Utorak, 03 Lipanj 2014 17:10

Da bi ostvarili turizam moramo ga prvo pokrenuti

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

TURISTIČKIM NOVINARIMA PREDSTAVLJENE DESTINACIJE ŽUPANIJE -

EMOVAČKI LUG – Turistička zajednica županije svake godine u suradnju s HTZ-om sudjeluje u predstavljanju ponude naše županije, kako stranim, tako i domaćim, turističkim i gastro novinarima. Pretežiti dio turista u kontinentalnom turizmu predstavljaju domaći gosti, pa su za ovogodišnje studijsko putovanje novinarima priređene slavonske destinacije, Pakrac, Omanovac i trasa Stazama Lipicanaca i kune, Požega, turistička destinacija Zlatni lug, a u nastavku obišli su Slavonski Brod, Vukovar, Ilok, Osijek i Višnjicu.
- Danas su nas posjetili domaći gastro novinari, kojima prezentiramo što sve nudimo. Na Omanovcu i Stazama Lipicanca i kune prezentirali smo i našu Slavonsku korpu, te naše buduće mogućnosti. Ugostili smo ih na turističkom imanju Zlatni lug, gospodina Pandžića, jednog od pionira ovakve vrste turizma u našoj županiji. Ovaj OPG objedinjava više vrsta usluga a to se u ovom trenutku traži. Nositelji turističkih usluga koji nude uz smještaj, prehranu, ali i razne ostale usluge danas se traže na turističkom tržištu – istakla je Maja Jakobović, direktorica TZ županije.
- Mi smo im danas izdvojili ono što nudimo gostima, od slavonske juhe do jela iz peke, ribljih specijaliteta, te im pokazali što sve nudimo na imanju, od sportskih sadržaja, team bilding programa, rekreacije i boravka u prirodi – rekao je Leo Pandžić, voditelj ugostiteljstva Zlatni lug.
Novinari su se iznenadili da ovakvo nešto postoji na kontinentu, kaže Thomas Pandžić, da takve priče ne postoje samo na moru. – Mi možemo pokazati sve ljepote naše Zlatne doline i mi gostima možemo puno ponuditi. Danas smo im poslužili naš specijalitet, meso goveda podolca ispod peke, što je naša posebnost, jer mi uglavnom nudimo hranu koja je i nastala na našem imanju. Tako imamo u ponudi jela od crne slavonske svinje fajfera, domaću janjetinu, uzgajamo i koze i goveda, ribu iz ribnjaka, imamo svu divljač, divlju svinju, jelena lopatara i muflona iz našeg lovišta. Sve životinje domaće su također cijeli dan na ispaši na našim pašnjacima, baš kao i divljač, jedu zdravu hranuIMG 8011 iz našeg uzgoja i mi možemo garantirati da je sve u pravom smislu autohtono.
Anamarija Šnajder, urednica emisije Turistički sandučić Radio Sljemena, emisije koja ide u eter već 15 godina, bila je posebno oduševljena, jer je vidjela nešto na drugi način. – Mi ovdje imamo mrtve kapitale, koje zemlje koje nemaju more daleko više koriste. Kada je De Gol htio od Provanse, koja je bila siromašna, napraviti turistički kraj, pozvao je sve Francuze da idu na odmor u Provansu. Oni su krenuli, a za njima i turisti, jer turisti uvijek gledaju i pitaju, a kako tu nema vaših. Tako sam i ja pozivala Zagrepčane da idu u Slavoniju, jer Zagreb je tu blizu. Ovdje prvenstveno dolazite da ostanete zdravi, da se maknete od urbanog života, a i da promičete, da kažete, „Bio sam u Zlatnoj dolini, tamo je prekrasno“. Tako se ostvaruje turizam, jer on se širi u koncentričnim krugovima, no moramo to prvo pokrenuti.