Utorak, 23 Rujan 2014 10:30

Četiri HDZ-ova župana protiv, a HDSSB-ov za ukidanje županija

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PITALI SMO SLAVONSKE ŽUPANE ZA NJIHOVO MIŠLJENJE O UKIDANJU ŽUPANIJA I FORMIRANJU PET DO OSAM NOVIH REGIJA  -

 U novom prijedlogu koji je iznio predsjednik RH Ivo Josipović predlaže se da se ukinu županije, te Hrvatska regionalizira i pri tome predsjednik predlaže pet do osam regija. I taj prijedlog ide na tragu već višegodišnjih priča o regionalizaciji, koja ide od dvije statističke, pa do četiri, pet regija. O tom prijedlogu izjasnili su se i pet slavonskih župana, donosi Glas Slavonije, u kojemu je odmah vidljivo da je četiri slavonska župana koji dolaze iz redova HDZ-a protiv ukidanja županija, dok je HDSSB-ov župan Vladimir Šišljagić iz Osječko- baranjske županije za ukidanje županija.

                                       tolusic

Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić misli da je predsjednik Josipović bolji kompozitor nego predsjednik, jer prvo bi trebalo vidjeti kako i na koji način ovoj sadašnjoj lokalnoj samoupravi pomoći da bolje funkcionira. On ne misli da imamo previše županija, nego ministarstva su ta kojih ima previše, a u prijedlogu predsjednika Josipovića nije nigdje vidio koliko se financijskog kolača spušta tim potencijalnim regijama.

                                      danijel marusic

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić misli da je i ovaj prijedlog neki polumodel, koji ide samo u pravcu obezvređivanja županija. Županije kao lokalne zajednice poznaje i Europska unija i zemlje EU i taj sustav je dobro razrađen

                                     .bozo galic

 Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić smatra da javnu upravu treba bolje organizirati i učiniti je efikasnijom, a da bi o svim tim prijedlozima morala biti organizirana šira javna rasprava. Hrvatska je visoko centralizirana i treba izvršiti decentralizaciju u donošenju odluka ali i financijskih sredstava. Misli da je nerazumno predlagati bez potrebnih analiza i financijskih pokazatelja te da to služi u predizbornoj kampanji.

                                        vladimir sisljagic

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić smatra da i danas županije imaju puno posla i odgovornosti, ali i velike obveze. Misli da je ipak 20 županija previše i da bi se Hrvatska morala organizirati kroz pet regija-županija.

                                        IMG 2326

POŽEŠKO-SLAVONSKI ŽUPAN ALOJZ TOMAŠEVIĆ O PLANU REGIONALIZACIJE PO PRIJEDLOGU PREDSJEDNIKA JOSIPOVIĆA
Mišljenje požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića je da se sve ovo sada radi isključivo iz predizbornih razloga i da je to politikanstvo koje treba opravdati nerad ovih nekoliko godina. Tomašević je za to da se sada ništa ne dira, nego da se prvo treba promijeniti predsjednik  na nivou države, a da lokalna samouprava normalno funkcionira kroz županije. – Nama nitko ni sada ne brani da se mi povežemo i radimo na zajedničkim problemima, i mi tako kao pet slavonskih županija i sada surađujemo. Predsjednik Josipović u svakom slučaju nije osoba koja bi to trebala mijenjati, regionalizacija se mora raditi kroz širu raspravu, pa čak i promjenu ustava. Po ustavu su to sada županije i legalno izabrani župani, a ovo sve mi liči na predizborni trik predsjednika Josipovića. To je mućenje vode i ja bih da se to ostavi za poslije izbora – kaže župan Tomašević, koji traži da se više pažnje posveti rješavanju problema s poplavama u Slavoniji, zaštiti poljoprivreda u Slavoniji, da se konačno shvati da je Slavonija u Hrvatskoj. Njoj se nikada ne polaže dovoljno brige, osim kada se treba nešto prekrajati. Požeška županija postoji više od 800 godina i može uspješno i dalje funkcionirati. Neka pomognu razvoju slavonskih županija, evo gase i putne pravce u Slavoniji, o čemu smo upravo razgovarali mi slavonski župani zajedno – rekao je župan Tomašević za Agenciju Kruna koja je radila zajednički prilog za Glas Slavonije koji u dnevnom izdanju u utorak to donosi kao centralni prilog, a mi prenosimo dio u izdanju tjednika Kronika požeško-slavonska.