Petak, 16 Svibanj 2014 12:53

Priopćenje: Angažirani pripadnici OS RH u obrani od poplave u RH i BiH

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje, ministar obrane Ante Kotromanović donio je danas, 16. svibnja 2014., odluku o upućivanju 250 pripadnika Oružanih snaga RH, s potrebnim brojem Inženjerijske opreme i transportnih sredstava, te potrebnim brojem čamaca s posadama radi pružanja pomoći u obranama od poplave na području Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije.
Također, na jučerašnjoj telefonskoj sjednici Vlada RH, uz prethodnu suglasnost Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH, donijela je odluku o upućivanju dva helikoptera s dvije posade i dva tima od ukupno 15 pripadnika OS RH radi pružanja humanitarne pomoći na poplavljenom području u Bosni i Hercegovini.
Dva helikoptera iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a koji će biti upućeni u Bosnu i Hercegovinu, čekaju poboljšanje vremena kako bi krenuli u akciju pružanja pomoći građanima na području Maglaja, Doboja i Zavidovića. Posade će poletjeti iz vojarne „Knez Trpimir“ u Divuljama kod Trogira.
Uz dvije letačke posade koje čini 8 pripadnika ETH, u pružanje pomoći krenuo je i jedan pilot koji će biti u ulozi časnika koordinatora u bosanskohercegovačkom Kriznom stožeru za obranu od poplava te 6 pripadnika Bojne za specijalna djelovanja koji su osposobljeni za desantiranje i spašavanje na vodi.
Dopuna priopćenja o angažiranju pripadnika OS RH u obrani od poplave u RH i BiH
Uz ranije navedenih 250 pripadnika OS RH, koji će biti angažirani na pružanju pružanja pomoći u obranama od poplave na području Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije, prema Odluci ministra obrane Ante Kotromanovića, upućuje se i 60 pripadnika Oružanih snaga RH na područje Vukovarsko-srijemske županije.
S poštovanjem,
Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a