Petak, 16 Svibanj 2014 11:08

Noćašnjom akcijom Požega spašena od većih poplava

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Rijeka Orljava izlila se u Industrijskoj ulici

 POŽEGA – Jučer oko 18 sati izašao sam na teren u Mihaljevce i Dervišagu, gdje je situacija već bila opasna. Sazvali smo Stožer za zaštitu i spašavanje na kojem su sudjelovali svi važeći čimbenici važni za sigurnost u gradu u ovakvim situacijama. Dobili smo i povratne informacije od DUSZ i vatrogasaca koji su već poduzimali određene mjere. Nakon toga smo s JVP i gospodarstvenicima koje smo aktivirali uspješno kroz noć sačuvali ono što je bilo opasnost za Požegu, a to je izlijevanje rijeke Orljave u Industrijskoj ulici, prije mosta kod Zvečeva i ispod mosta, kod Autobusnog kolodvora i trgovačkog centra Konzum. Izlijevanje nismo mogli spriječiti niti u Babinom viru jer se voda Orljave vraćala kroz kanal. Tu smo ojačali nasipe – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović na jutarnjoj presici, nakon što su svi djelovali cijelu noć. Aktivirani su djelatnici tvrtke Tekija i Komunalac, a javili su se i brojni građani volonteri i predstavnici mjesnih odbora.  Opasnost se pojavila i na potezu "vojne ceste" gdje je naselju Sajmište prijetila voda Veličanke koja je ispuštena u polje u Mihaljevcima.

Već pred jutro došlo je do izlijevanja Orljave u donjem dijelu Industrijske ulice, na desnoj strani kod tvrtke Jurčak, Magma, a pod vodom su i Benzinska postaja Tifon i skladište Coca cole. Voda se izlila preko nasipa i na lijevoj obali Orljave od tvrtke Kronšteter, Plodina do Petrola.
 - Zabrinjava nas što se kiša ponovno nastavlja, što su nasipi jako raskvašeni, pa upozoravamo građane da budu oprezni ako se kreću uz vodotoke. Neka samo fotografiraju, ali neka budu oprezni. Neka prate obavijesti djelatnika MUP-a i sve ostale službe koje su noćas uspješno funkcionirale – rekao je zamjenik gradonačelnika Darko Puljašić.
Sada je najteža situacija u Dervišagi gdje su poplavljene kuće. - Akcija je sinoć sigurno koordinirana, od strane JVP i DVD-ova koji su se pojavili, s područja Kutjeva i Kaptola. Sada ćemo morati pojačati nasipe u Industrijskoj ulici gdje se pojavio problem i pripremiti ljude za sve ono što dolazi poslije podne jer se kiša nastavlja – dodao je gradonačelnik Neferović.
Voda je od jučer poslijepodne skroz rasla iz sat u sat, negdje oko četiri sata ujutro malo stagnirala, jer se smirila kiša, no sad je kiša ponovno počela padati, pa ćemo situaciju dalje pratiti i na vrijeme obavijestiti sve na ugroženim područjima – rekao je dogradonačelnik Mario Pilon.