Srijeda, 04 Lipanj 2014 13:45

Nema produženja roka za Bašku

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

9. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGE -

Nakon kategorizacije objekta, do 1. listopada ove godine, napravit će se procjena vrijednosti odmarališta

POŽEGA - Odlukom svih vijećnika od sada se i grad Požega nalazi u članstvu LAG-a Papuk-Krndija, lokalnoj akcijskoj grupi u kojoj se od prije dvije godine već nalaze općine Brestovac, Velika, Jakšić i Kaptol, grad Kutjevo, te desetak udruga, gospodarstvenika, OPG-a i drugih sudionika. Kako je to grupacija koja po propisima Europske unije može jedina raditi na razvoju ruralnih sredina i prihvaćati poticaje i potpore europskih i drugih fondova, ovo pristupanje je značajno kako za sve male i srednje poduzetnike s područja grada Požege kao najvećeg središta, tako i za LAG jer dobiva mnogo sudionika. Grad Požega će sada svakako lakše pristupati strukturnim i kohezijskim fondovima, jer mu članstvo u LAG-u donosi dodatne bodove kod ocjenjivanja projekata, a brojni gospodarstvenici će moći sudjelovati u projektima koji se financiraju preko LAG-a.

Vijećnici su jednoglasno usvojili Izvješće o korištenju proračunske zalihe za travanj 2014. godine te Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Požege za 2013. godinu. Kako se i očekivalo, najviše pozornosti je izazvala točka dnevnog reda koja je raspravljala o Dječjem odmaralištu u Baškoj, koje je dano na korištenje Ženskom košarkaškom klubu Požega, koje je iz ostvarenog dohotka odmarališta financiralo i rad kluba. Kako su u cilju boljeg poslovanja izvršena određena ulaganja korisnika, odmaralište je moglo po kategorizaciji dobiti višu turističku kategoriju, za što su vijećnici jednoglasno i dali suglasnost, no ne i za novo produženje roka korištenja do 2019. godine dok se ne utvrdi prava vrijednost odmarališta. – Pred nama je prijedlog da se ovom odlukom i ugovorom koji je na snazi do 2016. godine omogući Ženskom košarkaškom klubu Požega izvršenje kategorizacije objekta u koji su uložena znatna sredstva i da ga kao takvog može eksploatirati i vršiti onu uslugu koju prema ugovoru treba raditi, a to je turizam. Ovom odlukom korisnik i dalje ostaje obvezan izvršavati potrebna ulaganja u odmaralište te omogućitiIMG 0390 ljetovanje djeci gradskih osnovnih škola i Dječjih vrtića Požega u sezoni, kao i umirovljenicima – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović, dodajući kako će se nakon kategorizacije objekta, do 1. listopada ove godine napraviti procjena vrijednosti odmarališta.

Po odluci vijećnika koncesiju za obavljanje usluge unutarnjeg linijskog prijevoza na području grada Požege i prigradskih naselja dobio je APP iz Požege, na pet godina kao najbolji ponuditelj. Osim APP-a na raspisani natječaj javila se i tvrtka Slavonija Bus iz Slav. Broda čija ponuda nije prihvaćena jer nije bila najpovoljnija.

PITANJA VIJEĆNIKA

Iz odgovora vijećnicima saznali smo od gradonačelnika Neferovića, da su od nedavnih poplava nastale štete u visini od 7 milijuna kuna, od čega samo dva milijuna kuna na građevinskim objektima, a čak pet milijuna na IMG 0368poljoprivrednim kulturama. Kako je došlo do izlijevanja Orljave kroz korito Vučjaka stradalo je naselje Babin Vir, što je vijećnicima bilo nerazumljivo budući da su se tu radovi radili prije desetak godina, koje je financirao grad. Vijećnici smatraju da su radovi loše izvedeni i da je nizak nivo nasipa, no kako je taj nasip sada u nadležnosti Hrvatskih voda dalje radove i popravke radit će oni.

Saznali smo i da je zbog nedavne promjene PDV na vodu i povećanja naknade za korištenje vode, voda koju nam isporučuje i zaračunava Tekija zapravo poskupjela 21% po kubiku vode. Sad znamo zašto su nam računi toliko povećani.