Nedjelja, 01 Lipanj 2014 14:46

Planinarilo se, plesalo i bicikliralo

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POŽEGA POKAZALA KAKO JE BITI ZDRAVI GRAD -

POŽEGA – Po 13. puta u gradu Požegi održala se tradicionalna priredba „Požega zdravi grad“ na kojoj se prezentira zdravi način života, zdrava prehrana, zdrave fizičke aktivnosti u bavljenju borilačkim sportovima, plesom, aerobikom, planinarenje, bicikliranjem u organizaciji Turističke zajednice grada Požege. Po prvi puta uz novu šetnicu u Parku uz rijeku Orljavu na dvadesetak štandova predstavili su se Judo centar Požega, Karate doo klub Požega, Aikido klub Aikikai Požega, Fit camp Požega, Udruga Tvornica sporta, Ronilački klub Požega, Odred Izviđača Jozo Koutni Požega, Hrvatsko planinarsko društvo Sokolovac, Udruga Puma, te proizvođači zdrave hrane i ekoloških proizvoda Med i pčelinji proizvodi Vili Šostar, Prirodni biljni čajevi OPG Livak, Mljekara BiZ sa desetak vrsta tvrdih i polutvrdih sireva, Bučino ulje tvrtke Grbić, Učenička zadruga Cucurbita OŠ Dragutina Lermana Brestovac, Proizvodi od lavande PG Katica Kristić, Proizvodi od meda OPG Ivica Targuš.

Zdravi način života, uzimanje zdravlja u svoje ruke, bavljenje sportom svima okupljenima poželio je požeški gradonačelnik Vedran Neferović, koji je priredbu i otvorio. - Kako ovaj dio parka i šetnice uz Orljavu nema ime, pokrenuta je i inicijativa da se ovom parku dade ime, a svi su svoj prijedlog imena mogli dati na štandu TZ. Kum imena bit će posebno nagrađen – istakla je direktorica turističkog ureda Silvija Podoljak.
Građani su imali prilike s trenerima i članovima udruge trenirati borilačke vještine, plesati aerobik, izabrati nešto od fizičkih aktivnosti za koje imaju predispozicije, od jutarnjih sati otići na planinarenje rutom Požeškog gorja, priključiti se izviđačima, te na kraju svi se uključiti u biciklijadu, koju je ove godine organizirala Udruga mladih aktivista Puma iz Požege. Start je bio od Livade uz orljavu, ulicama grada, kroz Donje Emovce, a cilj je bio u 9 km udaljenom turističkom imanju Zlatni Lug u Emovačkom Lugu. Ove godine bila je to najmasovnija biciklijada do sada, kojoj se pridružilo 300-njak biciklista od 6 do 66 godina, a kolonu je predvodio vinski bicikli, kojega pogoni 12 snažnih biciklista koje je predvodio kutjevački gradonačelnik Josip Budimir. Njima je bilo nešto lakše jer se zbog okrjepe nisu ni morali zaustavljati, budući da sa sobom voze i bure graševine.

Vožnja spretnosti za najmlađe

Na Zlatnom lugu održana je i tradicionalna Allesova biciklijada u vožnji spretnosti za mlađe dobne kategorije, koju tvrtka Alles elektromaterijal održava u suradnji s Policijskom postajom Požega. Tako su mladi biciklisti do 9 godina i od 9- 12 godina pokazali svoju spretnost u vožnji između čunjeva, preko klackalice, po dasci, vožnju oko stupića s jednom rukom, uz naravno štopericu. Pobjednik u kategoriji do 9 godina bio je Lovro raguž koji je nagrađen biciklom sponzora, druga je bila Petra raguž, a treći Žarko Dominik Jakovljević. U kategoriji malo starijih najbolji je bio Antonijo Bošković, koji je također nagrađen biciklom. Drugi je bio Karlo Mikić, a treći Marcel Bajt.

Biciklistička alka

Za one starije bicikliste bilo je organizirano nakon ručka nekoliko zanimljivih natjecanja. Prva je bila „biciklistička alka“, natjecanje u pogađanju alke, ali naravno na biciklu. Nakon i pripetavanja, jer je bilo natjecatelja s istim brojem bodova, u ženskoj kategoriji najbolje su bile Laura Gelenčir i vice pobjednica Mihaela Devčić, dok je u muškoj kategoriji slavodobitnik bio Antonijo Berta, a vice pobjednik Bruno Devčić.

Posebna disciplina bacanje „bicikla s ramena“ kao nepoznata svoje natjecatelje je pronašla tek kada se bacio bicikli po nekoliko puta. Onda su se krenuli masovno prijavljivati natjecatelji, pa je nakon 30-tak hitaca, kada se i stari bicikl već doslovno raspao, dobiven i pobjednik. – Zapravo i nije sve u velikoj snazi, neko način na kojega ti bicikli uhvatiš, da ga možeš baciti što dalje – rekao je Mihael Pandžić, ukupni pobjednik na kraju sa hitcem od 7,30 metara, koji je zaista dobar budući da se radi o biciklu stare generacije koji je bio nekada dosta težak.
Najviše pozornosti publike, ali i najviše navijanja izazvalo je povlačenje užeta gdje su se okušale dvije ženske i osam muških peteročlanih ekipa. Nakon sportskih uslijedile su i zabavne aktivnosti uz DJ Pavku, te je u potpunosti dio građana Požege proveo zdravi dan na otvorenom u prirodi uz sportske i fizičke aktivnosti.