoj i srednjoj školi. To bi trebao više biti jedan komunikacijski i funkcionalan način. Ono što se danas događa je da dijete nakon završene srednje škole zna teoriju ali nezna praksu. Znači da imamo poteškoća kod učenika koji završe četverogodišnju srednju školu da neznaju napisati molbu za posao ili sastaviti svoj životopis – kaže Katarina koja smatra da je sustav školovanja postavljen da učenici nauče puno informacija a da ih neznaju upotrijebiti tamo gdje su potrebne.

IMG 7285Kako radi kao znanstvena novakinja na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu zalaže se za promjene, kao i ostali profesori koji su uključeni u kreiranje nastavnih planova i programa. Za osnovne škole je kreiran novi plan koji je puno funkcionalniji od onih prije, a nažalost za gimnazije i srednje škole na snazi je još uvijek stari program iz 99. godine koji nije mijenjan.