Subota, 27 Rujan 2014 12:42

Uz vodoopskrbu radovi na odvodnji voda

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OPĆINA BRESTOVAC PROVODI DVA VELIKA PROJEKTA INFRASTRUKTURE  -

 BRESTOVAC - Zahvaljujući suradnji s Hrvatskim vodama u općini Brestovac još su prošle godine uspješno realizirali dva velika projekta izgradnje vodovodnih mreža. Prvi je bio sustav Skenderovci - Jaguplije te Sloboština - Pasikovci, a u cilju poboljšanja vodoopskrbe u ovom dijelu brestovačkog kraja. Izgradnja tih dvaju vodovodnih mreža, bila je vrijedna oko tri milijuna kuna. Sa čak 90 posto vrijednosti, radove su financirale Hrvatske vode, dok je sama općina osigurala preostali dio.

 Istodobno s tim radovima započeli su i radovi na izgradnji kanalizacijskog sustava za općinsko središte te naselja Završje, Nurkovac, Dolac, koji su sada pri kraju. Iako nešto slabijim intenzitetom u općini Brestovac kako doznajemo od načelnika općine Zdravka Mandića nastavljaju s projektom obnove društvenih domova. Razlog tomu svakako je činjenica da je za čak 17 društvenih domova općina morala prvo podnijeti zahtjeve za legalizacijom za što se u općinskom proračunu morao osigurati novac. S projektima obnove društvenih domova tako će se, ubrzo nastaviti prema planu, a do sada su uredili četiri društvena doma. Među projektima koji se planiraju realizirati na području općine Brestovac je sanacija stare zgrade općinske uprave i njezina nadogradnja. Cjelokupna dokumentacija za taj posao je pripremljena i sada jedino preostaje da se "složi" financijska konstrukcija, budući da tu investiciju, općina sama ne može odjednom financirati iz svog proračuna.

- Ovi bi se radovi, izvodili etapno, a prva bi faza bila dogradnja tog dodatnog prostora. Procijenjena vrijednost uređenja i nadogradnje zgrade iznosi milijun i pol kuna. Među projektima koje bi u općini Brestovac željeli realizirati je i izgradnja novog vrtića, no na žalost u tome do sada nismo imali uspjeha jer nismo dobili financijsku potporu resornog ministarstva budući da su prednost imali oni koji su već u izgradnji. Od vrtića u općini Brestovac ipak ne namjeravamo odustati i planiramo ga iduće godine kandidirati prema fondovima EU namijenjenima za ruralni razvoj – kaže načelnik Mandić.

Poplava odnijela cijeli još nezavršeni most
U općini Brestovac ovih su dana dosta angažirani oko saniranja šteta od poplava, ali i na mostu preko Orljave kod naselja Boričevci koji se urušio za zadnjih poplava. Most kao što je poznato spaja naselje Boričevce i Žigerovce a dodatni je problem što jedino taj most prometno spaja naselje Žigerovce s općinom Brestovac. Još nekoliko naselja smješteno je uz rijeku Orljavu te je minulih godina, općina dosta ulagala u izgradnju novih mostova.

- Na žalost svi su mostovi bili derutni i opasni za prometovanje pa smo ih morali ukloniti. Kako se oni nalaze na lokalnim prometnicama izvođenje radova sami financiramo. Do sada smo napravili četiri nova mosta te vjerujem da ćemo i ovaj ponovno izgraditi - rekao je Mandić dodajući kako bi izgradnja mosta, mogla uskoro započeti jer su i lani s radovima krenuli u mjesecu listopadu.

 Tako bi do zime i stanovnici Žigerovaca ali i svi oni koji obrađuju zemlju u tom dijelu Brestovca mogli dobiti most koji će biti siguran za prometovanje. Po provedenom postupku javne nabave ova je investicija vrijedna 700 tisuća kuna. Nastala šteta dodatno je zakomplicirala radove, te će u konačnici cijela investicija biti daleko skuplja.